„O scrisoare pierdută”, varianta Ronaț! Urmările publicării în presă a corespondenței dintre RCM Timișoara și FRR

filipas1Miercuri dimineață, în spațiul rezervat presei de pe stadionul „Gheorghe Rășcanu”, așteptau cuminți două documente înfoliate. Era vorba despre o scrisoare, în trei pagini, trimisă de RCM Timișoara în data de 10 iulie către FRR, ca reacție la decizia forului de a trimite din nou doar selecționata Bucharest Wolves în competițiile europene. Conducerea clubului a reacționat mirată la rătăcirea celor două exemplare ale notificării la „masa presei”, încercând un apel către reprezentanții mass media prezenți la meci de a nu-i face public conținutul. Fără succes… În această dimineață, vicepreședintele Dușan Filipaș a organizat o conferință de presă care să lămurească misterul „scrisorii pierdute”.

Cel puțin la nivel declarativ, RCM Timișoara nu și-a dorit publicarea în presă a respectivei scrisori către FRR. Totuși, reacțiile publicului au fost cât se poate de pozitive. „FRR a interpretat că am lansat noi scrisoarea pe canale secundare. Nu am făcut acest lucru. Nu ne stă în caracter. Chiar nu ne-am dorit publicarea acestei corespondenţe, dar aşa s-a interpretat. Şi FRR are oameni inteligenţi, iar din discuţiile pe care le-am avut cu ei şi după publicarea scrisorii, au dat dovadă de înţelegere şi înţelepciune”, a spus vicepreședintele Dușan Filipaș.

Și totuși, cine a „plantat” cele două exemplare ale scrisorii la „masa presei”? „Am început o anchetă internă şi sperăm ca la sfârşitul ei să avem răspunsul. Adevărul va ieşi la suprafaţă. Dar nici nu vrem să ne creăm alte tensiuni. Chiar suntem focusaţi pe cele cinci meciuri care urmează. După finală, cred că putem deschide şi alte subiecte, dar acum nu e momentul”, a fost răspunsul oficialului lui RCM Timișoara.

Dușan Filipaș a recunoscut, de asemenea, că pe adresa clubului timișorean a sosit un răspuns de șapte pagini din partea FRR, în termenul solicitat, de patru zile, care va fi probabil făcut public pe site-ul forului. „Am primit acel răspuns, în termenul în care l-am solicitat în adresa noastră iniţială. Conţinutul acelei scrisori va fi probabil făcut public de FRR. Sunt autorul scrisorii, mi-o asum în totalitate, dar nu ne-am dorit să facem din acest subiect un show”, a mai spus Filipaș.

„Vrem să scriem istorie cu Timișoara în România”

Paragraful care a stârnit cele mai multe controverse e cel în care RCM Timișoara vorbește despre posibilitatea înscrierii într-un campionat străin, existând tatonări cu o federație a unei țări ce participă în Six Nations.

„Timișoara, datorită rezultatelor din ultimii ani, datorită colectivului tehnic, datorită expunerii cu Saracens, a atras atenţia lumii rugbystice internaţionale. Ni s-au dat semnale din alte campionate, au fost câteva invitaţii de a participa şi în alte competiţii europene. Dar intenţia noastră primordială e de a transforma Timișoara într-un pol al rugby-ului românesc, iar în urma discuţiei cu FRR, cred că vom ajunge la un numitor comun. Nu ne dorim să participăm în alt campionat. Vrem să scriem istorie cu Timișoara în România. Dar suntem siguri că am putea face performanţă oriunde în Europa”, explică Dușan Filipaș.

Alegerea participantei în cupele europene, „o bâlbă”

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții forului de la București, Dușan Filipaș e convins că, din 2015, RCM Timișoara va reprezenta România într-o competiție internațională și consideră că marșarea tot pe Bucharest Wolves pentru ediția viitoare a fost rodul unei confuzii plecată de la organizatorul Challenge Cup.

„În acest moment, sunt convins că intenţiile celor din Federație sunt sincere, iar din sezonul viitor nu se va mai repeta episodul din această vară. Anul acesta a fost o bâlbă, care a plecat de la organizatorii competiţiei europene, s-a transmis la FRR, iar ei au luat această decizie. Nu am primit acel manual pentru Challenge Cup. Nu era responsabilitatea FRR de a produce acel manual, ci a forului european. De aceea spun, de anul viitor, aceste mici inadvertenţe nu vor mai exista”, spune Dușan Filipaș.

Ulterior deciziei de a miza pe Bucharest Wolves, pe site-ul FRR a apărut un text care prezenta toate motivele favorabile unei participări internaționale cu selecționata divizionară. Printre ele, se menționa campania catastrofală întreprinsă de Dinamo, tocmai în 2004. „Faţă de 2004, rugby-ul românesc a evoluat foarte mult. Nu e o motivare prea bună această comparație cu ceea ce se întâmpla atunci. Nivelul jocului a crescut, infuzia jucătorilor străini a dat mai multă calitate competiţiei. Consider că Timișoara poate fi mai performantă decât Lupii București. Am trimis şi în scrisoare argumentele. Anul trecut am avut 12 jucători la Lupi, deci scheletul a fost clădit pe lotul timişorean. Plus că omogenitatea echipei noastre ar aduce un plus faţă de Lupi”, e de părere vicepreședintele campioanei.

Deși în scrisoarea inițială, RCM Timișoara vorbea despre depunerea unei contestații la decizia FRR, Dușan Filipaș spune că, în acest moment, șansele ca formația bănățeană să participe în viitoarea ediție a Challenge Cup sunt nule. „Pentru participarea încă din anul acesta în Challenge Cup, nu mai sunt şanse. Chiar dacă ne vom adresa instanţelor europene, e puţin tardiv, calificările fiind în septembrie”, spune oficialul galben-albaștrilor.

Mai jos pot fi consultate cele trei pagini ale scrisorii trimise de RCM Timișoara către FRR, în data de 10 iulie:

About Gabriel Toth

Leave a Reply