REMEMBER | România – Rusia, ultimul moment de strălucire al stadionului UMT

romania-rusia6Naționala de rugby a României se va întâlni sâmbătă, la Iași, pentru a 18-a oară cu reprezentativa Rusiei. Palmaresul general e net favorabil „stejarilor”, care s-au impus de 11 ori în fața esticilor în istoria duelurilor directe care începeîn 1994. Unul dintre aceste succese a fost obținut chiar la Timișoara. În urmă cu 11 ani, pe un stadion care astăzi nu mai există, UMT, România se impunea cu un categoric 33-10 în fața Rusiei.

Timișoara a găzduit doar de două ori, de-a lungul anilor, echipa națională de rugby. Ambele meciuri s-au desfășurat în fața unor actuali adversari din Cupa Europeană a Națiunilor. În urmă cu două săptămâni, înaintea jocului susținut de Calafeteanu & co. în Spania, v-am relatat de întâlnirea dintre „stejari” și rugbyștii iberici din Cupa FIRA, în 1974, pe actualul „Dan Păltinișanu”. Acum, înaintea jocului cu Rusia, e momentul să ne amintim de ultima vizită a primei reprezentative de rugby a României, la Timișoara.

La 26 februarie 2005, pe stadionul UMT, în fața a peste 3.000 de spectatori, România învingea Rusia cu 33-10, după un meci în care a marcat cinci eseuri. Ioan Teodorescu a culcat de două ori balonul în terenul de țintă advers, în minutele 6 și 55, celelalte trei eseuri fiind semnate de Răzvan Mavrodin (min. 22), Ovidiu Tonița (min. 43) și Cristian Săuan (min. 50). La scorul final și-au mai adus contribuția, cu lovituri de picior, Ionuț Tofan (o lovitură de pedeapsă) și Dănuț Dumbravă (o lovitură de pedeapsă și o transformare). Toate cele zece puncte ale rușilor au fost reușite în prima repriză: Ouskov – eseu în minutul 17, urmat de transformarea lui Sugrobov, care a punctat ulterior și dintr-o penalitate.

Publicul prezent pe arena UMTa văzut la lucru o serie de foști jucători ai Universității Timișoara din anii 90. Printre ei, centrul Gabriel Brezoianu, care evolua pe atunci în Franța, la US Dox, sau pilierul Cezar Popescu, jucător tot în Hexagon la ora meciului, la Tarbes. Printre rezerve s-a aflat Bogdan Bălan, pe atunci la Bordeaux Beagles, cel ce peste ani avea să evolueze o scurtă perioadă la RCM Timișoara.

Iată echipa utilizată de România, la 26 februarie 2005, în meciul cu Rusia de la Timișoara:

15. Dănuț Dumbravă (Steaua), 14. Cristian Săuan (Rovigo), 13. Gabriel Brezoianu (US Dax), 12. Valentin Maftei (Aurillac), 11. Ioan Teodorescu (U Cluj), 10. Ionuț Tofan (Metro Racing), 9. Lucian Sârbu (Metro Racing), 7. Marian Tudori (Perigueux), 8. Ovidiu Tonița (Perpignan), 6. Costică Merșoiu (Perigueux), 5. Cristian Petre (Tarbres), 4. Sorin Socol (cpt. – Agen), 3. Marcel Socaciu (Rovigo), 2. Răzvan Mavrodin (Tarbes), 1. Cezar Popescu (Tarbes).

Rezerve: 16. Paulică Ion (Steaua), 17. Bogdan Zebega (Steaua), 18. Bogdan Bălan (Bordeaux Beagles), 19. George Oprișor (Perpignan), 20. Iulian Andrei (Steaua), 21. Darie Curea (Steaua), 22. Ștefan Dumitru (Steaua)

Antrenor: Daniel Santamans
Director tehnic: Robert Antonin

Imaginile atașate acestui articol, publicate la vremea respectivă pe site-ul www.rugby.ro, sunt mărturii ale ultimului eveniment sportiv major organizat pe stadionul UMT. La doar cinci ani distanță de la jocul mai sus amintit, cocheta arenă de la Pădurea Verde a fost făcută una cu pământul, doar gardul dinspre strada Avram Imbroane fiind cruțat de buldozere.

About Gabriel Toth

Leave a Reply