De ce aflăm abia acum?! RCM Timișoara – Farul Constanța „s-a disputat fără raport de joc”

balcMiercuri, RCM Timișoara a organizat o conferință de presă, la sediul clubului, la care a participat o parte a conducerii administrative, dar și avocatul clubului, Sorin Balc. Acesta din urmă a scos la iveală un detaliu cel puțin interesant, nerostit deloc vreme de patru zile: semifinala cu Farul s-a disputat fără raport de joc, care a fost întocmit abia după fluierul final.

Foaia de joc inițială, care îi cuprindea pe cei șase jucători care s-au trezit cu vizele medicale smulse din carnetele de legitimare, fusese anulată. Antrenorul timișorean, Grainger Heikell apoi o serie de modificări, comunicând jucătorii pe care îi va introduce în locul lui Fercu, Calafeteanu, Căpățână, Umaga, Kinikinilau și Fonovai. Oficialii partidei au intrat însă în criză de timp, fiind presați și de televiziunea care a transmis meciul în direct (TVR), astfel că nu au mai apucat să întocmească un nou raport de joc.

„Foaia de joc, conform regulamentului, se predă arbitrilor cu o oră înainte. Sâmbătă, s-a jucat fără foaie oficială, care a fost reîntocmită după meci. Toată culpa aparține arbitrilor. Ni s-a dat această foaie înapoi, s-au făcut modificările de către antrenor și s-a refăcut foaia abia după meci”, a dezvăluit avocatul clubului timișorean, Sorin Balc.

Aceasta ar fi fost însă una dintre portițele de salvare pentru RCM Timișoara. La fel ca în orice sport de echipă, un meci disputat fără un raport oficial de joc este, practic, nul! Galben-albaștrii au recunoscut însă că, după meci, delegatul echipei și-a pus semnătura pe foaia de joc refăcută.

Radu Țoancă, acid la adresa lui Iordăchescu

Radu Țoancă, reprezentantul Consiliului Local în clubul timișorean, a fost unul dintre cei implicați activ în „negocierile” cu brigada condusă de Vlad Iordăchescu, înaintea semifinalei de sâmbătă. Acesta a dezvăluit motivul pe care controversatul arbitru i l-a oferit pentru nepermiterea celor șase jucători ai campioanei de a evolua contra Farului.

„Împreună cu domnul Robu am mers la brigada de arbitri și la observator. Era ora 20.22, în spatele nostru era un medic sportiv. L-am întrebat pe Iordăchescu  dacă a mai văzut în urmă cu două săptămâni vizele medicale ale celor șase. Mi-a spus da. L-am mai întrebat dacă știe că acestea sunt valabile pentru șase luni. Mi-a spus, din nou, da. Când l-am întrebat de ce nu le permite să joace, mi-a spus «pentru că îmi pierd pâinea și mă vor contesta cei de la Farul Constanța». Medicul care ne-a pus vizele e și medicul echipei naționale, era plecat la Reșița, dar putea confirma și telefonic că acele vize existau. Observatorul Sabău ne-a spus că nu se mai poate face nimic. E o opinie personală, cel puțin observatorul, dacă nu și arbitrii, au fost în cârdășie. Cine a lăsat acele carnete nesupravegheate o oră, și-a asumat răspunderea. Ei au luat acele carnete, au rămas nesupravegheate în cabina arbitrilor, deci e în totalitate responsabilitatea lor”, spune Țoancă.

Consilierul local îi suspectează pe oficialii partidei că au mers direct la „țintă” în momentul în care au început să verifice carnetele, primele pe care le-au văzut fiind chiar cele cu vizele medicale smulse.  „E suspiciune personală: primul carnet la care s-au uitat e cel al lui Cătălin Fercu. Deci dacă nu le-au rupt ei, au fost informați de acest pont. Îi invităm pe toți la detectorul de minciuni. Eu înclin să cred că acele carnete au plecat total valide de la noi din club. Ce s-a întâmplat apoi, va decide poliția. Dar sunt ferm convins că cei cinci (n.r. – arbitrii și observatorul)  nu sunt străini de ceea ce s-a întâmplat. Complicii morali la acest act sunt cei cinci”, e de părere Țoancă.

Mai mult, reprezentantul municipalității în clubul timișorean spune că RCM Timișoara îi va recuza din acest moment de fiecare dată pe arbitrul Vlad Iordăchescu și pe observatorul Gheorghe Sabău: „Iordăchescu și Sabău trebuie să devină persona non grata la Timișoara. Noi îi vom recuza la fiecare meci”.

„Ce trebuia să se întâmple? Să moară jucătorii?!”

Președintele clubului timișorean, Sorin Doda, s-a arătat deranjat de faptul că FRR nu a considerat această situație ca fiind de forță majoră.  Conform ROAR (Regulamentul de Organizare a Activității Rugbystice), forța majoră se poate invoca doar în cazul întârzierii sau neprezentării la un joc din cauza defecțiunii mijlocului de transport cu care se efectuează deplasarea. Cu alte cuvinte, federalii sunt acoperiți total de regulament.

„Mă deranjează că nu s-a recunoscut că e caz de forță majoră. De la București trebuia luată o hotărâre, care să ne fi permis să jucăm pe propria răspundere. Ce trebuia să se întâmple până la urmă pentru a se admite forța majoră? Să se dărâme «Dan Păltinișanu»? Să moară jucătorii?!”, se revoltă Doda.

Președintele campioanei în exercițiu a relatat un episod petrecut la finalul meciului, în momentul în care o parte a jucătorilor de la Farul exultau după victoria cu 9-0 de la Timișoara: „Unii jucători ai Farului, la ieșirea de pe teren, se bucurau: «Am câștigat! Am câștigat!» Iar oficialii lor le-au zis: «Ce-ați câștigat, mă?! N-ați câștigat nimic. Ieșiți afară!» Deci și oficialii Farului se simțeau jenați de această situație”.

 

Vor onora finala mică

Chiar dacă sâmbătă seara, la cald, s-a vorbit despre varianta neprezentării la meciul pentru locul 3, contra celor de la Dinamo București, în semn de protest, oficialii grupării timișorene au decis să onoreze în cele din urmă meciul de sâmbătă, de pe „Arcul de Triumf”.

„Am hotărât să jucăm cu Dinamo. Mai greu a fost să-i convingem pe jucători, care să o spunem pe cea dreaptă, sunt cei mai afecați, starea de spirit nu e cea mai bună, dar i-am rugat să înțeleagă că acesta e spiritul sportului pe care îl reprezintă, că trebuie să mergem să jucăm această finală mică și să protestăm în felul sportiv, în care am fost educați”, spune președintele Sorin Doda.

Pe de altă parte, consilierul local Radu Țoancă recunoaște că ar fi optat pentru neprezentarea la meciul cu Dinamo. „Marți, la întrunirea Consiliului de Administrație al clubului, cu inima îndoită, am decis să ne prezentăm. Dacă era după mine și nu aveam în vedere alte rațiuni, aș fi boicotat acest meci. Cred că aș fi fost în asentimentul timișorenilor și al iubitorilor de rugby, care au văzut ce s-a întâmplat sâmbătă”, spune Țoancă.

Finala mică a Superligii, dintre RCM Timișoara și DInamo București, se va disputa sâmbătă, de la ora 18.30, pe stadionul „Arcul de Triumf” din capitală, și va fi transmisă în direct pe TVR 2.

About Gabriel Toth

Leave a Reply