Timișoara, reprezentată de patru sportivi la Jocurile Olimpice

Patru sportivi născuți la Timișoara vor reprezenta România la Jocurile Olimpice. Diana Bulimar, Vlad Cotuna, Cristi Pârghie și Bogdan Mada se vor lupta pentru a aduce o nouă medalie olimpică în orașul de pe Bega după opt ani.

Trei săptămâni au mai rămas până la startul celei de-a XXX-a ediții a Jocurilor Olimpice moderne. La începutul săptămânii, COSR a aprobat lista sportivilor români care vor concura la Londra, începând cu 27 iulie. În delegația care numără 104 sportivi se regăsesc și patru timișoreni, care au șanse bune să aducă măcar o medalie în orașul lor natal.

Diana Bulimar e, cu siguranță, speranța Timișoarei pentru o medalie. Micuța gimnastă, care va împlini 17 ani la zece zile după încheierea Jocurilor Olimpice, a traversat în acest an o creștere de formă remarcabilă. Medaliată cu aur împreună cu echipa României la Campionatele Europene de la Bruxelles, Bulimar a recidivat la FIG Challange Cup de la Gent, unde a câștigat aurul la sol și argintul la bârnă, depășită doar de Cătălina Ponor. Sportiva legitimată la clubul Dinamo e prima gimnastă din Timișoara componentă a lotului olimpic feminin, după Andreea Ulmeanu, care a fost rezervă la Sydney, în 2000.

 

Vlad Cotuna va încerca la rândul său să pună umărul la o medalie, asta deși gimnastica masculină n-a mai urcat pe un podium olimpic din 2004, atunci când din lot făcea parte și timișoreanul Dan Potra. Cotuna s-a născut la Timișoara în 1990 și a prins lotul olimpic, lăsându-l acasă pe multiplul campion la sărituri, Marian Drăgulescu. Oficialii echipei naționale au considerat că sportivul legitimat la CSM Lugoj e mai bine pregătit în acest moment pentru o competiție de o asemenea anvergură.

 

Cristian Pârghie face parte din grupul care a readus canotajul masculin românesc sub semnul celor cinci cercuri după opt ani. Născut la 20 august 1992, Pârghie a început canotajul la CSS Bega, remarcându-se, încă de la început ca un talent desăvârșit. În 2009 a devenit vicecampion mondial de juniori în Franța, iar un an mai târziu a obținut locul 4, la Campionatul Mondial disputat la Racice, în Cehia. Cristi e legitimat în prezent la CSA Steaua și va concura la Londra în echipajul de 4 rame fără cârmaci, alături de Marius Cozmiuc, Alexandru Pălămariu și Florin Curuia.

 

Bogdan Mada va reprezenta, la rândul lui, Timișoara la Jocurile Olimpice. Caiacistul în vârstă de 23 de ani a luat primul contact cu ambarcațiunile pe Bega, iar în prezent e legitimat la CSA Steaua. Mada va concura la Londra în proba de kaiac dublu 200 de metri, alături de Ionuț Mitrea.

 

 

 

Cea mai numeroasă participare din 1964

Orașul de pe Bega n-a mai fost reprezentată de atât de mulți sportivi la Jocurile Olimpice de la ediția din 1964, desfășurată la Tokio, atunci când lotul României a numărat șapte timișoreni: Lajos Kovacs-Borbely și Hilde Lauer (canotaj), Cristina Doboșan (gimnastică), Iolanda Balaș (atletism), Mihai Coste (volei), Bujor Hălmăgeanu (fotbal) și Ionel Drîmbă (scrimă). De atunci, Timișoara n-a mai trimis mai mult de trei sportivi la cea mai importantă competiție a omenirii. În 2008, la Beijing, reprezentantul capitalei Banatului a fost trăgătorul Ioan Toman.

About Gabriel Toth

Leave a Reply