Șapte victorii timișorene la Cupa Revoluției


Unicul eveniment pugilistic de anvergură organizat în 2012 la Timișoara s-a consumat în această seară. Tradiționala Cupă a Revoluției la box, ajunsă la ediția cu numărul 23, a programat 15 partide spectaculoase, șapte dintre acestea revenindu-le sportivilor timișoreni.

Boxeri de la opt cluburi, din vestul României și din Serbia, au răspuns invitației la cea de-a XXIII-a ediție a Cupei Revoluției de la Timișoara. Alături de clubul organizator, CS Banatul, și de concitadinele CSM și LPS Banatul, în ringul din sala „Constantin Jude” s-au luptat sportivi de la CSM Lugoj, CSM Reșița, Macva Sabac, Lupus Novi Sad și Box Club Loznica.

Startul galei s-a dat la ora 18, programul debutând cu trei meciuri de cadeți. La categoria 46 kg, sârbul Kristovoi Tomic, de la Macva Sabac, l-a învins la limită pe lugojeanul Liviu Puică. La 52 kg, Flavius Chirilă, de la CS Banatul, a adus prima victorie timișoreană, câștigând cu 3-0 în fața lui Igor Rogic, de asemenea de la Sabac. Tot un localnic s-a impus și la 76 kg, Cătălin Șeșureac trecând de Andrei Halmac, de la CSM Reșița, cu 2-1.

Oarecum neașteptat, meciurile juniorilor au smuls cele mai multe aplauze celor aproximativ 800 de spectatori din sala „Constantin Jude”. După două eșecuri la rând ale timișorenilor Cosmin Negraru (50 kg) și Omar Fares (52 kg), a urmat o victorie prin abandon a lui David Vințan, tot la 52 kg. De departe, cel mai spectaculos meci al serii a fost cel de la 64 kg, avându-l ca protagonist pe Flavius Stoica, de la LPS Banatul, care s-a dezlănțuit efectiv în cele trei runde petrecute în ring cu sârbul Aleksandar Vucovic, de la Loznica. „Nu m-a surprins cu nimic. Mai mult a fugit în ring, nu a prea lovit. Ce-i drept, e mai mic cu un an decât mine”, a declarat, imediat după finalul meciului său, pugilistul în vârstă de 17 ani. Seria juniorilor a fost încheiată tot cu o victorie timișoreană, Răzvan Florea, de la Banatul, trecând clar de reșițeanul Andrei Luciu.

Meciurile seniorilor, deși așteptate cu mare interes, nu au produs aceeași emulație. Excepție face poate frumoasa victorie a lui Mihai Lazăr, de la CSM Timișoara, care și-a câștigat ușor disputa cu Milos Pahla, de la Loznica. Andrei Kovacsi, de la CS Banatul, s-a recunoscut apoi învins de un alt sportiv al aceluiași club sârb, Petar Peric, la 69 kg. După o victorie aplaudată a autohtonului Brian Lupu, la 81 kg, a urmat abandonul din runda a doua a lui Cosmin Joltea, sportiv în care antrenorul Gheorghe Biea și descoperitorul său, maestru Ilie Kos, își puneau mari speranțe. Ultima partidă a serii a adus un nou eșec timișorean, Robert Leucuța fiind întrecut la 91 kg de Goran Despotovic, de la Macva Sabac.

Iată partidele programate la Cupa Revoluției 2012 (numele învingătorilor sunt scrise cu litere îngroșate):

Cadeți

48 kg: Kristovoi Tomic (Macva Sabac) – Liviu Puică (CSM Lugoj)
52 kg: Igor Rogic (Macva Sabac) – Flavius Chirilă (CS Banatul Timișoara)
76 kg Cătălin Șeșureac (LPS Banatul Timișoara) – Andrei Halmac (CSM Reșița)

Juniori

50 kg: Cosmin Negraru (CS Banatul Timișoara) – Sebastjan Saciri (Lupus Novi Sad)
52 kg: Omar Fares (CSM Timișoara) – Marian Ruță (CSM Reșița)
52 kg: David Vințan (CSM Timișoara) – Nemanja Petrovic (Box Club Loznica) (abandon)
60 kg: Sergiu Mariciuc (CS Banatul Timișoara) – Silard Kolar (Lupus Novi Sad)
64 kg: Flavius Stoica (LPS Banatul Timișoara) – Aleksandar Vucovic (Box Club Loznica)
60 kg: Răzvan Florea (CS Banatul Timișoara) – Andrei Luciu (CSM Reșița)

Seniori

60 kg Mihai Lazăr (CSM Timișoara) – Milos Pahla (Box Club Loznica)
69 kg Andrei Kovacsi – Petar Peric (Box Club Loznica)
75 kg: Alexandru Bibiricea (CSM Reșița) – Aleksandar Jovic (Box Club Loznica)
81 kg: Brian Lupu (LPS Banatul Timișoara) – Tică Boldea (CSM Lugoj)
91 kg: Cosmin Joltea (CS Banatul Timișoara) – Nikola Polic (Box Club Loznica) (abandon)
91 kg: Robert Leucuța (CS Banatul Timișoara) – Goran Despotovic (Macva Sabac)

Cupa Revoluției a fost legată, în mod tradițional, de Memorialul Dumitru Senciuc, în 2005 desfășurându-se pentru prima oară o gală unificată a celor două competiții, la un an de la moartea marelui boxer timișorean.

Dumitru Senciuc a fost unul dintre cei mai importanți boxeri pe care i-a dat Timișoara în ultimii 30 de ani, campion național în 1982, sub egida clubului AEM. Fostul său antrenor, Ilie Kos, a vorbit despre cel care i-a fost elev, coleg și prieten. „A fost un sportiv exemplar, care a muncit foarte mult pentru rezultatele obținute. A fost un foarte bun coleg pentru ceilalți boxeri de la AEM, a dat dovadă de foarte mult stoicism în meciurile pe care le-a disputat și a fost devotat clubului. Din meciurile pe care le-a susținut, a câștigat aproape 90%. Un sportiv desăvârșit și un  exemplu pentru cei care i-au urmat în ring”, a spus maestrul Ilie Kos.

De altfel, în debutul galei, maestrul Kos a fost protagonistul unui moment emoționant, oferindu-i fiicei fostului mare pugilist timișorean, Adina, o cupă onorifică.

About Gabriel Toth

Leave a Reply