Primul asalt pentru 2015: Cupa Regelui! Rămâne Timișoara Saracens, „nașul” Științei Baia Mare în finale?

DSCF0250Timișoara Saracens joacă mâine prima finală din 2015. Bănățenii se vor lupta pentru câștigarea primei ediții a Cupei Regelui cu rivalii din ultimii ani, CSM Știința Baia Mare. De altfel, în toate finalele disputate de gruparea de pe Bega în ultimii ani, adversară i-a fost formația din Maramureș, pe care a reușit să o învingă de fiecare dată.

Chiar dacă Știința Baia Mare a reușit, în 2014, să întrerupă șirul de titluri naționale al Timișoarei, gruparea de pe Bega s-a remarcat drept „nașul” maramureșenilor în dispute cu trofeul pe masă.

Prima finală între cele două grupări s-a disputat la 3 decembrie 2011, pe stadionul „Unirea” din Alba Iulia, în Cupa României. Timișorenii, întăriți pe ultima sută de metri cu doi internaționali – Florin Vlaicu și Viorel Lucaci – s-au impus fără emoții în fața echipei ce domina de cinci ani întrecerea internă, scor 32-10.

Revedere între RCM Timișoara și Știința Baia Mare în toamna lui 2012, la București, în finala Superligii. După un meci extrem de echilibrat, eseul din final al lui Conache a trimis titlul pe Bega, un triumf venit la exact 40 de ani de la cel reușit de generația lui Rășcanu cu Universitatea. 16-6 iar la Timișoara se declanșa fiesta!

Și avea să se declanșeze și un an mai târziu, când tot pe „Arcul de Triumf”, RCM Timișoara își apăra titlul, și de această dată în fața trupei din Baia Mare. O finală mult mai animată de această dată, decisă la o distanță mai mică de un eseu transformt, 25-19.

Ultima finală Timișoara – Baia Mare s-a disputat la 30 noiembrie 2014, pe Cluj Arena, în Cupa României. O partidă din nou echilibrată, așa cum era de așteptat, adjudecată de bănățeni cu 19-14.

Heikell: „E o ocazie specială”

Antrenorul formației Timișorene, Grainger Heikell spune că elevii săi așteaptă cu nerăbdare finala de sâmbătă, din Cupa Regelui, acesta fiind unul dintre momentele pentru care s-au pregătit întregul an.

„E o ocazie specială pentru orice club să joacă o finală. Pentru noi a fost o săptămână specială, e normal, pentru astfel de momente muncim întreg sezonul. Suntem conștiență că vom avea mult de muncit sâmbătă pentru a obține rezultatul dorit. Avem un respect deosebit față de echipa din Baia Mare, știm că va fi un meci extrem de dificil, dar cred că dacă vom pune în practică tot ceea ce am lucrat la antrenamente și vom da 100% din noi, vom obține victoria. Așteptăm ca suporterii noștri să fie alături de noi la București”, a spus tehnicianul neo-zeelandez.

Cum „afectează” Cupa Mondială loturile finalistelor

Timișoara Saracens este, de departe, clubul românesc cu cele mai multe convocări pentru Cupa Mondială ce va începe peste puțin timp, în Anglia. Opt jucători se află în lotul de 31 al României ce se va deplasa în Insulă: Mădălin Lemnaru, Paula Kinikinilau, Valentin Calafeteanu, Stelian Burcea, Eugen Căpățână, Alexandru Țăruș, Andrei Rădoi, și Valentin Popârlan. Cel de-al nouălea jucător al Timișoarei ce va participa la cea mai importantă competiție a planetei e Manasa Saulo, selecționat în lotul reprezentativ al statului Fiji. În schimb, CSM Știința Baia Mare trimite doar patru jucători în Anglia, cu toții în naționala României: Johannes Van Heerden, Adrian Apostol, Ionuț Botezatu și Michael Wiringi.

„De la noi sunt opt jucători la naționala României, plus Manasa Saulo, care e în reprezentativa Fiji. În schimb, Baia Mare are doar patru jucători implicați la Cupa Mondială. Dar în toți acești ani, la Timișoara am încercat nu să creăm o primă și o a doua echipă, ci o singură echipă și sunt convins că vom câștiga”, a declarat vicepreștedintele celor de la Timișoara Saracens, Dușan Filipaș.

Reacții din Maramureș: „Diferența o va face disciplina tactică și unitatea grupului”

CSM Știința Baia Mare își dorește să pună punct „secetei” din finalele cu Timișoara și să își treacă în palmares prima ediție a Cupei Regelui. Căpitanul maramureșenilor, Constantin Ene, a prefațat partida de mâine, într-un interviu pentru site-ul clubului:

„Timișoara, de departe, era cea mai valoroasă echipă din grupa cealaltă, deci cu siguranță ne-am așteptat să o întâlnim în finală. Diferența o va face disciplina tactică și unitatea grupului, atuuri pe care eu cred că le deținem, însă va fi un meci extrem de greu, având în vedere că cele două echipe au dominat ultimii ani și au disputat multe finale”, a declarat Constantin Ene pentru rugbybaiamare.ro.

Prima finală a Cupei Regelui, între Timișoara Saracens și CSM Știința Baia Mare, se va disputa mâine, de la ora 20, pe stadionul „Arcul de Triumf” din București.

About Gabriel Toth

Leave a Reply