Politehnica joacă la Târgoviște de ziua ei! Rezultate înregistrate de vechea Poli în ziua de 4 decembrie

2010_12_04-bistrita-poli06Returul ligii secunde începe la final de săptămână, iar meciul Politehnicii Timișoara din deplasare, contra Chindiei Târgoviște, e programat într-o zi specială pentru suflarea alb-violetă. Meciul de lângă Turnul Chindiei se va juca duminică, 4 decembrie, într-o zi în care se aniversează 95 de ani de la înființarea clubului istoric al studenților timișoreni, care a devenit, în perioada postbelică, un veritabil simbol al orașului.

De-a lungul celor 95 de ani de existență, Poli a disputat doar zece partide în data de 4 decembrie, însă motivele de bucurie au fost destul de rare. Iar asta deoarece „studenții” au obținut doar trei victorii de ziua lor, ultima în urmă cu 28 de ani.

Primul joc pe care îl putem plasa cu exactitate în data de 4 decembrie s-a disputat în 1928, adică în ziua în care echipa de fotbal a Politehnicii aniversa șapte ani de la semnarea actului constitutiv. Studenții s-au impus cu 2-0 în fața concitadinei Rapid Timișoara, în Campionatul Districtual, însă presa vremii nu specifică marcatorii celor două goluri. În schimb, a fost redată echipa folosită în acel meci de Politehnica: Pitea – Ignuță, Doboșan, Sfera, Coșan, Pop, Sepi I, Franțiu I, Sepi II, Deheleanu, Chiroiu, Franțiu II. Pentru Rapid au evoluat Tarysztra – Frecot, Waleth III, Stojetz, Chavillier, Fabri, Osztermann, Wiszt, Debert, Witye și Szikora.

Tot într-o zi de 4 decembrie, în 1946, Politehnica a obținut o victorie clară în campionatul Diviziei B, 8-1, pe teren propriu, cu CFR Craiova.

Primul meci disputat de alb-violeți în Divizia A la această dată s-a consemnat în 1977 și a însemnat și prima înfrângere la ceas aniversar. Poli a pierdut cu 2-0 meciul susținut în deplasare, cu Jiul Petroșani, care a marcat prin Bucurescu (min. 3) și Mulțescu (min. 44). Timișorenii au evoluat în formula Bathori – Floareș, Mehedințu, Roșca, Barna – Șerbănoiu, Lața, Dembroschi – Nucă (46, Nadu), Cotec, Petrescu.

Poli a fost programată să joace din nou într-o zi de 4 decembrie, în 1983, înt-un meci din Divizia B. Nici de această dată n-a fost cu succes pentru alb-violeți, care au înregistrat doar o remiză, 1-1, în deplasarea de la Armătura Zalău. Timișorenii au deschis scorul, în minutul 6, prin experimentatul Stelian Anghel, însă gazdele au restabilit egalitatea în minutul 55, prin Petruț. Antrenorul alb-violeților, Emeric Dembroschi, a trimis în teren formula Clipa – Murar, Șerbănoiu, Șunda, Lehman, Rotariu, Bozeșan, Manea, T. Nicolae, Giuchici, Anghel, pe parcurs mai intrând Deac și Vlătănescu.

Una dintre cele mai negre zile de 4 decembrie a fost, fără doar și poate, cea din 1985 La aniversarea de 64 de ani de la înființarea clubului, Poli a fost eliminată din Cupa României, după o înfrângere la scor de neprezentare pe terenul divizionarei secunde Șoimii IPA Sibiu. Trupa de pe Cibin a înscris prin Coldea (min. 8, 25) și Mărginean (min. 37). La gazde a fost integralist Dan Curtean, nimeni altul decât tatăl lui Alexandru Curtean, viitorul jucător al Politehnicii. Revenind la jocul din 1985 de la Sibiu, să mai menționăm alcătuirea alb-violeților: Almășan – Andreaș, Ionuț, Șulea, Șunda – Sabou, Vlătănescu, Giuchici, Rotariu – Oancea (59, Mureșan), Bolba (38, Bozeșan II).

