A început telenovela stadionului de la Gara Mare


Luni, la festivitatea dedicată rugbyștilor din Piața Unirii, primarul Nicolae Robu a promis public că va încredința, din sezonul viitor, stadionul CFR proaspeților campioni ai României. Totuși, mutarea nu pare a fi floare la ureche pentru actuala administrație, în condițiile în care „leoparzii” dețin acte prin care nimeni nu îi poate izgoni de pe arena de la Gara Mare.

Purtat de valul performanței reușite duminică de RCM Timișoara, Nicolae Robu a promis public că, din sezonul viitor, elevii lui Chester Williams vor avea o casă nouă. E vorba de stadionul CFR, teren pe care activează cele două echipe de seniori ale clubului feroviar (masculin și feminin) dar și numeroase grupe de copii și juniori. Oficialii alb-vișiniilor susțin că au acte care le dau în continuare dreptul de a folosi arena CFR pe o perioadă nelimitată.

E vorba despre „Deciziunea 9903”, din 9 martie 1946, eliberată chiar de Primăria Timișoara, prin care terenul era dat lucrătorilor de la Calea Ferată cu titlu gratuit, pe o perioadă nedeterminată. Mijloacele fixe (tribunele și cele două terenuri) sunt ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR S.A, iar clubul plătește în prezent impozite pentru respectivele construcții.

„Nu poate Pimăria actuală să schimbe acel act din 1946. Ceea ce spun ei, despre acel proces câștigat în 2008, se referă doar la anularea contractului de vânzare-cumpărare între fostul club Banatul și Gheorghiu. Teren a fost tot timpul al Primăriei, nu s-a pus problema să nu fie al lor”, a explicat președintele clubului CFR, Constantin Nedela.

Oficialul feroviarilor nu ar spune nu unui compromis, prin care rugby-ul și fotbalul să conviețuiască pe baza de la Gara Mare, însă afirmă că nu se pune problema ca CFR-ul să se mute pe o altă arenă. „Suntem deschiși oricărei colaborări, echipa de rugby a făcut cinste Timișoarei. Îi așteptăm să vină și să discute cu noi. Dar nu se pune problema să plecăm din casa noastră, unde activăm de aproape 70 de ani. Nu-i cunosc pe cei de la rugby, dar putem oricând discuta. Oricum, nu putem ajunge în situația de a-i ruga pe ei să ne lase să stăm în casa noastră”, a mai spus Nedela.

Avocatul clubului alb-vișiniu a trimis săptămâna trecută un memoriu primarului Nicolae Robu, pentru a-l pune în temă cu situația juridică a bazei CFR. „Nu știu dacă a apucat să-l citească. Știu că a fost plecat din localitate”, a conchis Nedela.

„Am promis încă de luni, în mesajul pe care l-am transmis jucătorilor, antrenorilor şi conducătorilor Clubului, că voi demara diligențele pentru transferul stadionului CFR din proprietatea statului român în proprietatea Primăriei Timișoara, pentru ca în pasul următor el să fie pus la dispoziţia echipei de rugby a oraşului, RCM Timişoara”, a afirmat Nicolae Robu, pe pagina sa de Facebook. Intenția edilului e ca arena de la Gara Mare să poarte numele „Gheorghe Rășcanu”, precum fostul „Electromotor”.

Actualul stadion CFR a fost construit, în forma sa actuală, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, vechiul teren „Banatul”, care a găzduit meciurile echipelor CAMT și Chinezul, fiind bombardat. Arena are 7.000 de locuri și a suferit ultimele cosmetizări în urmă cu șapte ani, după revenirea grupării alb-vișinii în liga secundă.

About Gabriel Toth

Comments

Leave a Reply