Timișoara, orașul cu cele mai multe finale de Cupa României după București

Petre Cojereanu, purtând Cupa României
În această seară, Petrolul Ploiești și CFR Cluj își dispută finala Cupei României. Competiția KO era, în primii ei ani de existență, o specialitate a fotbalului timișorean, orașul de pe Bega fiind și astăzi lider în ceea ce privește numărul de finale disputate între orașele din provincie.

Cupa României e, fără îndoială, competiția în care fotbalul timișorean a excelat în mod deosebit. De nu mai puțin de 14 ori, echipele de pe Bega au jucat cu trofeul pe masă, capitala Banatului fiind lider detașat din acest punct de vedere printre orașele din afara Bucureștiului. Doar Craiova se apropie de recordul timișorean, prin 11 finale de Cupă.

Timișoara deține o poziție fruntașă printre orașele din provincie și în ceea ce privește numărul de echipe ce au acces până în ultimul act al competiției. Dacă alte orașe au avut cel mult două reprezentante în finală, orașul de pe Bega a avut nu mai puțin de patru: Ripensia, CAMT, CFR și Politehnica, doar prima și ultima reușind să și cucerească trofeul, de câte două ori.

Cum a început însă această tradiție a Timișoarei în Cupa României? Simplu, încă de la prima ediție, care a avut-o în prim plan pe Ripensia. În 1933/1934, prima echipă profesionistă a României parcurgea în mod spectaculos fiecare etapă a competiției KO, până în ultimul act. Roș-galbenii au trecut, pe rând, cu 7-0 de Șoimii Sibiu, cu 6-4 de Gloria CFR Arad, cu 6-3 de Venus București și cu 3-1 de AMEF Arad în semifinale. Ultimul act a fost programat la 8 iulie 1934 la Timișoara, adversara Ripensiei fiind Universitatea Cluj. Bănățenii s-au impus, scor 3-2, prin reușitele lui Schwartz, Dobay și Ciolac, însă „Șepcile roșii” aveau să ceară rejucarea finalei, nemulțumiți de programarea acesteia chiar pe terenul timișorenilor. Astfel, cele două echipe s-au reîntâlnit pe 30 septembrie, pe stadionul bucureștean ONEF, iar „Ripi” a demonstrat, cu vârf și îndesat, că merita cu prisosință să câștige trofeul. A fost 5-0 pentru timișoreni, care au punctat prin Dobay (min. 18, 20), Bindea (41, 85) și Schwartz (48).

Ripensia a ajuns în finala Cupei și în ediția următoare, însă a cedat în fața Rapidului, după un joc extrem de spectaculos, încheat cu sorul de 6-5. Timișorenii aveau să mai aștepte un an pentru a cuceri din nou trofeul, la 21 iunie 1936, „Ripi” trecând cu 5-1 de Unirea Tricolor, într-o finală disputată pe stadionul Venus din capitală. Au marcat Dobay (44), Schwartz (55, 87) și Ciolac (61, 85).

O surpriză de proporții s-a consemnat în 1938 când, din postură de divizionară secundă, CAM Timișoara izbutea să își croiască drumul până în finală. Cel mai vechi club timișorean (înființat la 1902) a învins, pe rând, cu 6-1 pe DUIG Brăila (în 16-imi), cu 2-1 pe Phoenix Baia Mare, cu 1-0 pe Sportul Studențesc și cu 2-0 pe Victoria Cluj, toate patru fiind echipe din primul eșalon. În finală, CAMT avea să întâlnească Rapidul, chiar pe Giulești, la 19 iunie 1938. Deși au început mai bine meciul, Gerber deschizând scorul în minutul 8, timișorenii s-au văzut egalați de Auer, un minut mai târziu. Cuedan a făcut 2-1 pentru rapidiști în minutul 39, însă Nicolae Reuter a restabilit egalitatea, în minutul 70. Ladislau Raffinsky, un fotbalist format la Timișoara, și care între 1925 și 1927 jucase chiar la CAMT, avea să aducă victoria bucureștenilor, în minutul 80.

