Calendarul alb-violet: 1 noiembrie în istoria lui Poli

1942 Poli încheie la egalitate meciul disputat în deplasare, împotriva concitadinei Banatul, scor 1-1, rezultat stabilit încă de la pauză. Meciul a contat pentru Campionatul districtual Timișoara.

1951 Știința Timișoara pierde dramatic în semifinalele Cupei României, în fața bucureștenei CCA. După 0-0 la capătul primelor 90 de minute, în prelungiri s-a înscris de patru ori. Echipa Armatei a deschis scorul în minutul 94, prin Roman, însă Davidescu a egalat pentru bănățeni trei minute mai târziu. În minutul 102, CCA revine în avantaj, prin golul marcat de… timișoreanul Petre Bădeanțu, fotbalist consacrat la CFR. Scorul final, 3-1 pentru formația din capitală, a fost stabilit în minutul 110, de Moldovan. Timișorenii au evoluat în formula Curcan – Corbuș, Brânzei, Soporeanu – Cojereanu, Nicolin (Marcu) – Morja, Davidescu, Cădariu, Dee, Boroș.

1959 Știința învinge în deplasare formația Carpați Sinaia, cu scorul de 2-1, în etapa a 10-a a ligii secunde. Gazdele au deschis scorul în minutul 2, prin Decu, însă Lereter (min. 16) și Mițaru (min. 65) au întors rezultatul în favoarea vizitatorilor. Conform relatărilor din presa vremii, golul al doilea al studenților s-a marcat dintr-o poziție suspectă de ofsaid.

1964 Deși a dominat copios întâlnirea pe toată durata ei, Știința nu a reușit decât un rezultat de egalitate pe teren propriu, cu Gaz Metan Mediaș. Timișorenii au deschis scorul în minutul 44, printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Lereter. Oaspeții aveau să restabilească însă egalitatea în minutul 65, prin Pantal.

1978 poli honved1978 Poli Timișoara se impune cu 2-0 în fața puternicei formații maghiare Honved Budapesta în manșa a doua din turul II al Cupei UEFA. Tavi Roșca a deschis scorul pentru bănățeni, în minutul 51, după un „un-doi” cu Iuga, pentru ca Dan Păltinișanu să dubleze avantajul alb-violeților în minutul 90, cu un șut năprasnic, de la 16 metri. O victorie meritată, dar insuficientă pentru Poli, care părăsește scena europeană, din cauza acelui 0-4 înregistrat în tur, la Budapesta. Pentru timișoreni au evoluat Katona – Floareș, Păltinișanu, Mehedințu, Barna (Dembroschi) – Roșca, Vișan, Anghel – Nadu, Iuga, Petrescu (Volaru).

1980 Poli Timișoara suferă un eșec drastic la Petroșani, 0-3 cu Jiul. La pauză a fost 0-0, însă gazdele au trimis de trei ori mingea în bară pe parcursul primei reprize. După pauză, au venit și golurile în poarta polistă: Bedo (min. 67), Șumulanschi (min. 74) și Varga (min. 85). Timișorenii au evoluat în formula Moise (Suciu) – Murar, Păltinișanu, Șerbănoiu, Șunda – Roșca (Dembroschi), Manea (notat în „Sportul” cu 4 pentru durități!), Vișan, T. Nicolae – Anghel, Cotec.

1992 Poli Timișoara e învinsă în deplasarea de la Ploiești, 1-3 cu Petrolul. Gazdele au avut un avans de trei goluri la pauză, grație „dublei” lui Zmoleanu (min. 20 și 27) și a reușitei lui Simion (min. 36). Golul de onoare al poliștilor a fost marcat în minutul 58, de Rosenblum, care l-a învins pe fostul portar al lui Poli, Dumitru Jipa, trecut între timp la Petrolul. Timișorenii au evoluat în alcătuirea Almășan – China, Crăciun, Andreaș, Stoicov – Roșu, Bărbosu, Uleșan (Colcovan), Macavei – Cuc, Rosenblum.

1997 Poli Timișoara trece la limită, pe teren propriu, de Minerul Motru. În fața a 2.500 de spectatori – o asistență bunicică pentru Divizia B în acei ani – alb-violeții s-au impus cu 2-0, grație unei „duble” semnate de Ibrahim. Pentru gorjeni a punctat Augustin Chiriță, în minutul 58. Să mai spunem că timișorenii au ratat două lovituri de pedeapsă, prin Stoican și Velcea, iar Minerul a încheiat meciul în inferioritate numerică, după eliminarea lui Ioniță, din minutul 73. Aurel Șunda a trimis în teren următoarea echipă: Urai – Stoican (Velcea), Bealcu, R. Ivan, Stoicov – Kovacs, Vlaicu, G. Radu, Călin – Ibrahim (Ayeeni), Bota (Gherman).

2003 Poli obține o victorie clară și extrem de importantă în deplasarea de la Brașov. A fost 3-0 contra FC-ului local, goluri semnate de Ilie Poenaru (min. 11), Ciprian Prodan (min. 57) și Silviu Bălace (min. 70). Timișorenii s-au regăsit în superioritate numerică din minutul 37, Marius Constantin fiind eliminat pentru cumul de cartonașe galbene. Basarab Panduru i-a aliniat pe Grigore – Vancea, Angheluță, Voicu, A. Dumitru, Balauru, Șuleap, Bălace (Dobre), Poenaru, Buia (R. Stancu), Silvășan (Prodan).

2009 Poli Timișoara pierde meciul susținut pe teren propriu, 0-1 cu Steaua, joc arbitrat de spaniolul Vitienes Teixeira. Unicul gol al întâlnirii a fost înscris de Romeo Surdu, în minutul 68. Timișorenii au încheiat meciul în inferioritate numerică, după ce Alexandru Bourceanu a văzut roșu direct. Antrenorul polist Ioan Ovidiu Sabău a început meciul cu Pantilimon – Mera (Parks), Nibombe, Scutaru, Bonfim, Bourceanu, Alexa (Magera), Art. Karamyan, Curtean (St. Stancu), Bucur, Arm. Karamyan.

About Gabriel Toth

Leave a Reply