Timișoreanul Silviu Nișu, pe cheltuială proprie la Campionatul Mondial de la Budapesta

1509018_239581042893454_1826964093_n

Silviu Nișu are în față prima competiție de mare anvergură din acest sezon, Campionatul Mondial Indoor de Masters, ce va începe săptămâna viitoare, la Budapesta. Atletul timișorean, care își plătește toate costurile din propriul buzunar, speră să revină cu o medalie, la proba de 200m.

Campionatul Mondial de sală de la Budapesta e prima competiție importantă a anului pentru atlețiii masters. Printre cei 31 de sportivi deplasați de România la evenimentul desfășurat la Budapesta se numără și Silviu Nișu, sportiv intrat anul trecut în acest circuit, cu rezultate de prestigiu la nivel internațional.

Timișoreanul va lua startul în trei probe la Budapesta, sperând la o medalie doar într-una dintre ele, cea de 200m.  „La 60m îmi propun doar să prind finala, cu o oarecare relaxare, pentru că am renunțat la gândul de a viza o medalie aici. Iar asta deoarece n-am putut să mă antrenez corespunzător pentru această probă. N-avem sală, astfel că m-am antrenat afară, iar aici e vorba despre o probă de sprint, care se pregătește la căldură. Atfel că voi merge relaxat în aceste prime trei sesiuni la sprint, unde voi încerca să îmi fac tonusul pentru 200m. Faptul că am renunțat la obiectiv în această probă mă relaxează și psihic, pentru că mă pot concentra mult mai bine pe acea probă”, ne-a declarat Silviu Nișu.

Proba de 200m e cea mai importantă pentru atletul timișorean, care țintește podiumul, deși recunoaște că nu va fi deloc ușor. „La 200m, vizez primele trei locuri. Mă voi gândi la fața locului ce tactică voi adopta. Ce fac în semifinală? Alerg pentru culoar sau pentru timp? Aici e ca o armă cu două tăișuri. Dacă alerg tare în semifinală și prind culoar bun în finală, s-ar putea să nu mai fiu în stare să duc lupta pentru medalii așa cum trebuie. Dacă nu fug tare în semifinală, nu prind culoar bun. Dacă fug pe culoarul 1, sunt terminat. De aceea, ar trebui să fiu undeva în primii 2-3 timpi. Ori asta e foarte greu de calculat, fiind vorba despre 200m. Asta voi vedea, cum spuneam, doar la fața locului”, spune Nișu.

Principalii contracandidați ai bănățeanului sunt englezul Richard Beardsell și americanii Antwon Dusset și Ridley Babatunde, ultimul fiind văzut de Nișu drept favoritul probei. De altfel, sportivul timișorean ne-a dezvăluit o tactică adoptată de obicei de principalii favoriți, pentru a-și netezi traseul către finală: „De obicei, cei mai răsăriți ne căutăm între noi, ne studiem, stăm de vorbă între noi. Se mai face și o înțelegere, vizavi de modul în care să alergăm în serii. Deci ne aliem până în semifinale, iar de acolo înainte va fi care pe care”.

Timișoreanul va alerga și în ștafeta de 4x200m a României, o probă la care șansele pentru o medalie tind către zero, având în vedere performanțele celorlalți trei colegi ai săi. „Am să alerg la fel de serios și de determinat, dar fiind și după 200, relaxarea ar putea fi maximă. Eu am de acoperit practic diferența pe care o au colegii mei față de ceilalți concurenți. Statele Unite și Marea Britanie au, de pildă, trei atleți care aleargă la nivelul meu. Eu mă chinuisă îi bat pe ei, dar ce facem cu ceilalți trei?”, ne-a mai spus Nișu.

Program încărcat la Budapesta

Campionatul Mondial se va desfășura pe tot parcursul săptămânii viitoare, programul stabilit de organizatori fiind extrem de stufos. Împărțirea probelor de viteză în serii de calificare, semifinale și finală pot influența performanțele participanților, în condițiile în care vorbim totuși despre sportivi trecuți de prima tinerețe.

„Sunt trei curse de 60, trei curse de 200. Nu se știe ce se întâmplă. Se poate alerga foarte tare în serii și în semifinale și nu se mai aleargă în finală. Chiar dacă nu vreau să vorbesc despre vârstă, e vorba despre trei curse, cum spuneam, și apare uzura. Imediat apare reacțiea musculară. În plus, alergăm în sală, sunt două turnante, iar forța centrifugă o simți în tendoane. Până la urmă cred că se va impune cel care e mai bine antrenat și atât. Nu mai contează timpii”, ne-a explicat Silviu Nișu.

