Zdruncinată psihic și ironizată de Federație, RCM Timișoara luptă sâmbătă pentru un loc pe podium

rcm-farul-costi2RCM Timișoara a traversat, fără îndoială, cea mai agitată săptămână din istoria clubului. Povestea cu accente grotești a carnetelor ciopârțite dinaintea meciului cu Farul Constanța a dus formația bănățeană în situația de a nu-și mai putea apăra titlurile cucerite în 2012 și 2013. Pentru trupa pregătită de Grainger Heikell a rămas lupta pentru locul al treilea – o consolare palidă, ce-i drept.

În această săptămână, la Timișoara s-a vorbit despre rugby mai mult ca oricând. Nici în 2012 sau 2013, atunci când galben-albaștrii cucereau titlul de campioană, sportul cu balonul oval n-a fost atât de prezent în conversațiile de zi cu zi ale timișorenilor. A fost nevoie de un incident cu iz penal să zdruncine din temelii mitul „sportului golănesc practicat de gentlemani”.

O săptămână extrem de dificilă și pentru antrenorul timișorenilor, Grainger Heikell, a cărui primă preocupare n-a fost tactica din finala mică cu Dinamo, ci refacerea moralului elevilor săi.

„Ultimele zile au avut un impact emoțional asupra jucătorilor, astfel că am încercat să ne concentrăm pe ceea ce ne așteaptă, să nu mai privim înapoi. Am vorbit cu băieții despre ceea ce înseamnă să fii sportiv profesionist. Cu toții sunt dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat, de nedreptatea care s-a creat, dar trebuie să fim încrezători și să avem o atitudine pozitivă pentru meciul de sâmbătă, cu Dinamo. E foarte greu de pregătit un astfel de meci.  Băieții stau bine din punct de vedere fizic, dar mental e greu să îi aduci la standarde normale”, spune Grainger Heikell.

Secundul Sosene Anesi, la rându-i actor în teren, din nevoie, în jocul de sâmbăta trecută, cu Farul Constanța, face apel la strângerea rândurilor. „Din punctul de vedere al jucătorului, mentalul nu a fost la cote ridicate. Dar trebuie să ne revenim, mai avem un meci rămas din acest campionat, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce ne așteaptă cu Dinamo. Avem o echipă bună și trebuie să le arătăm tuturor cine suntem, că suntem profesioniști și că suntem fair-play”, a spus fostul All Black.

Cei șase, în lot pentru meciul cu Dinamo

Cei șase jucători ale căror vize medicale au fost smulse din carnetele de legitimare înaintea semifinalei cu Farul Constanța vor putea să evolueze sâmbătă, în meciul decisiv pentru locul 3, cu Dinamo. Eugen Căpățână, Vali Calafeteanu, Jack Umaga, Paula Kinikinilau și Cătălin Fercu sunt anunțați în XV-le de start, în vreme ce Fonovai Tangimana va începe meciul din postura de rezervă.

Iată cum va arăta echipa timișoreană în confruntarea de sâmbătă seară, de pe „Arcul de Triumf”:

15. Fercu, 14. Lemnaru, 13. Umaga, 12. Kinikinilau, 11. Shennan, 10. Rose, 9. Calafeteanu, 1. Țăruș, 2. Căpățână, 3. Manasa, 4. Popîrlan, 5. Lazăr, 6. Burcea (C), 7. Rus, 8. Carpo. Rezerve: 16. Gorcioaia, 17. Mariș, 19. Morrison, 20. Dumitru, 21. Tănase, 22. Fonovai, 23. Moala.

Ironii pe site-ul oficial al Superligii

Site-ul super-liga.ro, pagina oficială a întrecerii interne din România – editată de FRR – a trimis săgeți către conducerea formației timișorene, în avancronica finalei mici, publicată joi.

„Desigur RCM Timișoara va încerca să învingă în singura partidă pe care nu și-ar fi dorit-o în acest sezon, însă bănățenii trebuie să tragă concluzia corectă a pierderii semifinalei cu Farul Constanța. O echipă care își dorește mai mult decât laurii competiției interne trebuie să posede un lot valoros capabil a face față oricărei situații. Practic galben-albaștrii au pierdut semifinala din punct de vedere mental deoarece de-a lungul campionatului fără unii dintre absenții din penultimul act au reusit să adune punctele necesare unui loc doi la finalul sezonului regulat”.

Cu alte cuvinte, cel ce a redactat textul face referire la întreaga tevatură iscată în jurul înscrierii în European Challenge Cup a selecționatei divizionare Lupii București, în detrimentul formației timișorene. Federalii și-au motivat decizia, la vremea respectivă, prin faptul că RCM nu dispune de un lot suficient de numeros pentru a fi eligibilă competiției continentale.

RCM Timișoara va lupta, așadar, pentru locul 3, o poziție pe care s-a mai clasat de șase ori de-a lungul anilor: 1974, 1975, 1990, 1991, 1992 și 2011. Finala mică, împotriva celor de la DInamo București, se va disputa sâmbătă, de la ora 18.30, pe stadionul „Arcul de Triumf”, și va fi transmisă în direct pe TVR 2.

About Gabriel Toth

Leave a Reply