RCM Timișoara față în față cu Saracens Londra, un club cu 138 de ani de tradiție

saracensRCM Timișoara va disputa sâmbătă cel mai important test din întreaga sa existență. Mai mult decât atât, stadionul „Dan Păltinișanu” va fi gazda celui mai puternic duel inter-cluburi pentru o grupare din România din ultimii 15 ani. Galben-albaștrii primesc vizita partenerilor de la Saracens, care se vor prezenta cu garnitura secundă pe Bega. Chiar și așa, se anunță un test extrem de util pentru Burcea & co., înaintea începerii fazelor eliminatorii din Cupa României, dar și un moment special, Cătălin Fercu urmând a-și lua în mod oficial adio de la suporterii timișoreni, din echipamentul formației londoneze.

Rădăcinile celor de la Saracens datează încă din secolul al XIX-lea, anul oficial al înființării fiind 1876, sub denumirea Saracens Football Club. Gruparea a fost fondată de studenții Școlii Fililogice din Marylebone, devenită între timp St Marylebone Grammar School. În ceea ce privește denumirea echipei, nu există o explicație oficială. Totuși, se bănuiește că ea ar avea legătură cu luptătorii din deșert ai lui Saladin (primul Sultan al Egiptului și Siriei), de la sfârșitul veacului al XII-lea, recunoscuți pentru anduranța, entuziasmul și provierbiala lor invincibilitate.

După o perioadă de glorie în anii 30, când s-au bucurat de o mediatizare remarcabilă pentru un club de rugby la nivel mondial, apărând chiar și pe coperta celebrei reviste Sports Illustrated, Saracens au intrat pe o pantă descendentă. Revenirea în prim-plan a fost anunțată în 1990, când din postură de nou-promovată în prima divizie, gruparea londoneză a terminat pe locul patru, după London Wasps, Gloucester și Bath.

Clubul a crescut vertiginos începând cu anul 1995, atunci când multi-milionarul Nigel Wray a preluat conducerea. Noul patronat a atras din start atenția asupra roș-negrilor, printr-o serie de transferuri spectaculoase: Michael Lynagh, Philippe Sella, Francois Pienaar sau Kyran Bracken.

În sezonul 1997-1998, s-au văzut primele rezultate: locul 2 în Allied Dunbar Premiership și câștigătoare a Cupei Angliei (Tetley Bitter Cup). Londonezii aveau să aștepte însă până în sezonul 2010/2011 pentru a deveni campioni ai Angliei. Au mai fost aproape în două rânduri: în 2012/2013 au terminat primii sezonul regulat, dar au pierdut în semifinale, și în primăvara acestui an, când au pierdut dramatic finala cu Northampton Saints, 20-24, după prelungiri.

Pe plan european, Saracens a participat la ultimele patru ediții ale Heineken Cup, ajungând până în finală în primăvară, când a pierdut cu 6-23 în fața francezilor de la Toulon, la Cardiff.

Prima garnitură a celor de la Saracens va disputa sâmbătă un meci în Cupa Campionilor Europeni (fosta Heineken Cup), urmând a primi, pe Allianz Park, vizita francezilor de la Clermont Auvergne. Formația secundă, Saracens Storm, care va cuprinde jucători ce nu au prins lotul primei echipe, dar și pe proaspătul transferat, Cătălin Fercu, va ajunge vineri, la ora 13.30, la Timișoara, urmând a susține o conferință de presă, de la ora 16. Sâmbătă dimineață, de la ora 10.30, rugbyștii londonezi se vor întâlni cu juniorii RCM-ului, în Parcul Copiilor.

Meciul test dintre RCM Timișoara și Saracens va avea loc sâmbătă, de la ora 18, pe stadionul „Dan Păltinișanu”.

About Gabriel Toth

Trackbacks

Leave a Reply