FOTO: Cătălin Fercu a debutat oficial la Saracens

Cătălin Fercu a jucat primul său meci oficial la Saracens, pe stadionul Allianz Park din nord vestul Londrei, echipa sa învingând pe Harlequins cu 25 – 20 în Cupa LV Anglo Galeză.

Fercu a jucat tot meciul, pe aripa stângă și a a avut o evoluție bună, fără să strălucească, într-un joc în care a avut puține ocazii de a finaliza atacuri.

În prima parte, după un început prudent în care a stat mai mult lipit de tușa stângă, el s-a implicat în atacurile lansate de Saracens pe liniile dinapoi.

La un asemenea atac, Fercu a primit o pasă sărită de la centrul Duncan Taylor și a dat la rândul său pasa decisivă centrului Nick Tompkins, care l-a dublat pe aripa sa, acesta a plonjat în but, dar arbitrul, după consultarea judecătorului video, nu a acordat eseul, considerând că Tompkins călcase mai întâi tușa înainte să culce balonul.

În primele 40 de minute, Fercu a făcut o singură greșeală, când a placat un jucător în aer și a oferit o lovitură de pedeapsă arlechinilor din terenul acestora, rămasă fără rezultat.

După pauză, când Saracens conduceau cu 15 – 3, Harlequins au dominat practic permanent, iar Fercu a fost nevoit să placheze destul de frecvent. La o asemenea fază Harlequins au obținut superioritatea numerică pe partea dreaptă, unde aripa Walker – adversarul său direct – a marcat la colț.

Până la urmă, Saracens au rezistat asaltului Harlequins și au obținut o victorie meritată. Ei au marcat trei eseuri, prin Taylor, cealaltă aripă Mike Ellery și înlocuitorul acestuia, Jack Wilson. Mijlocașul la grămadă Ben Spencer a transformat două dintre cele trei eseuri și alte două lovituri de pedeapsă.

Pentru Harlequins au marcat două eseuri Lambert și Walker, ambele transformate de mijlocașul la deschidere Swiel, care a mai adăugat și o penalitate celei transformate în prealabil de cel pe care l-a înlocuit, Grimoldby.

“Sincer meciul a fost destul de greu. În primele 20 de minute a trebuit să mă integrez, după care, așa cum spun englezii, trebuie să te bucuri să joci rugby”, mi-a spus Fercu la sfârșitul meciului.

“Apărarea este cel mai bun atac”, mi-a spus el despre prestația sa din partea a doua a meciului. “Dacă ai apărare bună câștigi multe meciuri”.

Nici Saracens, nici Harlequins nu au aliniat prima garnitură, deși Sarries au folosit unii jucători care nu au făcut deplasarea la Timișoara pentru amicalul cu RCM Timișoara Saracens din 18 octombrie.

La Cupa LV participă cele 12 echipe din campionatul Angliei, Aviva Premership, și cele patru selecționate regionale din Țara Galilor. Fiecare echipă joacă două meciuri acasă și două în deplasare, fiind apoi comparată cu alte trei echipe în patru grupe. Câștigătoarele celor patru grupe se califică în semifinale.

Cupa LV este un bun prilej pentru echipele din Anglia și Țara Galilor, care au numeroși juăctori reținuți pentru loturile naționale cu ocazia meciurilor test de toamnă, să ruleze jucători tineri sau care nu au jucat prea multe meciuri de campionat sau Cupa Campionilor Europeni.

Fercu se va alătura acum lotului României, fiind eliberat de Saracens pentru toate cele trei partide test din următoarele săptămâni, cu Statele Unite,  Japonia și Canada.

“Va fi mai greu decât anul trecut în toamnă, dar spe să câștigăm unul sau două meciuri”, spune Fercu.

Anul trecut în noiembrie România a învins Tonga și Canada la București și a pierdut al treilea meci  împotriva Fiji.

A consemnat de la Londra,

Petru Clej

About Gabriel Toth

Leave a Reply