Sorin Brîndescu: „Nu vom putea ține 50 de jucători, ci va trebui să definitivăm un lot”

© Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

ASU Politehnica s-a reunit ieri după-amiază în vederea pregătirii noului sezon, unul care va marca o nouă etapă în viața clubului, prin urcarea la nivelul ligii secunde. Accederea alb-violeților în anticamera Ligii I constituie, fără îndoială, o atracție pentru fotbaliștii din toată țara și chiar de peste hotare, la primul antrenament al verii fiind prezente 25 de nume noi.

Jucători cu ștate vechi în eșalonul secund, precum Ștefan Blănaru (ex-Luceafărul și FC Olt), Sorin Ciobanu (ex-Petrolul, Sportul Studențesc, Metalul Reșița sau Rapid Suceava), Andrei Magda (ex-FC Bihor) sau Victor Gîrlea (ex-Fortuna Poiana Câmpina și Chindia Târgoviște) au participat la primul antrenament al acestei veri. Prezenți la Baza 2 ieri după-amiază, dar fără a intra la pregătire alături de ceilalți jucători, au mai fost Bogdan Străuț, Cristian Scutaru sau Octavian Drăghici. În total 25 de nume noi față de cel ce a încheiat sezonul trecut, un aspect care îl bucură pe antrenorul Sorin Brîndescu.

„Ne bucură și ne onorează faptul că jucătorii vor să vină la noi. Sperăm să putem alege corect, cinstit, urmează o perioadă delicată, dificilă, în care trebuie să urmărim calitățile acestor jucători. Sunt mulți tineri de perspectivă, care au o șansă în fotbal. Din păcate, sunt puține echipe care le pot oferi o astfel de șansă. Noi am atras de fiecare dată, dar e clar că nu vom putea ține 50 de jucători, ci va trebui să ne definitivăm un lot, iar în această săptămână ne vom concentra pe acest lucru”, a declarat Brîndescu.

Tocmai datorită numărului mare de jucători care urmează a fi testați, ASU Politehnica nu va disputa niciun meci amical până la plecarea în cantonamentul de la Bekescsaba, programat în perioada 1-10 iulie.

„În această săptămână suntem foarte mulți, vom face antrenamente între noi. Sper ca până la sfârșitul săptămânii să înceapă să se contureze lotul, deși nu va fi definitivat 100%. Însă de săptămâna viitoare vom crește intensitatea antrenamentelor, pentru că trebuie să ne pregătim de campionat, nu avem prea mult timp de așteptat. Cu câteva semne de întrebare, lotul va fi definitivat, urmând ca până pe data de 1 iulie să stabilim lotul pentru cantonament, cel pe care ne vom baza în viitorul sezon”, a afirmat Brîndescu.

Una dintre problemele ivite în pregătirea sezonului de ligă secundă e determinat de zvonul apărut săptămâna trecută, care spune că FRF va obliga fiecare formație din „B” să aibă pe bancă un antrenor cu licență PRO. Sorin Brîndescu are, momentan, doar licența A, iar forul de la București nici nu organizează deocamdată cursuri pentru obținerea licenței PRO.

„Am auzit acest zvon… Din păcate FRF nici nu oferă șansa unor cursuri pentru antrenorii care ar avea dreptul să se înscrie pentru licența PRO, așa cum e și cazul meu. Cred că mai important e CV-ul, ceea ce ai făcut. Nu îmi doresc să fac astfel de comparații, dar cred că față de unii care au licența PRO și n-au antrenat nicio zi, contează mai mult că în ultimii 20 de ani am antrenat continuu la toate nivelurile. Cred că e mai important acest aspect pentru fotbal decât o hârtie. Deci nu am un răspuns astăzi. Eu am prevăzut acest aspect încă de anul trecut și m-am interesat, dar nu se fac cursuri pentru licența PRO în acest moment”, a explicat Brîndescu.

ASU Politehnica va lua startul în Liga a II-a la data de 30 iulie, după ce inițial FRF stabilise că prima etapă va avea loc cu o săptămână mai devreme. Antrenorul nou-promovatei din Timișoara speră să nu mai intervină modificări în programul noului sezon.

„Inițial a fost 23 iulie, acum am înțeles că 30 e dată fixă. Sperăm să nu se mai schimbe. Indiferent dacă echipele sunt pregătite sau nu, ar trebui să dăm dovadă de seriozitate în fotbalul românesc, ceea ce nu prea există. Măcar prin acest aspect, al punctualității competiției, când spun ceva să respect acea decizie, nu să o schimb de la o zi la alta”, a mai spus Brîndescu.

FRF a hotărât, de asemenea, ca în sezonul 2016/2017, eșalonul secund să fie compus dintr-o singură serie, în care vor concura 22 de echipe. Totuși, semnalele din ultimele săptămâni indică faptul că va fi extrem de greu să se ocupe toate locurile disponibile, iar latura financiară e principala cauză.

„Probleme financiare sunt la multe echipe. Noi nu ne-am pus problema dacă e bine sau nu, ci trebuie doar să respectăm această decizie. Așa a hotărât FRF, noi trebuie să ne adaptăm. Pe de altă parte, fotbalul românesc a scăzut foarte, foarte mult și, pe undeva, trebuie să-și crească nivelul. Iar acest lucru se poate realiza doar prin competiție. O serie de 22 de echipe la Liga a II-a – deși am înțeles că multe nu se înscriu – ar putea ajuta la creșterea nivelului. Ați văzut cum a fost la Liga a III-a, unde am jucat 11-12 meciuri într-un tur de campionat, foarte puțin, mai ales pentru jucătorii tineri, care vor să progreseze. Și Campionatul European ne-a demonstrat acest lucru, deocamdată nu facem față la nivel internațional”, a mai spus Brîndescu.

Lista completă a noutăților pe care ASU Politehnica le-a avut la primul antrenament al verii e disponibilă AICI.

About Gabriel Toth

Leave a Reply