Liga a II-a: serie unică, semne de întrebare multiple! „Dacă startul s-a stabilit pentru 30 iulie, să se respecte!”

Antrenament Asu Politehnica Timisoara data 12 february 2016

Pe hârtie, ASU Politehnica și Șoimii Pâncota vor fi adversare în viitorul sezon al ligii secunde… (Foto: Emanuel Titus Iliesi)

Caravana ligii secunde ar trebui să se urnească peste exact două săptămâni. Conform planificării FRF, „B”-ul, cu o serie unică de 22 de echipe, va începe la data de 30 iulie. Tot mai multe voci din teritoriu vorbesc însă despre o posibilă amânare, iar motivul nu era foarte greu de anticipat: numărul de echipe care va lua efectiv startul în campionat, mult mai mic decât cel gândit de „federali”.

Ieri (5 iulie) a fost termenul limită de înscriere în eșalonul secund. După-amiază, 16 echipe își confirmaseră prezența pe tabloul „B”-ului, iar până la orele serii s-au făcut 19 (chiar 21, după unele surse). Doar că o bună parte dintre echipele care s-au înscris nu au nici măcar garanția că vor începe întrecerea.

În acest moment, suntem siguri de două potențiale divizionare B care nu vor lua startul. E vorba despre FCM Baia Mare (exclusă din campionat, după repetate depunctări) și Petrolul Ploiești, retrogradată din Liga I, dar aflată într-o situație financiară și juridică fără ieșire, în Prahova vorbindu-se despre variante de continuare a activității în Liga a IV-a.

Unde sunt marile semne de întrebare? În principal la Șoimii Pâncota și ACS Berceni. Formații nereunite, fără un lot conturat de jucători, fără o conducere tehnică și fără… casă în momentul de față. În ambele localități, autoritățile locale au decis stoparea finanțării fotbalului la nivelul ligii secunde, astfel că arădenii și ilfovenii poartă tratative cu alte municipalități care doresc o echipă de „B”. Tocmai de aceea, ambele societăți s-au încadrat în termenul impus de FRF și s-au înscris în eșalonul secund. La fel au făcut-o echipe ca Farul Constanța, SC Bacău sau FC Brașov, cu situații financiare incerte, dar unde s-au reluat totuși pregătirile. Un caz mai special e cel al brașovenilor, care contrar tuturor așteptărilor s-au înscris în „B”, bazându-se pe suma de 750.000 de euro care ar trebui să sosească dinspre Steaua, pentru transferul lui Alexandru Chipciu la Anderlecht Bruxelles. Cu toate acestea, pe 3 august, Tribunalul Brașov ar putea decide intrarea în faliment a clubului „stegar”. Nici în cazul lui ACS Poli lucrurile nu sunt clare, timișorenii urmând a începe sezonul fie peste o săptămână, în prima ligă, fie peste două, în eșalonul secund.

Printre formațiile sigure de participarea în viitorul sezon de „B” se numără și nou-promovata ASU Politehnica. În situația alb-violeților se regăsesc (atenție!) toate celelalte patru nou-promovate – Luceafărul Oradea, OSK Sepsi Sfântu Gheorghe, Juventus București și CS Afumați – precum și alte nouă grupări ce au evoluat și sezonul trecut în acest eșalon: UTA, Olimpia Satu Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, CS Mioveni, Academica Clinceni, CS Balotești, Chindia Târgoviște, Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila. Iar printre pretendentele la un loc în Liga a II-a sunt retrogradatele Rapid CFR Suceava (sub noua denumire, Foresta) și Unirea Tărlungeni (despre care se vorbește că se va muta la Brașov).

Existența atâtor semne de întrebare în ceea ce privește componența seriei unice de „B” duce automat la încă o necunoscută: va începe campionatul pe 30 iulie? Antrenorul lui ASU Politehnica, Sorin Brîndescu, e de părere că întrecerea ar trebui să demareze la data stabilită, indiferent care va fi în cele din urmă numărul participantelor.

„E trist pentru fotbalul românesc că nu se pot înscrie toate echipele sau că se înscriu, dar nu participă la competiție. Benefic ar fi să se înscrie toate cele 22, să fie o întrecere serioasă, cu echipe bine organizate. Chiar dacă vor fi mai puține echipe, mi-aș dori totuși ca în 30 iulie să înceapă campionatul, să nu mai fie amânări. Poate nici noi nu suntem pregătiți 100%, dar dacă startul s-a stabilit pentru 30 iulie, să se respecte. Fiecare antrenor își creionează un program de pregătire știind care e data de începere a sezonului. Amânările dau senzația unei lipse de seriozitate și a unei delăsări… Ar fi benefic ca jocurile să se joace acum, în vară, când terenurile sunt mai bune, decât să se lungească turul în toamnă și iarnă, când apar terenuri desfundate sau chiar zăpadă”, ne-a declarat Sorin Brîndescu.

Sărăcie, incertitudine, haos. Cuvinte care descriu eșalonul al doilea, nu de ieri, de azi, ci de ani buni. Îngrijorătoare e însă inerția Federației, dinspre care n-a răzbătut o poziție oficială în ultima lună, mai ales că informațiile despre „moartea clinică” în care se află o bună parte a divizionarelor B nu mai pot fi trecute de mult la capitolul „noutăți”.

About Gabriel Toth

Comments

Leave a Reply