O absurditate care împlinește două decenii! Atleții de la CSM Timișoara au pregătit sezonul de sală în aer liber

Așa a arătat, în această iarnă, pista pe care atleții de la CSM Timișoara au pregătit sezonul de sală (Foto: radiotimisoara.ro)

De mult n-a mai trăit Timișoara o iarnă atât de geroasă precum cea din acest an. Aproape că am încheiat deja prima lună din 2017, iar zilele în care mercurul din termometre a urcat peste pragul înghețului pot fi numărate pe degetele unei singure mâini. A fost o corvoadă, fără doar și poate, pentru toți sportivii orașului, dar în special pentru atleți. Mâine se inaugurează sezonul atletic 2017, cu prima etapă a Campionatelor Naționale de sală pentru seniori, tineret și juniori 1, pentru care sportivii de la CSM Timișoara s-au pregătit chiar și la -15 grade în această iarnă. Lipsa unei săli de atletism s-a resimțit la acest început de an poate mai mult ca niciodată, iar pista de șase culoare de pe arena „Știința” a fost și de această dată singura variantă optimă pentru alergătorii din oraș.

În acest an, sportul timișorean va marca o aniversare sumbră. În luna august se vor împlini exact 20 de ani de la dispariția sălii de atletism din cartierul Circumvalațiunii, distrusă complet de un incendiu pornit din neglijența câtorva oameni ai străzii. Pe paginile acestui portal, am dedicat, de-a lungul anilor, zeci, sute de rânduri acestei probleme. O absurditate, în fond, deoarece e de neconceput ca un atlet să se pregătească pentru sezonul atletic indoor tot în aer liber, chiar și la -5, -15 sau chiar -20 de grade.

Așa cum menționam și în articolele anterioare, sala din Circumvalațiunii nu a fost o bijuterie a infrastructurii sportive din Timișoara. Nu a fost o sală în care să poată fi organizate concursuri. Dar faptul că pista de atletism era acoperită și încălzită reprezenta un mare plus în pregătirea sportivilor pentru prima parte a sezoanelor de atletism.

Antrenorul emerit Ioan Damaschin nu a avut nici în acest an altă variantă decât pista de pe „Știința” sau scările de pe „Dan Păltinișanu” pentru a-și pregăti atleții de la CSM Timișoara, care încercau să-și îmbunătățească timpii de alergare cât mai bine înfofoliți.

În urmă cu un deceniu, încă mai puteau fi observate ruinele sălii de atletism din Circumvalațiunii (stânga imaginii), care a ars la 15 august 1997. Astăzi, pe locul sălii e amenajată o parcare…

„Ca de fiecare dată, și anul acesta am început antrenamentele pe temperaturi negative. Spre mâhnirea mea, ne confruntăm în Timișoara cu o bază materială precară și o stare foarte gravă, din 1989 încoace. De când a ars sala din Circumvalațiunii, conducătorii pe care i-am avut în sport și în politică n-au făcut decât să promită, și nu numai la atletism. Au spus că vom avea săli, vom avea bazine… La ora actuală nu avem nimic! În toți acești ani mi-am pregătit sportivii numai și numai în aer liber, cu câteva excepții, când am avut sportivi de valoare și am mai putut pleca la pregătiri în perioada de iarnă în străinătate”, a declarat Ioan Damaschin, pentru radiotimisoara.ro.

„Noi am rămas exact ca acum 25 de ani. Nu am progresat deloc. Uitați-vă la sala de la Baza 2, care trebuia să fie gata deja de cinci ani. S-a tot spus că firma a intrat în insolvență, a fugit antreprenorul, că nu știu ce… Nu ne interesează cine ce a făcut, concluzia e că a rămas neterminată, iar sportivii nu au unde să se antreneze”, a continuat antrenorul atleților de la CSM Timișoara.

Atletismul rămâne unul dintre sporturile de top în Timișoara. De exemplu, în ierarhiile de final de an realizate de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, un atlet a fost desemnat sportivul anului de cinci ori în ultimele opt gale organizate. Și totuși, această disciplină e printre cele mai văduvite la nivelul infrastructurii în Timișoara. Pe lângă lipsa unei săli (măcar pentru antrenamente), notăm și dispariția totală a probelor tehnice (săritură în lungime, înălțime sau cu prăjina, aruncarea suliței, ciocanului, discului, greutății etc.). Iar orașul de pe Bega s-a consacrat în lumea atletică (e drept, în anii 40-50), tocmai prin aceste probe. Oare ce le-or spune administratorilor de baze sportive din Timișoara (din ultimii 27 de ani) nume precum Ioan Soter, Aurel și Mihai Raica sau Iolanda Balaș?

În plus, a rămas nerezolvată una dintre vechile probleme (veche de peste o jumătate de veac), cea a pistei stadionului „Dan Păltinișanu”. În urmă cu mai bine de 10 ani, pe bătrâna și impropria pistă de zgură a uriașului oval de beton s-a turnat bitum, închizându-se astfel ușa în nas atletismului timișorean. Iar antrenorul emerit Ioan Damaschin spune că, la vremea respectivă, promisiunile erau cu totul altele.

„Acolo e o poveste mai veche. Domnul Nicolae Mărășescu era secretar de stat în perioada respectivă și am mers cu dânsul la stadion. Erau bălării crescute prin tribune, ulterior s-a mai reabilitat, pentru că stadionul era nefuncțional nu doar pentru atletism, ci pentru toate sporturile. Au promis că vor face o pistă cu opt culoare, care ar fi fost extraordinară. S-ar fi putut ține concursuri internaționale, poate o Balcaniadă. Într-o primăvară am fost plecat în Cipru, în cantonament, iar când m-am întors, am văzut că se turna ceva asfalt. M-am gândit că gata, au pregătit infrastructura pentru pista de atletism. Mi s-a zis apoi că nu e vorba despre așa ceva, s-au turnat două degete de bitum peste zgura aceea, ca să nu mai fie noroi pe marginea terenului de fotbal. Așa mi s-a dus și acest vis…”, a mai spus Damaschin, pentru radiotimisoara.ro.

Atleții de la CSM Timișoara, în frunte cu antrenorul Ioan Damaschin, au ajuns la București la mijlocul săptămânii, iar reputatul antrenor încearcă să mențină delegația cantonată în capitală pe toată perioada sezonului de sală. Sezon ce începe în weekend, cu prima etapă a Campionatelor Naționale indoor pentru seniori, tineret și juniori 1 și la care clubul de pe Bega va fi reprezentat de Adelina Pastor (400m), Adrian Drăgan (400m), Marcus Drăghici (60m, 400m), Alberto Gheorghescu (400m) și ștafeta masculină de 4x400m (Drăgan, Drăghici, Gheorghescu, Grunwald). Lipsește din lot Ioana Gheorghe (desemnată sportiva județului Timiș pe anul 2014), care a decis să abandoneze activitatea competițională, după cum ne informează tmsport.ro.

About Gabriel Toth

Leave a Reply