Povestea unei ascensiuni. Rugby-ul timișorean, de la agonie la extaz în nici 10 ani (II)

rugby
Ne aflăm în vara anului 2005, una extrem de fierbinte pentru rugby-ul timișorean. CSM, proiectul prin care cu un an în urmă s-a încercat revitalizarea unei discipline de tradiție, ajunsă în moarte clinică, a sucombat și el, după doar un sezon petrecut în eșalonul secund. Forfaitul a fost anunțat la încputul lunii august, dar după nici trei săptămâni, lucrurile aveau să ia o întorsătură favorabilă. La Timișoara s-a născut un nou proiect care își propunea să ducă mai departe tradiția legendarei Universitatea, prima echipă din provincie ce reușea să-și adjudece titlul de campioană.

Spre sfârșitul lunii august a anului 2005, a apărut pe firmament o nouă soluție de redresare a rugby-ului timișorean. CS Petrom Timișoara era numele noii echipe din capitala Banatului, o grupare născută din parteneriatul semnat între filiala județeană a Petromului și Consiliul Județean Timiș. Echipa a fost înscrisă în Divizia A, pe locul lăsat vacant de defuncta CSM, propunându-și revenirea într-un timp cât mai scurt pe prima scenă.

Repartizată în seria vestică, alături de CFR Brașov, Minerul Lupeni și CSM Sibiu, formația timișoreană n-a emis pretenții la primele două locuri. Bănățenii și-au început campania cu un 14-22 pe teren propriu, cu Minerul Lupeni, formație coborâtă din Divizia Națională, și a continuat cu un 3-39 pe terenul Brașovului. Prin șirul de înfrângeri suferite de CS Petrom, remarcăm și un spectaculos 22-55 în deplasare, cu CSM Sibiu. Noua echipă a Timișoarei reușea un succes de răsunet în propriul fief, cu Minerul Lupeni, scor 21-14, urmat însă de o remiză, tot acasă, 17-17 cu Sibiul.

Timișorenii păreau resemnați cu gândul că îi așteaptă al treilea sezon la rând în Divizia A, însă lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. În primăvara anului 2006, Sibiul și Lupeniul au aruncat prosopul, lăsând doar două echipe în seria vestică. În aceste condiții, indiferent de rezultatele din teren, CS Petrom urma să participe la barajul de promovare.

Gruparea bănățeană și-a pus mari speranțe în această „finală” pentru Divizia Națională, care a fost programat la 3 iunie 2006, pe teren neutru, la Brașov, adversară fiindu-i Olimpia București, câștigătoarea seriei est. CS Petrom a încercat să își întărească echipa pe ultima sută de metri, însă nu a reușit să-i și legitimeze pe noii jucători. Astfel că a fost declarat forfaitul, deși delegația timișoreană ajunsese la Brașov. În cel de-al doilea meci de baraj, disputat la Focșani, Sportul Studențesc a trecut de CFR Brașov cu 20-10.

Și totuși, CS Petrom avea să ia startul în ediția 2006/2007 a Diviziei Naționale! Deși își câștigase acest drept pe teren, Sportul Studențesc a anunțat că nu va continua pe prima scenă, astfel că numele celei de-a 12-a echipe a fost stabilit în urma unui „concurs de dosare” la FRR. Aleasa a fost în cele din urmă formația timișoreană, în dauna Brașovului, astfel că primul oraș ce fura titlul capitalei avea să revină în elită, acolo unde nu mai fusese de la finele anilor 90.

Conducătorii echipei au reușit să bată palma cu un antrenor experimentat, Rada Trnyacsev, fost jucător și apoi antrenor la REMIN Baia Mare și Farul Constanța, iar apoi secund al echipei naționale, în perioada Bernad Charreyre. Acesta s-a întors în România după o experiență de câțiva ani în Statele Unite, fiind dispus să pună umărul la redresarea acestui sport de tradiție al Timișoarei. Un alt pas important pentru CS Petrom a fost obținerea dreptului de a disputa jocurile de acasă pe arena UMT, rasă de pe fața pământului până în momentul redactării acestor rânduri, dar care astăzi ar fi fost mană cerească pentru actualui RCM.

Debutul a fost unul de-a dreptul dezarmant. La 5 august 2006, în fața a 400 de spectatori veniți pe UMT, CS Petrom era zdrobită de o echipă în vogă a acelor ani, Contor Zenner Arad, scor 6-90. Pentru timișoreni, Zeciu a punctat din două lovituri de pedeapsă, în vreme ce formația arădeană îl avea în lot, printre alții, pe foarte tânărul Cătălin Fercu. În runda a doua, CS Petrom a primit vizita unei alte formații puternice, Farul Constanța, însă meciul s-a încheiat cu victoria oaspeților, scor 23-13. Primul succes pe prima scenă a formației timișorene a venit la masa verde. În runda a treia, trupa lui Rada Trnyacsev s-a deplasat la Petroșani, însă în condițiile în care gazdele nu au putut asigura prezența unui medic la meci, câștig de cauză au avut bănățenii, 5-0.

În luna noiembrie, după nici 100 de zile petrecute la cârma trupei din Timișoara, Rada Trnyacsev a părăsit banca tehnică. Sezonul a fost încheiat de Dănuț Borzaș, actualul secretar general al clubului, recunoscut drept un factotum în anii de zbucium financiar ai rugby-ului din Banat. Acesta a fost ajutat de Rodoico Voinov.

Să dăm însă citire unui XV de bază al echipei CS Petrom din sezonul 2006/2007, cel folosit la eșecul de pe Mureș, 6-68 cu Contor Zenner Arad:

Argintaru, Căpățână, Pașol, Tănase, Roșca, Sabău, Robu, Mihai, Neacșu, Ciorbaru, Dulin, Zamfir, Stamatin, Lupescu, Zeciu. Au mai intrat Dalcă, Bunea, Radu, Borzaș, Tâpescu și Ofilean.

După doar un sezon petrecut în Divizia Națională, CS Petrom avea să retrogradeze. În vara anului 2007, rugby-ul din vestul țării avea să treacă însă prin transformări importante, din nou conjunctura făcând ca Timișoara să își continue aventura pe prima scenă. Despre evenimentele ce au precedat sezonul 2007/2008, în următorul episod al serialului nostru.

About Gabriel Toth