Weekend important pentru voleiul timișorean! Universitatea și Agroland luptă pentru promovare

DSCF0141 (Medium)La finele acestei săptămâni, Universitatea Timișoara (masculin) și ACS Agroland (feminin) se vor lupta pentru accederea în elita voleiului românesc. La prima vedere, șansele ca orașul de pe Bega să aibă măcar o reprezentantă în prima ligă din toamnă sunt reduse, din rațiuni pe care le vom dezvolta mai jos. Totuși, să remarcăm că asistăm la o premieră în sens pozitiv pentru ultimul veac și jumătate.

De mulți ani, Timișoara n-a mai luptat pe ambele fronturi, în același sezon, pentru promovarea în elită. Dacă băieții lui Sorin Grădinaru sunt o constantă a turneelor de baraj în ultimele sezoane, la feminin, orașul de pe Bega n-a mai avut reprezentare într-o astfel de fază din 2003. Atunci, Poli Tender Timișoara promova în elită cu ambiții mărețe, un buget consistent, urmând apoi și o infuzie de straniere. Din păcate, totul s-a năruit doi ani mai târziu, voleiul feminin din oraș intrând de atunci într-un con de umbră din care nu avea să iasă decât anul trecut, odată cu reînființarea secției de la CSU Politehnica și apariția proiectului ACS Agroland.

Baraj „schiop” la feminin

Lupta finală pentru Divizia A1 feminină se va da la Iași, în organizarea formației Știința Miroslava. În capitala Moldovei vor mai fi prezente Rapid București, ACS Agroland și… atât! Pe listă se mai afla și CET Govora CNMB Râmnicu Vâlcea, însă formația de pe malul Oltului a aruncat marți prosopul din rațiuni financiare. Astfel că lupta pentru cele două poziții promovabile se va da între cele trei formații mai sus enumerate.

Agroland e, fără îndoială, apariția-surpriză la acest baraj de promovare. Gruparea formată în vara anului trecut, exclusiv din junioare (fie ele localnice ori venite de pe alte meleaguri), s-a sudat cu greutate în sezonul regular din A2 Vest, unde a terminat pe ultima poziție. Printr-o conjunctură favorabilă (retragerea echipei din Baia Mare), trupa pregătită de Dan Jitaru a ajuns la turneul play-off al seriei. Acolo unde, grație unui episod cu totul neașteptat, a fost sigură de calificarea la barajul de promovare încă dinaintea disputării primului joc. E vorba despre bizarul caz al carnetelor de joc dispărute din vestiarul profesorilor de la sala „Mircea Albu”, care a dus la descalificarea gazdei CSU Politehnica.

Gazda turneului de promovare e Știința Miroslava Iași, o formație pe care, în mod normal, ar fi trebuit să o urmărim în actualul sezon pe prima scenă. Gruparea moldavă promovase la finele stagiunii trecute, însă s-a retras înaintea începerii sezonului în curs, fiind înlocuită de CSM Satu Mare. Cea de-a treia participantă la turneu e Rapid București, formație ce a încheiat pe primul loc turneul play-off (găzduit tot la Iași), una din grupările cu palmaresul cel mai bogat din voleiul românesc, dar condamnată de ani buni la anonimat.

La prima vedere, cele două reprezentante ale seriei estice sunt favorite la promovare. Experiența le recomandă în primul rând, în fața unei grupări în care toate jucătoarele se află la primul sezon într-un campionat de seniori. Totuși, sportul ne-a oferit de-a lungul vremii surprize și mai mari…

gradinaru front„U”, o constantă a barajelor

Universitatea Timișoara e o abonată a barajelor de promovare în ultimii ani. Practic, trupa lui Sorin Grădinaru (foto) se află în drum spre cel de-al cincilea turneu de promovare din ultimii șase ani. S-a spus mereu despre „U” că i-ar șade mai bine într-o ligă intermediară: e prea bună pentru nivelul din A2, dar prea necoaptă pentru a face față în A1. Iar experiența din 2011/2012, unicul sezon petrecut în elită în acest secol, pare să confirme această teorie.

Sorin Grădinaru și băieții săi tânjesc de ani buni la un loc în elită. Dar visteria a fost întotdeauna cel mai slab „jucător”. În 2013, la Galați, Universitatea reușise promovarea, situându-se pe poziția a doua, în urma gazdei Arcada, însă din motive financiare, nu a putut face într-devăr pasul în elită. Anul trecut, la Caransebeș, a luat parte la poate cel mai spectaculos baraj din ultimii ani, în care a dat peste trei echipe puternice  – Banatul Caransebeș, Steaua București și Tricolorul Ploiești – recunoscându-și în cele din urmă limitele sportive.

În acest an, drumul spre un loc în elită pare să fie ceva mai simplu. Turneul se va ține la Ploiești, iar localnica Tricolorul este, în mod cert, marea favorită. Pentru a doua poziție promovabilă se luptă Timișoara, U Cluj și CSM Suceava – iar ultimele două formații pot fi învinse de băieții lui Sorin Grădinaru.

Rămâne însă eterna întrebare: ce se va întâmpla în cazul promovării? Răspunsul e, deocamdată, neclar. Secția de volei masculin urmează a fi mutată din vară în structura noului club sportiv al Universității de Vest, ceea ce înseamnă o nouă afiliere. Aceasta ar fi, totuși, cea mai mică problemă, factorul financiar fiind cel ce îndeamnă în continuare la reținere. Poate Timișoara să găsească resurse pentru a supraviețui într-un eșalon în care, din sezonul viitor, se va permite utilizarea, concomitent, a șase stranieri în teren? Greu de spus…

Până una, alta, Universitatea și Agroland nu vor merge în vacanță între 1 și 3 mai la Ploiești, respectiv Iași. Nu știm ce spun meteorologii, dar continuăm să sperăm că soarele va ieși de-a binelea și pe strada voleiului timișorean.

About Gabriel Toth

Leave a Reply