Personalități de marcă la sărbătoarea Liceului Sportiv

DSCF0471
Zi importantă pentru sportul timișorean. Liceul cu Program Sportiv Banatul și-a serbat astăzi cei 65 de ani de existență printr-o serie de manifestații ce au adunat pe Bega foști mari performeri ai orașului și nume sonore din sportul românesc.

Cristian Gațu, Leonard Doroftei, Alexandru Folker, Cristina Metzenrath, Flavius Biea, Francisc Vaștag, Paul Codrea, Alin Artimon, iar lista ar putea continua. Acestea sunt doar câteva dintre personalitățile pe care LPS Banatul le-a invitat cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de la înființarea învățământului cu profil sportiv la Timișoara.

DSCF0439 (Small)Manifestarea a început în această dimineață, printr-o ștafetă a foștilor absolvenți ai instituției, ce a pornit din fața Liceului de Arte Plastice, prima clădire ce a găzduit școala sportivă timișoreană. Primul purtător al torței a fost Petre Miclăuș, fost gimnast, participant la Jocurile Olimpice din 1964 de la Tokyo, la rândul său unul dintre sutele de absolvenți ai instituției. La deschiderea evenimentului a fost prezent și președintele Federației Române de Handbal, Cristian Gațu, care a reamintit importanța pe care a avut-o SMTCF-ul, Liceul nr. 4 și, mai târziu, LPS Banatul, pentru sportul pe semicerc din România.

„E o filă importantă din istoria handbalului timișorean și a celui românesc. A fost și rămâne o furnizoare de talente pentru echipele naționale. Această școală a creat jucători și jucătoare de excepție. Pentru unii dintre ei am venit și eu la Timișoara, cu dorința de a-i revedea. Mă refer la Cristian Dieter, Alexandru Folker, Cristina Metzenrath și, nu în ultimul rând, profesorul Tică Popa, un antrenor de excepție”, a declarat Gațu.

Leonard Doroftei, ales nu de mult președinte al Federației Române de Box, a fost la rândul său prezent la Timișoara, în semn de respect pentru pugiliștii de valoare ce au absolvit de-a lungul timpului LPS Banatul. „Sunt onorat să particip la această adunare. Sunt aici oameni de sport, oameni care iubesc sportul și chiar mă bucur că am avut ocazia să fiu prezent aici. LPS Banatul a dat multe talente, chiar în lumea boxului. E cazul lui Flavius Biea, care e un reprezentant de seamă al boxului”, a declarat Doroftei.

Ștafeta foștilor absolvenți a făcut mai multe opriri în drumul ei către Aleea FC Ripensia. Una dintre ele a fost la Colegiul Național Bănățean, acolo unde purtătorii flăcării au fost primiți cu aplauze de elevii din clasele a XI-a și a XII-a, aceștia ajungând în plină festivitate de absolvire. Marius Cociu, directorul LPS Banatul, a precizat că această oprire a fost programată în semn de mulțumire pentru faptul că, vreme de câțiva ani, la CNB au funcționat clase cu profil sportiv.

Foștii absolvenți, emoționați

Fără îndoială, unul dintre numele mari lansate la LPS Banatul e Alexandru Folker, pilonul de bază al echipei de handbal Politehnica în anii 70-80. Deși s-a stabilit de ani buni în Germania, „Alecu” a ținut să fie prezent la reîntâlnirea cu foștii colegi și profesori.

DSCF0474 (Small)„Mă simt foarte bine la vechiul meu liceu,. mă bucur foarte mult de invitația pe care mi-a făcut-o acum două luni domnul director Cociu. Nu știam dacă voi putea onora invitația, am avut niște probleme medicale acum câteva săptămâni, dar am făcut tot posibilul să vin. Mi-am dorit să-mi revăd colegii, cu care nu m-am mai întâlnit din 1985, de la întâlnirea de 10 ani. Suntem o generație veche, sunt alții și mai în vârstă decât noi. Pot spune că am avut o adolescență superbă, am început liceul în vechea clădire, de pe Lenin nr. 2. M-a adus domnul profesor Tică Popa, mentorul nostru al handbaliștilor”, a declarat fostul mare internațional.

Emoționat de reîntoarcerea la școală a fost și Paul Codrea, antrenorul lui ASU Poli, cel a cărui fotografie se află la loc de cinste, pe un panou amplasat în holul principal al liceului. „Profesorii pe care i-am avut au fost adevărate modele pentru mine și nu pot decât să le fiu recunoscător pentru ceea ce am învățat aici. Aici avem talentați, mereu LPS Banatul a produs sportivi de mare valoare”, a declarat Paul Codrea.

About Gabriel Toth

Leave a Reply