Meciuri în noua Sală Polivalentă, abia de la anul (și la mulți ani?)

sala-polivalenta

Infrastructura sportivă a Timișoarei a fost cel puțin înjumătățită din 1990 încoace. Au dispărut bazine de înot, au fost rase de pe fața pământului stadioane (unele chiar monumente istorice!), au fost lăsate în paragină bazele sportive ale fostelor intreprinderi de stat ce odinioară împânzeau malurile Begăi. Ce s-a construit? Mai nimic… Un prim proiect de anvergură, Sala Polivalentă de lângă Baza 2, se află în miezul celui de-al cincilea an de construcție, iar la modul în care înaintează lucrările, e foarte probabil să-l prindă și pe al șaselea.

De ani buni, Timișoara visează la o sală polivalentă în adevăratul sens al cuvântului. „Olimpia” a îmbătrânit, fiind și suprasaturată de cele șase grupări de handbal și baschet ce-și desfășoară antrenamentele și meciurile acolo. S-au vehiculat proiecte grandioase, arene care să rivalizeze cu impunătorul Kombank belgrădean, unde se vor organiza competiții de cel mai înalt nivel, iar numele mari din muzică se vor înghesui să viziteze Timișoara, numai pentru a concerta într-o asemenea locație.

În cele din urmă, singura variantă realistă măcar pentru decongesionarea sălii „Constantin Jude” e finalizarea Sălii Polivalente a Politehnicii, a cărei finanțare a fost preluată de către Municipalitate în 2012. Timpul ne-a demonstrat însă că la Timișoara construcția unei săli de sport de 3.000 de locuri pare ruptă din legenda Meșterului Manole.

Construcția proiectului inițiat de Universitatea Politehnica a început în octombrie 2010, iar termenul inițial de execuție era de 24 de luni. În 2012, finanțarea a fost preluată de Consiliul Local, iar după alte 24 de luni, ziua în care vom asista la primul meci de handbal ori baschet în noua sală rămâne în ceață. Să spunem însă că, până în prezent, din bugetul local s-au alocat 2.3 milioane de euro, Municipalitatea urmând a mai acorda în perioada următoare încă 1.1 milioane pentru dotări.

Primarul Nicolae Robu a făcut marți o prezentare a proiectului, la fața locului, recunoscând la rândul său că lucrările înaintează cu viteza melcului.

„Stadiul nu e așa de înapoiat. În clădirea din spate lucrările sunt destul de avansate, e pusă faianța în grupurile sanitare, sunt achiziționate elementele de instalații. Noi am fi dorit să se lucreze însă mult mai repede, pentru că noi am avut banii la dispoziție, aici e nemulțumirea mea. Am făcut toate plățile cu maximă promptitudine dar, din păcate, au fost perioade în care ba proiectanții, ba executanții, nu s-au mobilizat la nivelul așteptărilor”, a declarat edilul-șef al orașului.

Și totuși când va fi gata sala? Ultimul termen vehiculat de autorități era… iunie 2014. „Dacă am avea parte de o mobilizare la maximum, atunci sala ar putea fi dată în folosință până la finalul anului 2014. E posibil să nu se întâmple însă acest lucru, avem destul de multe experiențe negative deja. Dar, cu certitudine, în primăvara lui 2015 vom participa aici la evenimente sportive și artistice”, a punctat Robu.

Conform proiectului inițial, capacitatea sălii era de 2.200 de locuri, însă dată fiind și organizarea Campionatului European de baschet feminin din 2015 în această locație, se va ajunge la 3.000, cu rânduri de scaune pe toate cele patru laturi ale sălii. „Vor fi scaune pe toate cele patru laturi, inclusiv pe cea dinspre strada Podeanu, unde nu era prevăzut așa ceva. De asemenea, de jur împrejur, la înălțime, vor mai intra două sau trei rânduri de scaune. Per ansamblu, vom ajunge la o capacitate de 3.000 de locuri”, a precizat Nicolae Robu.

Până atunci, lucrările sunt în toi și la vechea sală „Constantin Jude”, care urmează să găzduiască, în perioada 17-24 iulie, meciuri din cadrul Campionatului European de baschet feminin U18 – divizia B. E vorba despre realizarea unei instalații de climatizare, care a scos 1.1 milioane de lei de la bugetul local. În plus, vor fi vopsite tribunele și suprafața de joc, această operațiune costând în jur de 300.000 lei.

About Gabriel Toth

Leave a Reply