Voleibaliștii de la CSU UVT Timișoara au plecat optimiști spre Bacău: „Nu mergem acolo să facem figurație”

12249837_904322389637332_6558082033587849717_n

Sorin Grădinaru a pierdut șirul barajelor de promovare la care a participat: „Nu știu exact câte am, dar cu siguranță dețin recordul!”

Pentru echipa de volei masculin a Timișoarei a devenit deja o tradiție să încheie sezonul la barajul de promovare. Gruparea care a activat până anul trecut sub egida CS Universitatea, iar din acest sezon e parte componentă a noului club CSU UVT, a participat la cinci dintre ultimele șase baraje de promovare, lipsind doar în sezonul în care a participat în elită. Înaintea turneului din weekend, de la Bacău, domnește optimismul, iar atmosfera din interiorul și din jurul echipei se apropie din ce în ce mai mult de rigorile sportului de performanță.

CSU UVT Timișoara a plecat în această dimineață spre Bacău, acolo unde vineri va începe barajul de promovare în Divizia A1. Un turneu ce se anunță extrem de dificil pentru echipa pregătită de Sorin Schiesz, în condițiile în care, cel puțin pe hârtie, reprezentantele seriei estice a Diviziei A2, Știința Bacău și CSA Steaua București, sunt favorite la adjudecarea celor două locuri promovabile. Chiar și așa, Sorin Grădinaru, cel ce din acest sezon îndeplinește rolul de director tehnic onorific, nu dezarmează.

„Se pare că noi avem abonament la aceste turnee de promovare. Un turneu ce se anunță dificil, mai ales prin prisma distanței care ne separă de Bacău, orașul-gazdă. Evident, și prin prisma celor două competitoare din seria estică, Știința Bacău și Steaua. Calculele hârtiei ne dau a treia șansă la acest turneu, dar nu vom merge acolo să facem figurație. Lupta pentru promovare depinde foarte mult de tragerea la sorți, dar consider că pentru al doilea loc promovabil se va da o bătălie între noi și Steaua”, a declarat Grădinaru.

Misiunea voleibaliștilor timișoreni e îngreunată și de absența a doi jucători de bază. E vorba despre Dragoș Unguraș, plecat pe linie de serviciu în Germania, și veteranul Albert Balint, cel ce la aproape 44 de ani (!!) rămâne un jucător greu de înlocuit în sextetul de bază al „studenților”.

„Coordonatorul de joc titular, Unguraș, e o pierdere mare pentru noi, iar în aceste condiții vom deplasa un singur coordonator de meserie, pe Bădiceanu. Încercăm și o soluție de avarie, cu extrema Robert Vârlan în rolul de coordonator, dar vom apela la această variantă doar dacă situația o va cere. Nu va face deplasarea, din păcate, nici Albert Balint, cel mai longeviv jucător al nostru, care din motive profesionale nu a putut participa la toată perioada de pregătire, astfel că nu a fost inclus în lotul pentru Bacău”, a afirmat Sorin Grădinaru.

Directorul tehnic al CSU UVT e optimist înaintea barajului de la Bacău, deși lotul e format în preponderență din jucători tineri, lipsiți de experiență, cel puțin în comparație cu Știința sau Steaua.

„Băieții au un tonus bun, mi-a plăcut modul în care s-au comportat în utima perioadă și, sincer să fiu, sunt optimist. Nu mergem acolo să ne predăm! Din datele pe care le dețin, rezultă clar că, valoric, Bacăul și Steaua sunt peste noi, având la dispoziție jucători cu mulți ani la activ în prima divizie. Noi vom juca în zona 4, pe un post foarte important, cel de extremă, cu doi jucători foarte tineri, Vârlan și Darlaczi, iar asta spune foarte multe despre potențialul nostru de moment”, a mai spus Grădinaru.

„Ne dorim promovarea, dar nu cu orice preț”

Indiferent de rezultatul pe care băieții de la CSU UVT îl vor înregistra în weekend, la Bacău, e cert că s-au făcut pași importanți înainte, din toate punctele de vedere, în ultimul an. Trecerea echipei de la CS Universitatea la nou-fondatul club al Universității de Vest a adus, ca o noutate, și o implicare mult mai activă a conducerii în activitatea secției de volei. Băieții lui Sorin Schiesz au beneficiat în acest sezon de un cantonament, au lucrat sub îndrumarea preparatorului fizic Tiberiu Puta, beneficiază de două rânduri de echipament splendide, comandate din Italia prin firma Macron, iar președintele secției de volei, Nadir Haș, a sosit ieri, la ultimul antrenament pe teren propriu al băieților, pentru a le ura succes. Acest ultim aspect ar putea părea, poate, irelevant. Dar cine cunoaște „atenția” de care s-au bucurat voleibaliștii în ultimii ani, înțelege rostul acestui detaliu în înșiruirea de mai sus.

„E diferit și din punctul meu de vedere, pentru că îndeplinesc de această dată funcția de director tehnic onorific și îl ajut pe antrenorul Sorin Schiesz cu tot ce înseamnă partea de extra-pregătire. Într-adevăr, se dorește promovarea, la nivelul Universității. Nu știu dacă o vom și izbuti în acest an. Așa cum am convenit cu conducerea Universității și cu președintele secției de volei, Nadir Haș, ne dorim promovarea, dar nu cu orice preț. Echipa e oricum în creștere, iar dacă nu vom promova, va trebui să achiziționăm 2-3 jucători tineri, pe care să îi creștem”, a declarat directorul tehnic Sorin Grădinaru.

Cel supranumit „Domnul Volei” a pierdut deja șirul barajelor de promovare la care a participat. „Nu știu exact câte am, dar cu siguranță dețin recordul”, a declarat, glumind, Sorin Grădinaru. Din 2010 încoace, echipa sa a participat an de an la turneele de accedere în elită, mai puțin în 2012, atunci când echipa activa pe prima scenă. În această perioadă, formația de pe Bega a avut succes de două ori, de fiecare dată la Galați: în 2011, când a încheiat pe poziția a doua, în spatele clubului gazdă, și s-a înhămat la o aventură în A1, și în 2013, când deși a ocupat un loc promovabil, Universitatea nu s-a înscris în campionatul primei divizii din lipsă de fonduri.

Astfel, ultima promovare propriu-zisă consemnată în statistici e cea din urmă cu cinci ani, la care au pus umărul și câțiva dintre actualii componenți ai CSU UVT. Din lotul care promova în 2011 la Galați îi mai regăsim și astăzi pe Cătălin Ungureanu, Cristian Bălulescu, Dragoș Unguraș și Albert Balint, cu mențiunea că ultimii doi vor lipsi în weekend la Bacău. În echipa de atunci se mai regăseau Sebastian Palfi, Eugen Bălan, Ciprian Dârnescu, Octavian Șchiopu, Paul Olar, Alexandru Craia, Florin Flonta și Mihai Grama.

Barajul de promovare în Divizia A1 se va disputa de vineri până duminică, iar pentru cele două locuri care duc în elită se vor lupta Știința Bacău, Steaua București, CSU UVT Timișoara și CSM Câmpia Turzii.

About Gabriel Toth

Leave a Reply