Calendarul alb-violet: 2 decembrie în istoria lui Poli

1962 Știința Timișoara se impune clar în fața Minerului Lupeni, 4-0, într-un meci disputat pe teren propriu, în fața a 7.000 de spectatori. În prima repriză, oaspeții au ratat câteva ocazii imense, însă timișorenii au fost cei ce au punctat, chiar de trei ori până la pauză, prin Bîtlan (min. 11), R. Lazăr (min. 22) și Manolache (min. 42). Norocul rămâne de partea studenților și în partea a doua, formația din Valea Jiului irosind un penalti în minutul 59, prin Drăgui. Șase minute mai târziu, același Manolache a lovit din nou, stabilind scorul final al întâlnirii. Știința a evoluat în formula Urziceanu – Georgescu, Turcan, Botescu – Lereter, Tănase – Igna, R. Lazăr, Manolache, Bîtlan, Mițaru.

1973 Poli Timișoara obține o victorie răsunătoare pe teren propriu, 5-2 cu FC Argeș, una dintre formațiile în vogă ale vremii. Nelipsită de Dobrin, gruparea din Trivale a fost surclasată pe Bega, după ce Troi deschisese scorul în minutul 15. A egalat Bungău, în minutul 28, din penalti, iar Bojin i-a adus pe timișoreni în avantaj, în minutul 44, cu un șut din lovitură liberă. În repriza secundă, gazdele s-au dezlănțuit. Bojin a mai punctat de două ori, în minutele57 și 66, a mai scuturat plasa și Dașcu, în minutul 64, pentru ca Dobrin să închidă tabela în ultimul minut de joc, de la punctul cu var. Pentru studenți, au evoluat Jivan – Mioc, Păltinișanu, Arnăutu, Popa – Mehedințu, Surdan – Floareș (Bojin), Lața (Covalcic), Dașcu, Bungău.

1979 poli galati1979 Poli Timișoara obține o victorie clară pe teren propriu, 3-0 cu FCM Galați. La pauză, alb-violeții conduceau cu 1-0, prin golul lui Anghel, din minutul 40. Desprinderea avea să vină însă abia în final, Cotec marcând pentru 2-0 în minutul 70, pentru ca Anghel să puncteze din nou, în minutul 84, stabilind scorul de forfait. Pentru timișoreni au evoluat Catona – Șunda, Păltinișanu, Volaru, Barna – Vișan, Dembroschi (T. Nicolae), Lața – Anghel, Nedelcu (Nucă), Cotec.

1981 Poli Timișoara, finalistă a ultimelor două ediții ale Cupei României (câștigătoare chiar, în 1980), a părăsit întrecerea în faza 16-imilor, fiind eliminată de divizionara secundă Gloria Bistrița. A fost 2-0 pentru ardeleni, care au punctat prin Georgescu, în minutul 12, și mai apoi prin Cațaroș, în minutul 51. Pentru alb-violeți au evoluat Suciu – Murar, Păltinișanu, Bocănici, Vișan – Vlătănescu, Dumitru, Nichici (T. Nicolae) – Nucă, Anghel, Cotec.

1982 Poli trece cu 3-1 de ASA Târgu Mureș, într-un meci disputat pe stadionul UMT, contând pentru turneul „Cupa a 35-a Aniversare a Republicii”, întrecere la care mai participau Corvinul Hunedoara și Jiul Petroșani. Pentru timișoreni au înscris Anghel (min. 24) și Palea (min. 27, 71), unicul punct al mureșenilor fiind semnat de Biro, în minutul 58. Poli a aliniat formula Suciu – Șunda (Ștefanovici), Păltinișanu, Manea, Murar (Lehmann) – Woltz (Bocănici), Boboc (Cărpinișan), Bozeșan – Anghel, Palea, T. Nicolae (Giuchici).

1984 poli dinamo1984 Poli Timișoara și Dinamo încheie la egalitate, 0-0, un meci disputat pe stadionul „1 Mai”, în fața a 25.000 de spectatori. O remiză totuși onorabilă pentru alb-violeți, la care au contribuit Moise – Pascu, Dumitru, Șunda, Lehmann – Manea, Mureșan, Rotariu, Giuchici – Bolba, Oancea (Bozeșan II, Deac).

1987 Poli Timișoara pierde pe terenul uneia dintre formațiile apropiate sistemului, Flacăra Moreni. A fost 2-0 pentru formația din județul Dâmbovița, prin golurile marcate de Draghea (min. 44) și Lala (min. 49). Pentru alb-violeți au evoluat Almășan – Andreaș, Crăciun, Oancea, Varga – Neagu, Pascu, Oloșutean (Stoicov), Șunda – China, Ilcu (Bozeșan).

1992 Poli Timișoara trece cu 2-1 pe teren propriu de Progresul București. Pentru alb-violeți au marcat Octavian Popescu (min. 43) și Uleșan (min. 50), în vreme ce reușita bancarilor a fost marcată de un viitor polist, Leo Strizu, în minutul 82. Pentru timișoreni au evoluat Almășan – Csik, Andreaș, Crăciun, Stoicov – Uleșan, O. Popescu, Bărbosu (Bătrânu), Otiman – Rosenblum (Teodorescu), Ov. Lazăr.

1995 poli steaua1995 Poli Timișoara obține una dintre victoriile memorabile ale anilor 90, 2-1 cu Steaua, în fața a 25.000 de spectatori care au creat o atmosferă incandescentă. Cristian Contescu a deschis scorul în minutul 60, iar Săvoiu a majorat avantajul alb-violeților în minutul 82. Steaua n-a reușit să marcheze până la final decât o singură dată, în minutul 86, prin Vlădoiu. Insuficient, punctele fiind țintuite pe Bega. Antrenorul polist Emeric Dembroschi i-a trimis în teren pe Almășan – Kovacs, Pelici, Trandu, R. Ivan – Contescu (Velcea), I. Rotariu, Vlaicu, Fl. Călin – Băban, Săvoiu (Gușatu).

2006 Poli Timișoara pierde cu 1-3 pe terenul Stelei. Francezul Cyril Thereau a deschis scorul pentru roș-albaștri în minutul 27, iar Ovidiu Petre l-a majorat chiar înainte de pauză. Gigel Bucur a reaprins speranțele timișorenilor de a obține măcar un punct în Ghencea, prin golul său din minutul 83, însă Valentin Badea a consfințit victoria Stelei, marcând pentru a treia oară în poarta lui Popa, în prelungirile partidei. Antrenorul Alin Artimon a aliniat formula Popa – Olah, McKain, Mehmedovic, Emeghara, Grigorie (Caramarin), Alexa, Pleșan, Bălace (Torje), Bucur, Mansour.

2009 poli ajax2009 Poli Timișoara a fost întrecut pe teren propriu cu 2-1 de Ajax Amsterdam, în ultimul joc programat pe teren propriu, în Grupa A din Europa League. Meciul a început furibund pentru timișoreni, care au deschis scorul în minutul 2, prin Goga. A egalat însă rapid Luis Suarez, în minutul 8.  La două minute după pauză, Pantelic și-a adus echipa în avantaj, stabilind și scorul final. Asta deși până la final, alb-violeții au rămas în 9 oameni, după eliminările lui Bonfim și Pantilimon, iar Luis Suarez a irosit două lovituri de pedeapsă. Pentru timișoreni au evoluat Pantilimon – Mera, Bonfim, Scutaru – St. Stancu, Alexa, Bourceanu, Magera (Parks), Art. Karamyan – Goga (Maxim), Bucur (Taborda).

About Gabriel Toth

Leave a Reply