Șase șahiști ai Timișoarei au reprezentat România la C.E. pe echipe din Polonia

vladislav-nevednichy (Small)
Șahul timișorean a fost puternic reprezentat la Campionatul European pe echipe ce s-a desfășurat în perioada 7-18 noiembrie în Polonia. Lotul masculin a cuprins trei componenți ai echipei AEM Luxten, însoțiți de antrenorul Sergiu Grunberg, în vreme ce în întrecerea feminină, prestigiosul club timișorean a trimis două sportive.

Lotul masculin al României a fost condus de antrenorul emerit Sergiu Grunberg, cel ce a apelat pentru concusrul Open din Polonia la cei mai reprezentativi șahiști ai săi de la AEM Luxten Timișoara. E vorba despre Vladislav Nevednichy (foto), Constantin Lupulescu și Mircea Pârligras. Alături de ei s-au mai aflat în lot Gergely Szabo și Vlad Jianu.

Șahiștii români și-au început aventura la Varșovia cu o victorie clară în prima rundă, 4-0 cu Țara Galilor, urmată de două remize consecutive, 2-2 la puncte, cu Austria și Grecia, în această ultimă partidă, Vladislav Nevednichy aducând singurul succes al delegației tricolore. A urmat un succes cu 3-1 în fața reprezentativei gazdă, Polonia, iar apoi o remiză la 2 cu Ucraina. Runda a șaea a consemnat prima înfrângere pentru români, 1,5-2,5 cu Rusia, partidă în care Constantin Lupulescu a pierdut singurul joc. După încă un eșec cu Cehia, 1,5-2,5, tricolorii au câștigat din nou, de această dată în fața Elveției, 3,5-1,5. În ultima rundă a întrecerii, România a remizat cu Croația, 2-2.

În ierarhia finală, șahiștii români au ocupat poziția a 14-a, cu un total de 10 puncte. Titlul european a revenit reprezentativei Azerbaidjanului, urmată de cea a Franței și a Rusiei.

La feminin, România a fost reprezentată de două șahiste din Timișoara, Cristina Foișor  și Carmen Voicu-Jagodzinsky. Tricolorele au început în forță, cu un 4-0 în fața Elveției în prima rundă, urmată de o remiză cu Serbia și o înfrângere în fața Poloniei, 1,5-2,5. Româncele au învins Franța în runda a patra, după care au remizat în fața OIandei. Cea de-a șasea partidă a consemnat a doua înfrângere pentru reprezentativa țării noastre, 1,5-2,5 în fața Ungariei, cu Cristina Foișor neutilizată. Tricolorele au continuat cu două victorii la rând, ambele cu 3,5-0,5, în fața Belgiei și  a Poloniei III, pentru ca în ultima rundă să cedeze în fața Germaniei, 1,5-2,5.

România s-a clasat pe locul 12 în întrecerea feminină, totalizând 10 puncte, la fel ca și băieții. Prima poziție a revenit Ucrainei, cu 15 puncte, urmată de Rusia și Polonia.

About Gabriel Toth