Timișoreanul va intra în concurs marți după-amiază, în prima serie de calificări la 60m, urmând ca seara să se desfășoare și semifinalele acestei probe. Ultimul act se va desfășura miercuri, în jurul orei locale 16.30. Joi va fi din nou o zi plină pentru Nișu, care va începe după-amiază, cu seriile la 200m, urmate de semifinale la orele serii. Finala în care bănățeanul vizează o medalie va avea loc vineri, după orele amiezii. Sâmbătă va fi zi de pauză pentru atletul din capitala Banatului, urmând ca duminică, în ultima zi a Campionatului Mondial, să alerge în cadrul ștafetei de 4x200m a României.

Asalt la medalii pe cheltuială proprie

În ultimele săptămâni, Silviu Nișu a purtat mai multe discuții cu o serie de firme și oameni de afaceri, care să-i sponsorizeze activitatea, una extrem de costisitoare, mai ales când trebuie suportată dintr-un salariu de asistent universitar. Se pare însă că nici titlurile mondiale, balcanice ori naționale nu pot deschide anumite uși.

„Până la urmă, după toate discuțiile, voi merge la Budapesta fără niciun sponsor. Costurile se duc spre 1.000 de euro. Deci dacă mă întorc cu o medalie, asta va scrie pe ea… 1.000 de euro…”, spune mâhnit Silviu Nișu.

Atletul timișorean va fi însoțit la Budapesta de maseurul său, Dan Bojoagă, pe care Nișu l-a propus și colegilor săi de lot, cărora le-a sugerat să facă o „chetă”, pentru a suporta cazarea și masa acestuia pe durata Campionatului Mondial. O idee respinsă însă cu vehemență de marea majoritate a componenților lotului național.

„Am ajuns la o înțelegere cu maseurul meu și a spus că vine cu mine la Budapesta, fără nicio pretenție. Își plătește totul singur. Eu am vorbit însă cu ceilalți colegi, la Campionatele Naționale, și le-am propus să strângem toți bani, pentru a-i asigura măcar cazarea și masa, deoarece pentru masajul pe care îl face nu vrea niciun ban. Dezinteres total! Mi-au răspuns că sunt și acolo maseuri, preferă să îi plătească pe cei aflați la Budapesta și gata. Cei mai tineri au fost de acord, pentru că știau că au nevoie. Cred că 5-6 euro ar fi fost suficienți de la fiecare pentru a-i acoperi costurile, atâta vreme cât suntem 31 de inși în lotul național. N-au vrut să audă și n-am putut discuta cu ei. Le-am spus că omul ăsta nu e bunicul, nu e tăticul, nu e unchiul nimănui, vine doar să ne ajute”, a mărturisit Nișu.

Colac peste pupăză, Federația Română de Atletism n-a fost nici de această dată în stare să le asigure sportivilor participanți la Campionatul Mondial un echipament nou, scoțând de la naftalină unul vechi de aproape două decenii.

„Am cerut din nou echipament, pentru a putea alerga sub culorile României, însă un oficial din federație mi-a spus că nu am nevoie de așa ceva. Ca să le dau puține emoții, mă voi duce acolo și le voi spune organizatorilor că țara mea nu mi-a dat echipament. Dacă mă lăsați să fug, bine, dacă nu, asta e. Eu mi-am micșorat însă unul dintre maieurile pe care le aveam de la Balcaniadă, dar care nu are nimic legat de FRA, și îl voi avea în geantă. Evident că voi alerga, dar voi trage un semnal de alarmă. Tot ce oferă federația noastră e un echipament vechi, în care alergam ca junior în 1996. Să mă ierte Dumnezeu, dar suntem în 2014…”, poveștește consternat Silviu Nișu.

Lotul de atletism masters al României va pleca din București duminică dimineață, la ora 5, pentru ca după-amiază autocarul să ajungă la Timișoara, de unde se va îmbarca și Silviu Nișu. Campionatul Mondial Indoor de la Budapesta începe marți, 25 martie, și se încheie duminică, în data de 30.

About Gabriel Toth

Leave a Reply