Doi ani fără Constantin Lache, creatorul celei mai de succes echipe a Timișoarei


În urmă cu doi ani s-a stins Constantin Lache. Personalitate marcantă a sportului timișorean, și-a legat numele de echipa de handbal feminin a Universității, cea mai titrată din istoria sportului de pe Bega.

În urmă cu exact doi ani, lumea handbalului timișorean era în doliu. Constantin Lache s-a stins din viață la 86 de ani. După o viață întreagă dedicată sportului, reputatul om de handbal se poate mândri cu performanțe pe care niciun antrenor din Timișoara nu le-a atins, indiferent de ramura în care a activat.

Constantin Lache (foto – în dreapta, alături de Constantin Jude) a fost artizanul primului trofeu din vitrina handbalului timișorean. În 1956, din postură de antrenor-jucător, a câștigat campionatul național de handbal în 11, cu echipa Științei. Au urmat apoi ani grei pentru, pe atunci, tânărul antrenor de handbal, care a fost suspendat din orice activitate în această ramură, datorită „originii nesănătoase”, el provenind dintr-o familie de chiaburi. În acest timp, s-a aflat pentru scurt timp la cârma echipei de baschet Știința Timișoara, cu care a cucerit Spartachiada în 1964.

A dominat handbalul feminin din România

Fărăr îndoială, cele mai mari succese din carieră, le-a cunoscut pe banca tehnică a echipei de handbal feminin Universitatea Timișoara, unde a fost instalat în 1967. În decurs de un deceniu, gruparea studențească a dominat autoritar întrecerea internă, cucerind nu mai puțin de opt titluri de campioană cu Lache la cârmă: 1968, 1969, 1970, 1972, 1975, 1976, 1977, 1978. La ele se mai adaugă și triumful din Cupa României, din 1978, dar și o finală de Cupa Campionilor Europeni, pierdută în 1973, la Bratislava, cu 8-17, în fața celei mai puternice echipe europene din acea vreme, Spartak Kiev.

Constantin Lache a făcut din Universitatea Timișoara cea mai titrată echipă din întreg sportul timișorean. Cele 10 titluri cucerite de către handbalistele de pe Bega (primele două cucerite cu antrenorul Victor Chița, în 1964 și 1966) au rămas însă, din păcate, doar la stadiul unei povești frumoase, de care nu își mai amintește aproape nimeni. De ani buni, handbalul feminin din Timișoara e în colaps, Universitatea scufundându-se în mocirla ligii secunde, după o ultimă apariție episodică în elită, în sezonul 2006/2007.

About Gabriel Toth

Leave a Reply