Darius Suiugan, medaliat cu argint la Cupa României de tineret

suiugan

Haltere Club Timișoara a participat de curând la Cupa României de tineret, desfășurată la Bistrița, competiție ca a contat și ca etapă a Campionatului Național. Portdrapelul clubului din ultimii ani, Darius Suiugan, s-a clasat al doilea la categoria 69kg, reușind să-l depășească pe campionul național la stilul aruncat.

Darius Suiugan a revenit cu o medalie de argint de la Bistrița, acolo unde în intervalul 12-16 mai s-a desfășurat Cupa României la tineret. Sportivul în vârstă de 20 de ani a totalizat 271 de kilograme, clasându-se în urma vechiului său rival, băcăuanul Ionuț Ilie. Totuși, halterofilul născut la Șag a reușit să-l depășească pe acesta la stilul aruncat, unde a ridicat 155kg, față de cele doar 150 ale lui Ilie. De asemenea, la stilul smuls, Suiugan a ridicat 116kg, clasându-se al treilea într-o astfel de ierarhie.

„69kg a fost o categorie destul de bătăioasă, pentru că a aliniat 14 sportivi la start. Darius și cu Ionuț Ilie sunt adversari de când s-au apucat de haltere, se cunosc foarte bine. Din păcate, a gafat la smuls o încercare, ce poate i-ar fi adus un total mai bun. Iată că, deși nu face parte din vreun lot național, continuă să se bată cu sportivii din elită. În următorul an, e însă obiectivul nostru să îl propulsăm spre loturi, pentru că ar trebui să înceapă să puncteze și în concursuri internaționale”, ne-a declarat antrenorul Călin Milan despre cel mai prolific elev al său.

În vârstă de 20 de ani, pe care i-a împlinit în decembrie, Darius Suiugan îmbină perfect sportul de performanță cu studiul. „Darius e un copil talentat, deștept, lucrează foarte bine. E student la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde a intrat al nouălea, la fără taxă, iar acum e și bursier. E și un bun pedagog, îi ajută pe cei mai tineri, iar faptul că văd că se alege ceva din el, mă ambiționează și mai tare. El e angajat la noi de la 17 ani cu contract de muncă. Așteptăm să-și termine studiile și să devină antrenor”, ne-a mai spus Călin Milan.

Pe lângă deja consacratul Suiugan, Haltere Club Timișoara a mai participat la întrecerea de la Bistrița cu doi juniori. La categoria 56kg, Alin Măran, cel ce în acest an își va serba majoratul, s-a clasat la mijlocul ierarhiei, cu un total de 172kg (76 la smuls și 96 la aruncat). De asemenea, la categoria 94kg, clubul bănățean a fost reprezentat de Alessandro Moggia, sportivul în vârstă de 18 ani reușind să ridice 94kg. la smuls și 123 la aruncat. Antrenorul Călin Milan e însă de părere că, dacă ar fi avut puțin mai multă încredere în forțele proprii, rezultatul său ar fi fost mult mai bun. „El e un smulgător de aproximativ 105kg și un aruncător de 135. A reușit să puncteze doar din primele încercări, pe celelalte le-a ratat, poate și pe fondul emotivității sale. Pentru el e important însă să puncteze cât mai multe competiții de acest gen, pentru că talentat este”, ne-a declarat Călin Milan.

Următoarea competiție oficială pentru HC Timișoara va avea loc în perioada 15-19 iulie, la Constanța, acolo unde se va desfășura Campionatul Național de cadeți și juniori 3. Până atunci, clubul va organiza deja tradiționala întrecere demonstrativă „Cupa Primăverii”, într-o locație diferită decât cea de până acum. „Vrem să organizăm la sfârșitul lunii acest concurs demonstrativ la Șag, acolo de unde a plecat și Darius Suiugan. Sunt mulți copii talentați acolo și vrem să vedem dacă avem din ce alege”, ne-a mai precizat Călin Milan.

About Gabriel Toth

Leave a Reply