Voleiul timișorean se află la un pas de revenirea după numai un sezon de pauză în eșalonul de elită. Universitatea s-a calificat la barajul de promovare, după o dublă victorie cu Chimszed Cluj (3-0 și 3-2), însă cea mai mare piedică a trupei lui Sorin Grădinaru nu sunt echipele din Galați, Suceava sau Oradea, ci visteria, în care bate vântul.
Teoretic, calificarea la un baraj de promovare ar trebui să însemne un prilej de bucurie, în orice colț al lumii. Nu și la Timișoara, acolo unde antrenorul voleibaliștilor de la Universitatea, Sorin Grădinaru, e cuprins de dileme: Cum vom aborda barajul? Ce ne facem dacă ajungem în A1? Cine ne va susține? Întrebări deoacamdată fără răspuns, ce par să condamne un sport de tradiție al orașului la anonimat.
Universitatea s-a calificat la un nou baraj de promovare, după două victorii cu Chimszed Cluj. Cât de grele au fost aceste două jocuri?
Am întâlnit practic a treia echipă ca valoare din seria noastră, astfel că meciurile n-au fost deloc facile. La Cluj am fost nevoiți să remontăm scorul de la 0-1 și 1-2, în condițiile în care nu ne-am putut baza pe Bălulescu, iar Schiesz și Dincă s-au accidentat în timpul jocului. Mă bucur că improvizațiile la care am recurs au dat satisfacție și, finalmente, ne-am impus clar, în seturile 4 și 5.
Ați reușit să țineți o evidență a barajelor de promovare la care ați participat în cele peste două decenii de când antrenați această echipă?
Nu mai țin exact minte, dar cert e că la ultimele trei participări în liga secundă, am acces de fiecare dată la baraj: 2010, 2011, iar acum 2013.
Barajul din acest an va avea loc la Galați, la fel ca în 2011, atunci când s-a reușit promovarea…
Galațiul oricum e singura echipă ce emite pretenții justificate la promovare. Nu cunosc exact pretențiile celorlalte echipe. Despre Oradea se spune că n-ar avea drept de promovare deoarece nu s-a înscris anul acesta în prima ligă, iar Suceava nu cred că are suficiente resurse pentru a aborda prima ligă.
Universitatea cum va aborda acest baraj?
Greu de spus. Valoric suntem la nivelul echipelor din Suceava și Oradea, dar ținând seama de perspectivă, îmi e foarte greu să mă gândesc la prima ligă, după experiența din 2011/2012.
Echipa se află totuși la un pas de o adevărată performanță. Ați discutat cu conducera clubului despre perspectiva unei eventuale promovări?
Nu, n-am discutat cu nimeni deocamdată. Nimeni nu ne-a căutat încă…
Cum așteaptă băieții acest baraj?
Mă bucur că la Cluj băieții au tras tare să câștige, pentru a evita disputarea celui de-al treilea joc. Disciplina și dăruirea au fost exemplare, fiecare jucător a dat ce a avut mai bun, iar asta s-a văzut în rezultatul final. Orice ar fi, mergem la Galați să ne respectăm, nu vom face niciun compromis în fața niciunui adversar, de asta să fie toată lumea convinsă.
Ce i-a lipsit Timișoarei să fie gazda acestui baraj de promovare?
Avantajul terenului propriu, în condițiile unor valori sensibil egale, se face simțit. Dar dacă am fi organizat turneul la Timișoara, ne-ar fi trebuit o altă sală decât cea a Universității, iar aceasta ar fi fost „Constantin Jude”, unde marcajul de volei a dispărut de mult. Ar fi presupus foarte multă bătaie de cap, chiar nu s-a pus în niciun moment problema organizării barajului la Timișoara. În plus, niciunul dintre barajele la care am participat de-a lungul anilor nu a fost organizat aici.
Cum vedeți actuala echipă, în comparație cu cea care a reușit promovarea în 2011?
Obiectiv vorbind, echipa a scăzut în valoare. Baza echipei o reprezintă totuși jucătorii care sunt de câțiva ani în lotul nostru și au avut și experiența primei divizii.
La Galați vă veți revedea cu doi dintre foștii dumneavoastră elevi, Liviu Râpeanu și Sebastian Palfi, actualmente jucători la gazda turneului…
Ne vom întâlni în calitate de prieteni, disputa sportivă nu are nicio legătură cu relația noastră umană. Ne vom respecta și cel mai bun să câștige.
Obținerea promovării ar putea fi totuși un as în mânecă de această dată în discuțiile cu conducerea sau cu eventuali sponsori?
Sunt foarte circumspect, mai cu seamă după ceea ce am pățit acum doi ani. Atunci mi-am sacrificat o vară întreagă, încercând să pun pe picioare o echipă cât de cât competitivă și, din păcate, n-am reușit.
În această săptămână, Consiliul Local a alocat 60.000 de lei clubului Universitatea, însă doar disciplinelor individuale. Ați sperat la un ajutor din partea autoritățior?
Noi am existat și existăm strict prin fondurile pe care le primim de la Clubul Sportiv Universitatea, prin ministerul de resort. Din păcate, n-am avut parte de sprijin nici de la Primărie și nici de la Consiliul Județean și, din păcate, n-am reușit să atragem nici sponsori din mediul privat. N-aș vrea să intru în probleme de sume, dar comparativ cu ceea ce se alocă la celelalte discipline sportive, la volei cheltuielile sunt infinit mai mici.
Modificare de program
Federația Română de Volei a comunicat celor patru candidate la promovare că barajul a fost amânat cu o săptămână. Astfel, în loc de 17-19 mai, Universitatea va lupta pentru accederea în elită în intervalul 24-26 mai. Barajul de promovare se va desfășura la Galați, celelalte trei calificate fiind LPS Bihorul Oradea, CSM Suceava și gazdele de la Arcada.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.