Calendarul alb-violet: 27 octombrie în istoria lui Poli

1940 Poli pierde cu 2-3 meciul susținut pe arena „Electrica” (viitorul UMT) cu Vulturii Textila Lugoj, contând pentru Divizia B. Studenții s-au aflat mereu în urmărirea oaspeților, care au marcat prin Walner (min. 6), Harnsel (min. 23) și Mayer (min. 47), reușitele timișorenilor fiind semnate de Țepeneag (min. 45) și Manciu (min. 67). Poli a evoluat în alcătuirea Kundt – Iancovici, Șandor, Cioban, Ștefan, Caba, Milițescu, Bugariu, Țepeneag, Manciu.

1946 Poli pierde surprinzător pe terenul formației Răsăritul Caracal, căreia presa nu îi dădea nicio șansă înaintea partidei: „Deși joacă acasă, Răsăritul nu va reuși să opună o rezistență serioasă Politechnicienilor din Timișoara, a căror halfie va avea din nou rolul primordial”. S-a încheiat însă 5-2 pentru formația olteană, care a punctat prin Lupu – 2, Sică, Savu și Tomescu, în vreme ce pentru studenți, Andrei Rădulescu a reușit o „dublă”.

1954 Știința obține o victorie prețioasă pe propriul teren în compania UTA-ei Arad, una dintre formațiile puternice ale vremii. A fost 4-0 pentru timișoreni, pentru care Ciosescu a reușit o „triplă”, în minutele 3, 15 și 80, cel de-al patrulea gol fiind marcat de Cojereanu, dintr-un penalti scos tot de „Ciosi”. Studenții au evoluat în alcătuirea Curcan – Zbârcea, Brânzei, Retezan – Cojereanu, Marcu – Lazăr, Ciurugă (Boroș), Ciosescu, Cădariu, Dinulescu.

1968 Poli Timișoara pierde cu 0-1 meciul susținut la Craiova, cu Electroputere. Singurul gol al meciului a fost înscris de Lovin, în minutul 34. Bănățenii nu au contat decât în ultimele zece minute ale meciului din Bănie, când și-au creat câteva situații de a egala, nefructificate. „Studenții, o umbră a fostei divizionare A (…)”, nota presa, după acest joc.

1971 Poli încheie la egalitate meciul susținut în deplasare, cu Laminorul Nădrag, în Cupa României. A fost 0-0 după 120 de minute de joc, însă timișorenii s-au calificat, după ce arbitrul Haidu a dat cu banul, pentru a stabili câștigătoarea. La vremea respectivă, încă nu se introdusese criteriul de departajare prin penaltiuri.

1979 Poli Timișoara reușește o remiză albă în deplasarea de la Bacău, cu Sport Clubul din localitate. Cei 9.000 de spectatori prezenți la meci n-au avut ocazia să vadă niciun gol, asta deși gazdele au beneficiat și de un penalti, în minutul 47, irosit însă de Chitaru. Alb-violeții s-au prezentat în urbea lui Bacovia în formula Suciu – Șunda, Păltinișanu, Mehedințu, Barna – Vișan, Cotec, Lața (Șerbănoiu) – Nucă (Nadu), Nedelcu, Floareș.

1983 Poli Timișoara, finalista ediției precedente a Cupei României, a fost eliminată încă din 16-imi, de Metalul Bocșa. A fost 3-2 pentru formația din județul Caraș-Severin.

1985 Victorie categorică a lui Poli, pe teren propriu, în fața celor de la SC Bacău. A fost 5-0 pentru alb-violeți, care au punctat prin Șunda (min. 18), Lehmann (min. 24), Bozeșan II (min. 50), Oancea (min. 70) și Rotariu (min. 73). Bănățenii au abordat partida în formula Moise – Șunda, Ionuț, Șulea (Vușcan), Lehmann – Vlătănescu (Mureșan), Sabou, Rotariu – Oancea, Bolba, Bozeșan II.

1991_10_27-poli-farul1-1e10-31991 Poli nu reușește decât o remiză, scor 1-1,  în meciul disputat pe teren propriu, cu Farul Constanța, în cadrul etapei a 10-a a Diviziei A. Stere a deschis scorul în minutul 12 pentru constănțeni, în urma unei greșeli a portarului Almășan, care a degajat chiar în jucătorul dobrogean. Egalarea a venit în minutul 37, grație lui Băban. Alb-violeții au evoluat cu Almășan – Varga,Crăciun, Andreaș, Stoicov – Vuia (Bătrânu), Vlaicu, Popescu, Bărbosu – Rosenblum (Voica), Băban.

1999 Poli pierde la limită derby-ul de la Arad, cu UTA. Singurul gol al meciului a fost înscris în minutul 66, de Cristian Todea, după o fază lucrată de fostul polist Emilian Diaconescu. Tehnicianul alb-violeților, Emeric Dembroschi, a trimis în teren formula Micșa – R. Ivan, S. Mihai, Naidin (Florescu), Miculescu, Dancia – Crișanov, Mioc, M. Bătrânu, Bota – Cl. Balaci.

2001_10_27-poli-asa_tgm0-1e12gs22001 Poli Timișoara continua să se afunde spre subsoului Diviziei B, părăsită de patronul Claudio Zambon, care o lăsase să se dezmembreze. Alb-violeții au pierdut meciul de pe teren propriu cu ASA Târgu Mureș, unicul gol al partidei fiind marcat de Claudiu Șomfălean, în minutul 89. Să mai precizăm că în minutul 36, Enyedi a ratat un penalti pentru oaspeți. Antrenorul polist Adrian Crăciun a aliniat formula Iacob – Cosma (Țarălungă), Isac, Goia, Ștreangă – Stoican, C. Almășan, Giuchici, Kovacs (Noje) – Spătaru (Pecarov), Franyov.

2007 Poli Timișoara remizează pe terenul lui Dinamo, scor 1-1, în etapa a 12-a a Diviziei A. Adrian Cristea a deschis scorul pentru bucureșteni, în minutul 21, însă Gabriel Cânu a egalat pentru alb-violeți chiar înainte de pauză. Să mai spunem că Poli a jucat aproape o jumătate de oră în inferioritate numerică, Dan Alexa fiind eliminat în minutul 66. Antrenorul polist Dusan Uhrin a început meciul cu Popa – Stancu, Cânu, McKain, Dancia, Alexa, Abiodun, Aliuță (Torje), Art. Karamyan (S. Rădoi), Bucur (Mansour), Rusic.

2011_10_27-poli-steaua2-0-opt_cr_fm152011 Poli a obținut una dintre cele mai frumoase victorii contra Stelei din istoria duelurilor directe. Retrogradată forțat în vara acelui an, formația timișoreană dădea piept cu bucureștenii în optimile Cupei României, pe „Dan Păltinișanu”, în fața a 20.000 de spectatori. Poliștii au dominat autoritar și au câștigat cu 2-0, un scor ce nu reflectă în totalitate realitatea din teren. Ricketts, în minutul 27, și Goga, în minutul 50, au semnat golurile victoriei. Vali Velcea a abordat meciul cu Lepmets – Mera, Scutaru, F. Ilie, Sepsi – C. Chiș, Gorobsov, Poparadu, Curtean (Fl. Sandu), Goga (Axente), Ricketts (Popovici). Poli a evoluat în premieră într-un echipament aniversar, care marca împlinirea a 90 de ani de la fondarea clubului.

About Gabriel Toth

Leave a Reply