Iată cum arăta echipa CAMT-ului, una dintre cele mai surprinzătoare formații din istoria acestei competiții: Eichier – Gerber, Galgocz, Farago, Janossy, Bucher, Toth-Bedo, Reuter, Zsizsik, Perszem.

65 de ani, doar două trofee

După pauza forțată pricinuită de cel de-al doilea război mondial, Timișoara și-a reluat tradiția finalelor de Cupa României, în 1948, la prima ediție postbelică a întrecerii. CFR-ul, care s-a luptat de la egal la egal cu ITA și în campionat, ceda arădenilor și în ultimul act al competiției KO, scor 2-3.

Un deceniu mai târziu, avea să iasă însă la rampă Știința, echipa studenților timișoreni, care a pus mâna pe trofeu la chiar prima finală din istorie. La 6 iulie 1958, timișorenii treceau cu 1-0 de Progresul București, unicul gol fiind înscris de Petre Cădariu, în minutul 37. Căpitanul Științei, Petre Cojereanu, își lua astfel o revanșă pentru finala pierdută în urmă cu 10 ani, el fiind titlular la CFR în partida din 1948, contra ITA-ei.

Puțină lume ar fi crezut că, după ce a așteptat 22 de ani pentru a ridica din nou Cupa României, druckerii timișoreni aveau să mai aștepte alți 22 pentru o nouă izbândă. La 1 iunie 1980, adică în urmă cu exact 33 de ani, Politehnica trecea cu 2-1 de Steaua, golul victoriei fiind semnat de legendarul Dan Păltinișanu, în cel de-al șaselea minut de prelungiri. Ultimii eroi ai fotbalului timișorean au fost Radu Suciu, Dumitru Nadu, Dan Păltinișanu, Gheorghe Șerbănoiu, Viorel Vișan, Adrian Manea, Emerich Dembrovschi, Titi Nicolae (61, Vasile Nucă), Stelian Anghel, Leonida Nedelcu (91, Octavian Roșca). Acesta a fost, așadar, ultimul trofeu al fotbalului timișorean, care chiar și după 1990 a cochetat cu finale de Cupa României, fără să câștige vreuna.

Ultima prezență a Timișoarei într-o finală de Cupa României s-a consemnat la 13 iunie 2009, la Târgu Jiu. Politehnica ceda atunci cu 0-3 în fața CFR-ului clujean, golurile învingătorilor fiind semnate de Deac (6), Peralta (28) și Culio (53). Alb-violeții i-au utilizat atunci pe Pantilimon – Bădoi, Nibombe, Cisovsky, Latovlevici – Stancu, Alexa, Borbely, Art. Karamyan – Bucur, Parks. Au mai intrat Arm. Karamyan, Vrsic și Luchin.

Iată așadar cele 14 finale de Cupa României ce au avut protagoniste timișorene:

1934 Ripensia – Universitatea Cluj 5-0
1935 Ripensia – CFR București 5-6
1936 Ripensia – Unirea Tricolor București 5-1
1937 Ripensia – Rapid București 1-5
1938 CAMT – Rapid București 2-3
1948 CFR Timișoara – ITA Arad 2-3
1958 Știința Timișoara – Progresul București 1-0
1974 Poli Timișoara – Jiul Petroșani 2-4
1980 Poli Timișoara – Steaua București 2-1
1981 Poli Timișoara – Universitatea Craiova 0-6
1983 Poli Timișoara – Universitatea Craiova 1-2
1992 Poli Timișoara – Steaua București 1-1 (2-3 pen.)
2007 Poli Timișoara – Rapid București 0-2
2009 Poli Timișoara – CFR Cluj 0-3

Iată și clasamentul orașelor de provincie finaliste în Cupa României (e luată în calcul și finala din această seară):

1. Timișoara  – 14 finale
2. Craiova – 11 finale
3. Cluj – 7 finale
4. Arad, Ploiești, Galați – 4 finale; 5. Petroșani, Oradea, Baia Mare – 2 finale; 6. Bistrița, Sibiu, Turnu Severin, Mediaș, Reșița, Câmpia Turzii, Turda, Fălticeni, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Bacău, Brăila, Constanța, Urziceni, Vaslui – câte o finală.

About Gabriel Toth

Leave a Reply