Liga a II-a | Se limpezesc luni apele? „De amânat, nu se mai amână!”

© Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

Pregătirile pentru noul sezon al Ligii a II-a – primul din istorie cu serie unică – s-au desfășurat într-o atmosferă de talcioc. Un număr mare de echipe s-a înscris, unele neavând însă altceva decât locul în eșalonul secund. FRF a stabilit un termen inițial de înscriere (15 iulie), apoi a fixat un termen de răzgândire (27 iulie), o mișcare pe cât de ingenioasă, pe atât de lipsită de efect. Practic, până la această oră, doar Farul Constanța a decis să se înscrie în eșalonul al treilea, în vreme ce echipe fără activitate sportivă, precum SC Bacău, Șoimii Pâncota și, surprinzător, Metalul Reșița, au rămas pe poziții.

În această săptămână, dintre cele 21 de echipe cu drept de participare înscrise până în 15 iulie în campionat, au mai rămas 19. După cum se știe, ACS Poli Timișoara a fost reprimită în Liga I, în urma excludeii Rapidului din campionat, iar Farul Constanța a decis să se înscrie în eșalonul terț, pentru a educe cheltuielile și a salva, în fond, clubul de la dispariție.

Așa cum anunțam și la începutul săptămânii, Constanța nu va rămâne fără fotbal de ligă secundă, la mare urmând să se „cazeze” ACS Berceni. Va fi, practic, o mutare a ilfovenilor în Dobrogea, păstrându-se același staff tehnic, aceeași conducere și același lot de jucători. Doar numele a fost schimbat în… ACS Suporter Club Constanța. Dintre echipele înscrise în campionat, e foarte posibil ca până luni, când e programată ședința pentru stabilirea țintarului, să se mai retragă SC Bacău și Șoimii Pâncota.

În aceste condiții, cele trei echipe retrogradate din sezonul trecut care au depus cereri pentru ocuparea locurilor vacanteau primit girul FRF de a evolua în „B”. Iar aici avem de a face cu câteva surprize. Unirea Tărlungeni lasă zona muntoasă a Brașovului și se mută în Bărăgan. Mai exact la Ștefănești, județul Ilfov, după o înțelegere cu Clubul Sportiv din localitate de cedare a locului din eșalonul secund. O altă surpriză e Metalul Reșița, care va continua să evolueze în Valea Domanului, conform spuselor reprezentantului Ligii a II-a în Comitetul Executiv, Auraș Brașoveanu, pentru liga2.ro. Rămâne de văzut totuși în ce condiții, deoarece ormația pregătită până în vară de Carol Gurgu nici nu s-a reunit. Cea de-a treia beneficiară a locurilor vacante e Foresta Suceava (fostă Rapid CFR), una dintre grupările cu stabilitate financiară și cu un proiect ce vizează, pe termen mediu, promovarea în Liga I.

Luni, la ora 12, la sediul FRF e programată ședința pentru stabilire a țintarului Ligii a II-a. Auraș Brașoveanu dă asigurări că startul noului sezon nu va mai suferi amânări: „Cred că vor fi 20 de echipe în noul sezon. De amânat nu se mai amână”, a spus Brașoveanu, pentru liga2.ro.

În aceste condiții, seria unică a ligii secunde ar putea arăta în felul următor: Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, Academica Clinceni, UTA Bătrâna Doamnă, Chindia Târgoviște, CS Mioveni, FC Brașov, FCM Baia Mare, ACS Berceni, CSM Râmnicu Vâlcea, Olimpia Satu Mare (echipe ce au participat și anul trecut în „B”), OSK Sepsi Sfântu Gheorghe, Juventus București, CS Afumați, ASU Politehnica Timișoara, Luceafărul Oradea (nou-promovate), Foresta Suceava, CS Ștefănești (Tărlungeni), Metalul Reșița (echipe retrogradate, dar care și-au anunțat disponibilitatea de a completa locurile vacante). Incertă e, cum spuneam, situația echipelor SC Bacău și Șoimii Pâncota, unde în acest moment activitatea fotbalistică e sistată.

About Gabriel Toth

Leave a Reply