RCM Timișoara, preocupată de viitor: „Vrem să avem cel mai mare centru de juniori din țară”


RCM Timișoara a început primii pași pentru înființarea unei academii de rugby. Doi dintre „șlefuitorii” de tinere talente din cadrul clubului, Paul Borzaș și Marian Marin, au colindat câteva sate din apropierea orașului, alegând deja aproximativ 50 de copii dornici de a practica jocul cu balonul oval.

RCM Timișoara a făcut importuri masive în ultimii doi ani, pentru a reveni în prim-planul rugby-ului românesc. Chiar dacă rezultatele au apărut imediat, odată cu câștigarea Cupei României și a titlului național, gruparea studențească caută ca în viitor cumpărăturile să fie mai puține, iar valorile să poată fi găsite chiar în „curtea” proprie.

În ultimele două săptămâni, doi dintre antrenorii de juniori din cadrul clubului, Paul Borzaș și Marian Marin, au recrutat aproximativ 50 de copii dorinici de a practica rugby-ul din satele ce se învecinează în partea de nord cu Timișoara. E vorba despre Giarmata, Dumbrăvița, Pișchia, Bencec și Murani, localități unde inițiativa campioanei naționale s-a bucurat de o susținere concretă și din partea edililor.

„Primarul din Murani a pus la disputiție un microbuz și pentru ei, dar și pentru Bencec, cu care copiii pot veni la antrenament în Timișoara, doarece altfel le-ar fi fost destul de greu.  În plus, la Giarmata am reușit să închiriem sala de sport, unde se va lucra cu cei care nu au posibilitatea să frecventeze antrenamentele din oraș”, a explicat secretarul general al RCM-ului, Dan Borzaș.

De altfel, oficialul galben-albaștrilor e implicat serios în inițiativa de lărgire a bazei de selecție, punctul final al proiectului fiind înființarea unei academii de rugby în adevăratul sens al cuvântului. „Ne propunem să avem cel mai mare centru de juniori din țară. În momentul de față avem două echipe, la U17 și U19, ultimii urmând să devină seniori după acest sezon. Din vară, vom mai avea o grupă de U16. Am făcut selecții la clasele a VII-a și a VIII-a, la școli din oraș și de la sat, iar zilnic ne vin la antrenament undeva la 40-50 de copii”, a mai spus Borzaș.

Marian Marin a explicat, pe scurt, procesul de selecție: „Mai întâi, încercăm să-i aducem pe copii către terenul de rugby. Abia apoi urmează să vedem dacă au calitățile necesare acestui sport. Urmărim diverse aspecte, viteză, înălțime, îndemânare. În principal, în rugby-ul mondial, se caută jucători cu talie”.

Baza materială, un impediment serios

Deși RCM Timișoara a început deja creionarea viitorului centru de juniori, momentan multe dintre planuri nu pot fi puse în practică, fosta bază Electromotor devenind deja neîncăpătoare. „E foarte incomod, se antrenează juniorii cu seniorii, intră unii peste alții în vestiar, antrenamentele se suprapun. Chiar ieri, un copil pe care l-a adus mama sa cu mașina, s-a plâns că nu are unde să se schimbe. Când a deschis ușa la clădirea vestiarelor și a văzut ce e acolo, doamna respectivă și-a luat copilul și l-a dus acasă”, a mărturisit Dan Borzaș.

În acest moment, e greu de spus unde s-ar putea extinde proiectul academiei de rugby din Timișoara. Stadionul CFR nu va putea fi cedat rugbyștilor decât în baza unei coabitări cu clubul de fotbal, după spusele primarului Nicolae Robu. „Domnul primar a spus că stadionul CFR nu depinde de dânsul. Nici noi nu știm care ar fi soluțiile. În Ronaț, spațiul pe care activăm e intabulat ca teren agricol. Până se schimbă intabularea, până primim autorizație să construim ceva acolo, trec luni bune”, a mai spus Borzaș.

Până la rezolvarea situației, RCM Timișoara va continua campania de selectare a potențialilor rugbyști din satele timișene. În perioada următoare, Marian Marin și Paul Borzaș vor inspecta terenul la Șag, Parța și Săcălaz. În plus, clubul organizează preselecții pentru copiii din Timișoara în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 15.30, la stadionul „Gheorghe Rășcanu” din Ronaț.

About Gabriel Toth

Comments

Leave a Reply