A treia și ultima victorie obținută de Politehnica într-o zi de 4 decembrie s-a consemnat în 1988, într-un derby timișorean cu CFR, disputat pe stadionul de la Gara Mare. Poli s-a impus cu 2-1, prin golurile semnate de Banu (min. 18) și China (min. 83), pentru feroviari reducând din diferență Truți, dintr-o lovitură de pedeapsă transformată în minutul 88. Poli, cu regretatul Costică Rădulescu la timonă, a evoluat în formula Almășan – Andreaș, Oancea, Crăciun, Stoicov, Vlaicu, Bozeșan II (62, Neagu), Oloșutean, China, Trăistaru, Banu (66, Ilcu). De partea cealaltă, CFR Timișoara a aliniat echipa Popa – Cârciumaru, Bilan (36, Neamțu), Pavlov, Truți, Bungău, Bărbosu, Rădulescu, Malac (46, Dudaș), Simcelescu, Ilici.

Primul meci disputat pe 4 decembrie după Revoluție s-a consemnat în 1991, la Pitești. Un derby alb-violet, tranșat însă de FC Argeș, cu 3-1. Gruparea din Trivale a avut chiar 3-0 pe tabelă, prin golurile lui Mironaș (min. 22), Stancu (min. 28) și Ceaușu (min. 55), timișorenii reducând din diferență prin Marcel Băban, în minutul 58. Poli, pregătită de profesorul Ion V. Ionescu, a evoluat în formula Almășan – Voica, Csik, Macavei, Varga – Diaconescu, Bătrânu, Bărbosu (65, Kovacs), Vuia (46, Rosenblum) – Băban, Vlaicu.

Doi ani mai târziu, Poli avea să dispute un nou meci în ziua de 4 decembrie, tot în deplasare. A fost din nou vorba de un derby de tradiție al campionatului, de această dată în fața Universității Craiova, și tot despre o înfrângere, cu scorul de 1-0. Unicul gol al partidiei disputate pe „Centralul” din Bănie a fost reușit de Jerry Gane, în minutul 38. La jocul din 4 decembrie 1993, timișorenii au aliniat formula Almășan – Varga, Macavei, O. Popescu, Cioroianu – Bătrânu (64, Vlaicu), Em. Șeban, Velcea, Contescu – Strizu (18, Uleșan), Kovacs.

2005_12_04-dinamo-poli1-0e15_23Aveau să treacă nu mai puțin de 12 ani până la un nou meci disputatde Poli pe 4 decembrie. Și ce meci a fost în 2005, la 84 de ani de la înființarea grupării alb-violete! Timișorenii au evoluat în „Ștefan cel Mare”, cu Dinamo, meci pe care îl pierdeau dramatic, cu 1-0, printr-un gol marcat de Florin Bratu, în minutul 84. Formația bănățeană, antrenată de Gheorghe Hagi, a aliniat formula Popa – Rădoi, Olah, McKain, Bătrânu – Osei, Caramarin – Coman, Naidin, Bălace – Mansour. Pe parcurs au mai intrat Velcea, Găldean și Rus.

Ultimul meci disputat de Poli la 4 decembrie s-a disputat în 2010 și a fost, fără doar și poate, cel mai spectaculos: Gloria Bistrița – Poli 3-3, după ce alb-violeții au condus cu 1-0 la pauză și apoi cu 3-1 până în minutul 72. 2010_12_04-bistrita-poli3-3fm03Alb-violeții au punctat prin Luchin (min. 18), Zicu (min. 59) și Axente (min. 65), însă bistrițenii au contracarat prin Velcovici (min. 53) și S. Keita (min. 72, 90). Poli, pregătită de Cosmin Contra, s-a prezentat la acest joc în formula Pantilimon – Helder, Cisovsky, Luchin, Sepsi – Alexa, Burcă – Goga, Tameș, Zicu – Nikolic. Au mai intrat Bourceanu, Pătraș și Axente.

Așadar, în cele zece partide disputate de vechea Poli în ziua de 4 decembrie, s-au înregistrat trei victorii, două rezultate de egalitate și cinci înfrângeri pentru alb-violeți.

Partida Chindia Târgoviște – Politehnica Timișoara, din etapa a XX-a a ligii secunde, va avea loc duminică, 4 decembrie, de la ora 11:30, și va fi transmisă în direct de Digi Sport și Dolce Sport.

About Gabriel Toth

Comments

Leave a Reply