Liga a IV-a: Vom avea patru timișorene la start? Statistici și recorduri ale reprezentantelor orașului în „D”

Arena „Auto”, o constantă a Ligii a IV-a Timiș de după revoluție

Arena „Auto”, o constantă a Ligii a IV-a Timiș de după revoluție

De două sezoane încoace, Timișoara e mai slab reprezentată ca niciodată în primul eșalon al județului, doar CFR și Auto ținând steagul sus din 2011 și până în vara acestui an. Din sezonul viitor, la start se va alinia și o a treia reprezentantă a reședinței de județ, ASU Poli, pe tablou mai aflându-se și o a patra, CS Flacăra, al cărei viitor e însă incert.

În cazul în care Flacăra lui Marian Trăiculescu se va alinia la startul viitorului sezon din Liga a IV-a, Timișoara va avea patru reprezentante în principalul eșalon județean, fapt nemaiîntâlnit din ediția 2008/2009. Atunci, pe lista competitoarelor se aflau Textila, Poli 2002, CFR 2 și Auto, doar ultima dintre ele figurând și astăzi pe tabloul „D”-ului.

De la începutul deceniului trecut, Timișoara a trecut printr-un declin dramatic în ceea ce privește echipele de nivel mic. Dacă în anii ’90, Divizia D programa câte un derby al orașului aproape în fiecare weekend, iubitorii de fotbal având de ales din puzderia de echipe sprijinite de fostele intreprinderi de stat, după 2000 din ce în ce mai puține echipe și-au făcut loc în acest eșalon, iar existența acestora a durat, în puține cazuri, mai mult de câteva sezoane.

Recordul negativ al prezenței echipelor timișorene în Liga a IV-a s-a consemnat în ultimele două sezoane, atunci când doar CFR și Auto au reprezentat orașul la acest nivel. În paranteză am mai putea trece și cazul din această primăvară, când sub numele de Avântul Bobda a evoluat școala de fotbal Luceafărul, pe terenul din Fratelia.

În schimb, recordul de prezențe timișorene în „D” a fost stabilit în 1991/1992, și mai apoi egalat în 2000/2001, când s-au aliniat la start nu mai puțin de 9 echipe din oraș. Să le luăm însă pe rând! Sezonul 1991/1992 a fost ultimul cu 20 de echipe la start, AJF-ul hotărând o restructurare la sânge a tabloului, care din sezonul următor avea să numere doar 16 echipe. Astfel că aproape jumătate dintre competitoare au retrogradat, printre care și timișorenele Textila, Elba, Electromotor și Mănușarul. În competiție s-au mai aflat Dacia, Azur, Modern, Șoimii și Tehnolemn, campionatul respectiv fiind adjudecat de Venus Lugoj.

În 2000/2001, s-a consemnat din nou o abundență de echipe timișorene, tot 9 la număr, ele reprezentând de această dată exact jumătate din numărul total al competitoarelor. S-au aliniat la start Tabac-Textila, Tehnomet, Calor, CFR, Bayern, Șoimii, Universitatea, Petrom și Comtim. Campioana ediției a fost CFR, „leoparzii” urmând să revină însă din toamnă în „D”, după ce au pierdut barajul de promovare, iar retrogradate au fost trei dintre timișorene, Comtim, Universitatea și Tehnomet.

De atunci, nu s-au mai aliniat mai mult de șapte formații timișorene la startul Ligii a IV-a, fapt consemnat în sezonul 2002/2003, atunci când au patricipat CFR, Auto-UMT, Textila, Calor, Frola, Voința și Tipomic, ultimele două retrogradând în „Județ”, în vreme ce „leoparzii”, campioni pentru al treilea an la rând, au luat în cele din urmă drumul Ligii a III-a, fără a mai disputa un baraj.

Curiozități:

  • 35 e numărul total al echipelor timișorene înscrise la startul Ligii a IV-a din 1990, până în sezonul trecut;
  • 2005 e anul în care o echipă din Timișoara câștiga pentru ultima oară Liga a IV-a Timiș. E vorba despre Calor, promovată apoi în „C”, la baraj;
  • 10 e numărul sezoanelor de Divizia D câștigate de formații din Timișoara după 1990: Auto FZB (1991), Electrica (1993), Dacia (1994), Electrica (1996), Telecom (1999), Știința (2000), CFR (2001, 2002, 2003), Calor (2005).

About Gabriel Toth

Leave a Reply