În 1956, odată cu prima retrogradare din Divizia A, CFR-ul a închis definitiv un capitol, acela al marii performanțe. Ani de zile, clubul de la Gara Mare s-a zbătut în apele tulburi ale eșalonului secund, ajungând, în 1965, chiar în purgatoriul Diviziei C. Formația feroviară a dat însă semne de viață tocmai în momentul în care ochii întregii lumi fotbalistice de pe Bega era ațintită către stadionul „1 Mai”, acolo unde autoritățile vremii au pus pe picioare un experiment de redresare al fotbalului din oraș, ce după toate previziunile nu putea da greș.
În vara anului 1969, fotbalul timișorean se regăsea într-un moment de răscruce. După două sezoane consecutive în care Politehnica a ratat promovarea în Divizia A, autoritățile vremii au încercat o variantă radicală și pripită, după cum s-a dovedit ulterior. Echipa ce activa pe modernul stadion „1 Mai” și-a schimbat denumirea în Ripensia, decizie lăudată de majoritatea oamenilor de fotbal din țară. Mai mult decât atât, noul club și-a dorit să atragă tot ce era mai bun în oraș, astfel că ceferiștii Panici, Seceleanu, Mafa și Calinin au devenit ripensiști.
Noul proiect de redresare al fotbalului timișorean părea să fie condamnat la promovarea în Divizia A. Presa vremii vedea Ripensia drept principala favorită a seriei a II-a, având în vedere lotul valoros de jucători: „Mai indicați-ne o altă echipă din serie cu atâtea vedete!”, exclama Sportul Popular, într-o avancronică a sezonului de Divizia B.
CFR s-a ales cu „restul”. În vara lui 1969, la Gara Mare au ajuns fotbaliști precum Cicerone Manolache sau Mircea Răcelescu, considerați necorespunzători la noua Ripensia. Asumându-și statutul de outsider, feroviarii au început destul de greoi campionatul, etapa a VIII-a găsindu-i pe locul 13, după 1-2 contra concitadinei ce strânsese „crema” fotbalistică a orașului. Pentru învingători au marcat Ilie (min. 15) și ex-ceferistul Panici (min. 43), pentru ca diferența să fie redusă de Tică Gorduna, în minutul 55. Iată cum arătau distribuțiile celor două rivale locale, în duelul din 5 octombrie 1969:
Ripensia/Politehnica: Popa – Rotaru, Roxin, Erdely, Maier – Fulop, Petrovici – Ilie, Surdan (Dobândă), Kun I, Panici
CFR: Tatar – Hanganu, Răcelescu, Mehedințu, Spăriosu – Manolache, Hergane (Gorduna), Chimiuc – Cioroparu, Covaci, Fodor (Marx)
După acest rezultat, la Gara Mare se vorbea din nou despre o posibilă retrogradare în Divizia C, însă totul s-a schimbat odată ce frâiele au fost preluate de către experimentatul antrenor Nicolae Becker. Acesta a schimbat complet modul de exprimare al „leoparzilor”, care au avut un final de retur remarcabil, încheiat pe locul 2. Din acest moment, din ce în ce mai multe priviri au început să se îndrepte către stadionul din spatele Gării Mari, feroviarii devenind de acum favoriți pentru reprezentarea orașului în elită.
În retur, CFR-ul a câștigat puncte importante (1-0 la Vagonul Arad și tot 1-0 acasă, cu CSM Sibiu), însă emoțiile s-au prelungit până în finalul campionatului, din cauza câtorva remize în lanț pe teren propriu. Printre ele, să o notăm pe cea din 5 mai, atunci când Gara Mare a fost vizitată de rivala locală, revenită între timp la numele de Politehnica. În fața a 20.000 de spectatori, cele două echipe au remizat alb, după un joc dominat în mare măsură de alb-violeți și care s-a încheiat cu câteva îmbrânceli între jucători pe drumul către vestiare. Iată componența celor două timișorene de la acest joc:
CFR: Tatar – Hanganu, Mehedințu, Răcelescu, Spăriosu – Gorduna, Chimiuc – Hergane, Floareș, Manolache, Marx.
Politehnica: Vidac – Rotaru, Erdely, Mafa, Maier – Fulop, Grozăvescu – Dima, Petrovici, Kun I, Vuici.
Lupta pentru promovare s-a dus până în ultima etapă, atunci când CFR-ul a remizat alb la Metalurgistul Cugir. Deși CSM Sibiu și-a câștigat disputa din deplasare, cu CFR Arad (2-0), feroviarii au pus mâna pe biletele pentru elită grație Chimiei Râmnicu Vâlcea, care a învins surprinzător cu 2-0 pe Minerul Baia Mare, rămasă la un punct în spatele primelor două clasate.
Iată lotul cu care CFR-ul a obținut ultima promovare în Divizia A:
Ludovic Tatar, Ștefan Korek – Nicolae Hangan, Petre Mehedințu, Mircea Răcelescu, Petre Spăriosu, Arsene Hergane, Victor Cioroparu, Ionică Periat, Cicerone Manolache, Constantin Floareș, Constantin Gorduna, Gheorghe Chimiuc, Ionel Brânda, Gheorghe Marx, Nicolae Fodor, Dumitru Stoian, Ionel Voicău. Antrenor: Nicolae Becker
În episodul următor al serialului CFR ’80, vom vorbi despre ultima aventură a „leoparzilor” pe prima scenă a fotbalului românesc.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.