Timișoara nu se poate lăuda cu prea multe inaugurări în ceea ce privește infrastructura sportivă în ultimii 25 de ani. Astfel că darea în folosință a unei săli de sport de capacitate mică a generat un interes imens în rândul mass-media locale. E vorba despre noua sală a Universității de Vest, situată în zona Oituz – Popa Șapcă, într-un spațiu în care se dorește construirea unui campus universitar modern, dar și a unei baze sportive în adevăratul sens al cuvântului.
Sala de sport a Universității de Vest dispune de 150 de locuri pe scaune pentru public și va putea găzdui o varietate de întreceri sportive. În acest moment, există instalații și marcaje pentru handbal, baschet, volei și badminton, însă poate fi utilizată și pentru diverse discipline individuale.
„Un obiectiv pe care Universitatea de Vest îl are de mult în vedere, a prins astăzi contur. Pe lângă sala cea veche, clasică, consacrată, avem una nouă, dedicată sporturilor de echipă și celor individuale. În cadrul acestui proiect, finanțat de Compania Națională de Investiții, e un proiect de 3 milioane de lei, dar pentru a o putea da cât mai repede în folosință, UVT a depus eforturi financiare proprii, 900.000 de lei pentru racordarea la utilități. Suntem singura universitate din Timișoara care are o facultate de profil, avem mari personalități din lumea sportului printre cadrele didactice. De aceea, considerăm că această sală e mai mult decât necesară, va putea fi folosită de toți studenții universității”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Construcția unei noi săli de sport e binevenită, în contextul în care vechea sală, de la etajul I a Facultății de Educație Fizică și Sport e depășită, îngustă și de multe ori hiper-aglomerată. Totuși, și această nouă sală are minusurile ei, identificate deja de oameni de specialitate. Cel mai mare inconvenient e legat de dimensiunea redusă a vestiarelor, în care, practic, nu se pot schimba mai mult de opt sportivi concomitent. De asemenea, au fost voci care au contestat și calitatea suprafeței de joc, acoperită cu un strat subțire de poliuretan, care se poate deteriora destul de rapid, în cazul unei folosiri permanente a acesteia pentru antrenmente și meciuri.
În orice caz, un obiectiv necesar, într-un oraș în care infrastructura a fost dintotdeauna un „călcâi al lui Ahile” pentru mișcarea sportivă. Iar sala de sport e doar începutul pentru o bază în adevăratul sens al cuvântului, care se va înălța în anii viitori, conform spuselor rectorului Marilen Pirtea: „Pe locul spațiului din fața sălii, care momentan e o parcare, ne dorim să amenajăm mai multe terenuri de sport, pentru tenis, handbal, minifotbal. Vrem să construim o mică bază sportivă în jurul acestei săli de sport”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.