Calendarul alb-violet: 18 februarie în istoria lui Poli

1953 Știința Timișoara pierde surprinzător amicalul susținut în compania concitadinei Flamura Roșie UTT, care activa în campionatul orășenesc. Viitoarea Textila s-a impus cu 4-3, după ce la pauză fusese 1-1. Presa i-a criticat pe antrenorii din acea vreme a „studenților” pentru programarea acestei partide: „Fără a lua în considerare rezultatul (nefavorabil studenților), trebue arătat că antrenorii Covaci și Beke au greșit programând acest joc la numai o săptămână dela întoarcerea jucătorilor din tabăra dela Păltiniș. Ședințele de pregătire tehnică individuală făcute în aceste zile n-au fost suficiente pentru a asigura echipei un minimum de pregătire și – în consecință – jocul nu prezenta, sub aspectul verificării însușirii elementelor de tehnică, nicio importanță”.

1974 Poli Timișoara a debutat cu brio în turneul internațional pe care îl susțineau la vremea respectivă în Polonia. Alb-violeții s-au impus cu 1-0 în fața multiplei campioane Gornik Zabrze. Unicul gol al partidei a purtat semnătura lui Bojin, care a scuturat plasa în minutul 30.

1990_02_18-poli-corvinul5-1a_021990 Poli Timișoara anunța încă din luna februarie un an de ținut minte în istoria clubului. La această dat, alb-violeții au susținut un amical cu o altă prim-divizionară, Corvinul Hunedoara, pe care au surclasat-o cu 5-1. Toate golurile timișorenilor au fost marcate în prima reprizăî: China (min. 7), Rosenblum (min. 22 și 24), O. Popescu (min. 30) și Ad. Bungău (min. 45). Golul de onoare al hunedorenilor a fost marcat în minutul 54, de viitorul polist Ion Uleșan. Iată și cele două formații:

 

Poli: Almășan – Varga, Crăciun, Stoicov, Andreaș, Bungău, Timofte, China, Vlaicu, Trăistaru, O. Popescu. Au mai intrat Moise – Pascu, Ionuț, M. Alexandru, Rosenblum, Bărbosu.
Corvinul: Ioniță – Bardac, Stroia, Târnoveanu, Dubniciuc, Cocan, Petru, Nicșa, Hanganu, Gabor, Cojocaru. Au mai intrat Bulgaru, Manolache, Bănică, Bozga, Bordeanu, Uleșan și Marian.

 

1995_02_18-poli-elore_bk2-0tt95_021995 Poli Timișoara a învins prim-divizionara maghiară Elore Bekescsaba, scor 2-0, în cadrul unui puternic turneu organizat pe teren propriu. A fost meciul lui Marcel Băban, care a reușit o „dublă”. În minutul 18, atacantul polist a profitat de o ezitare a apărării adverse și a șutat plasat, din afara careului. Apoi, în minutul 78, a speculat din nou o gafă a maghiarilor, de această dată a portarului Bay, și a stabilit rezultatul final. Iată și cele două distribuții:

 

Poli: Țurcaș – Contra, Pelici, Macavei, Stoicov – Călin, Vlaicu, Kovacs – Contescu, Săvoiu, Băban. Au mai intrat Almășan – Velcea, Pleșa, Trandu, R. Sandu, Gușatu.
Bekescsaba: Bay – Szuti, Ulsmayer, I. Csato, Zahoran – Fodor, Szarvasz, S. Csato, Kasik – Kulcsar, Ulracsko. Au mai jucat Varga, David, Luca și Cepregy.

About Gabriel Toth

Leave a Reply