Chester Williams: „Dacă ar fi să trăiesc în România, cu siguranță aș alege Timișoara”


Chester Williams a încheiat un an de succes la Timișoara. A readus titlul național la rugby după 40 de ani în orașul de pe Bega, iar pentru 2013 își propune să îmbogățească și mai mult zestrea de trofee a clubului. Pe lângă rezultatele strict sportive, legenda rugby-ului sud-african a spus deseori că se simte și el timișorean, acomodându-se perfect cu stilul de viață din capitala Banatului.

Chester Williams a fost anunțat în urmă cu aproape un an drept antrenor principal la RCM Timișoara, sosirea sa pe Bega producând o adevărată emulație în lumea rugbystică locală. Campion mondial cu naționala Africii de Sud în 1995, din postura unicului jucător de culoare din lot, personaj în filmul „Invictus”, Chester Williams era, fără îndoială, cel mai important nume din rugby care a activat vreodată în Banat.

Prezența sa la cârma RCM-ului a atras sute de spectatori pe micuța arenă din Ronaț, majoritatea meciurilor susținute de „studenți” în precedentul sezon disputându-se  cu tribuna plină. Mai mult decât atât, a fost artizanul celui de-al doilea titlu național cucerit de rugby-ul timișorean, performanță ce a venit la exact 40 de ani de la izbânda regretaților Rășcanu, Suciu sau Tătucu.

„A fost un an reușit, iar asta pentru că ne-am îndeplinit principalul obiectiv, acela de a deveni campioni. Din păcate, n-am reușit să ne impunem și în Cupa României, dar trebuie să recunoaștem că ne-am concentrat în principal pe campionat. Bineînțeles, aceasta nu e o scuză. Oricum, ne-am dat seama cum trebuie să arate lotul nostru pentru sezonul viitor, când vom lupta pe mai multe fronturi, sper și în Challenge Cup. Deja lucrăm la lot, ne gândim la cei care vor pleca și la cei care vor veni. A fost un an în care am câștigat fără îndoială la experiență, lucrând într-o cultură diferită și având jucători din mai multe colțuri ale lumii, pe care e greu să-i aduci împreună, să gândească în aceeași direcție și să formeze o echipă”, a declarat Chester Williams, înainta binemeritatei vacanțe de iarnă.

Tehnicianul sud-african e convins că sezonul 2013 va fi mult mai dificil pentru el și elevii săi, doarece odată cu victoria din finala Superligii, așteptările de la RCM Timișoara vor fi mult mai mari. „La anul va fi și mai greu, pentru că așteptările sunt mult mai mari. Suntem campioni, deci va trebui să câștigăm cât mai multe jocuri, să ajungem în finală și să o câștigăm din nou. Cred că jucătorii au înțeles acest lucru și se vor pregăti ca atare încă din ianuarie, când vom relua antrenamentele”, a mai spus Chester Williams.

Îndrăgostit de Timișoara

Chester Williams a declarat, în mai multe ocazii, că a ajuns să țină la Timișoara și la valorile ei. Căldura și prietenia cu care a fost întâmpinat la sosirea din Africa de Sud l-au cucerit definitiv și l-au determinat să își mai prelungească șederea la RCM cu încă un sezon.

„Îmi plac mult oamenii de aici, îmi place modul în care m-au ajutat să mă acomodez. Sunt prietenoși, știu să te încurajeze. Timișorenii sunt oameni foarte educați, dar poate că ar trebui să înțeleagă că sportul ar trebui să aibă un rol la fel de important în viață. La fel și noi, nu putem fi buni sportivi fără educație. Timișoara e un oraș în care ambele laturi pot fi dezvoltate. De asemenea, Timișoara mi se pare cel mai prietenos oraș din România, pentru că, față de alte locuri din țară, am văzut foarte mulți oameni zâmbind pe stradă”, a mărturisit Chester Williams.

Mai mult decât atât, sud-africanul spune că Timișoara e unul dintre orașele în care i-ar plăcea să trăiască și pe mai departe. „Silul de viață cu care am fost obișnuit în Africa de Sud e total diferit. Dar în mod cert, dacă ar trebui să trăiesc în România, cu sigurață aș alege Timișoara. Întotdeauna mă vedeți că sunt zâmbitor, fericit și doar mediul în care mă aflu mă poate determina să fiu așa. De aceea mă voi și întoarce în ianuarie la Timișoara”, a mai spus Chester Williams.

În 2008, Chester Williams a avut un scurt periplu pe banca lui Dinamo, cu care a cucerit eventul. Campionul mondial din 1995 s-a încumetat la o comparație între cele două orașe românești în care a activat. „Timișoara e foarte diferită de București. Acolo lumea e mult mai pe fugă, mult mai preocupată de bani, de business, ceea ce nu e deloc un lucru rău. Dar trebuie întotdeauna să vezi și partea distractivă a vieții. Și eu sunt foarte serios când vine vorba de muncă, dar în afara antrenamentului sunt zâmbitor și încerc să îi fac pe toți cei din jurul meu să zâmbească”, a mai spus Chester Williams.

Chester Williams, împreună cu jucătorii din emisfera sudică, au părăsit Timișoara la începutul săptămânii trecute. Revenirea acestora în orașul de pe Bega e programată pentru mijlocul lunii ianuarie, atunci când lotul RCM-ului se va reuni pentru pregătirea noului sezon.

About Gabriel Toth

Leave a Reply