Timișoara olimpică: Poliștii, părtași la toate medaliile olimpice la handbal

Unul dintre sporturile de echipă la care Timișoara a excelat în trecut a fost handbalul. Politehnica a dat, de-a lungul anilor, jucători de bază echipei naționale, alb-violeții punând umărul la toate medaliile olimpice cucerite de tricolori.

Handbalul masculin din România a fost reprezentat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice. Patru dintre acestea s-au soldat cu medalii. Echipa națională, în care străluceau Gațu, Voina sau Penu, a dominat competițiile continentale și internaționale în urmă cu câteva decenii. Printre cei mai buni handbaliști pe care i-a produs vreodată țara noastră s-au aflat și trei jucători ai Politehnicii Timișoara. Roland Gunesch, Alexandru Folker și Alexandru Buligan au fost alb-violeții care au reprezentat gruparea studențească sub semnul celor cinci cercuri.

Salba de medalii olimpice ale handbalului românesc a început în 1972, la Munchen. Cu un singur polist în lot, Roland Gunesch (foto dreapta), tricolorii au obținut bronzul, după ce au învins în finala mică RD Germania, cu 19-16. Gunesch a contribuit cu nu mai puțin de cinci goluri la primul mare succes olimpic al handbalului din România.

Patru ani mai târziu, la Montreal, performanța avea să se îmbunătățească. Alături de experimentatul Gunesch, a apărut și tânărul Alexandru Folker (foto stânga), cel care a reușit să se înscrie pe lista marcatorilor doar în meciul câștigat cu SUA (32-19), în grupă, unde a contribuit cu patru goluri. În finala mare a competiției, tricolorii aveau să cedeze, cu 15-19, în fața Unionii Sovietice.

La Moscova, în 1980, românii au fost la un pas să egaleze performanța din Canada. Alexandru Folker a rămas singurul reprezentant al Politehnicii la Jocurile Olimpice, însă de această dată a fost mult mai prezent pe lista marcatorilor. În șocul fazei grupelor (22-19 cu gazda URSS), timișoreanul a punctat de două ori. În această fază, a mai înscris de trei ori contra Kuveitului și tot de atâtea ori în fața Iugoslaviei, formație ce a reușit să învingă România, cu 23-21, și să-și adjudece un loc în finala. Tricolorii au obținut în cele din urmă bronzul, după 20-18 cu Ungaria.

 

Ultima prezență productivă a naționalei de handbal la Jocurile Olimpice a fost cea de la Los Angeles, din 1984. Poli a fost reprezentată pentru a treia ediție la rând de Alexandru Folker, în lot mai aflându-se și cel care avea să devină cel mai cunoscut handbalist român al tururor timpurilor, Alexandru Buligan (foto dreapta). Cei doi poliști s-au remarcat pozitiv de-a lungul turneului, paradele lui Buligan uimind întreaga asistență de la Los Angeles. Din păcate, tricolorii au ratat „la mustață” finala mare, fiind învinși de Iugoslavia, cu 19-18, meci în care Folker a punctat de două ori. Consolarea a venit în fața Danemarcei, de care s-a trecut cu 23-19, obținându-se astfel ultima medalie olimpică la această disciplină. Folker, aflat la ultima sa participare la Jocurile Olimpice, și-a încununat ultimul joc cu două goluri.

După Los Angeles, handbalul masculin din România a mai fost prezent o singură dată la Jocurile Olimpice. În 1992, la Barcelona, tricolorii au obținut poziția a opta, nereușind să revină în lupta de la vârf, unde odinioară erau o prezență constantă. Nici la ultima reprezentație sub semnul celor cinci cercuri a handbalului românesc n-au lipsit poliștii. Alexandru Buligan a mai bifat o ediție, el fiind deja jucător în campionatul Spaniei.

About Gabriel Toth

Leave a Reply