Cupa Politehnica, o tradiție pornită în 1968

cupa 1968

Cel mai vechi turneu de handbal al Timișoarei, Cupa Politehnica, e gata de cea de-a 37-a ediție. Joi, vineri și sâmbătă, handbaliștii pregătiți de Constantin Ștefan se vor prezenta în noua formulă publicului din sala „Constantin Jude”, în compania colegelor de campionat Pandurii Târgu Jiu, Potaissa Turda și HC Odorhei. Să aruncăm însă o privire în urmă înspre cele mai memorabile ediții ale acestei întreceri.

Trofeul acordat la prima ediție a Cupei Politehnica

1968 Istoria Cupei Politehnica pornește în 1968, cu un an înaintea inaugurării Sălii Olimpia. Prima ediție s-a desfășurat în aer liber, pe terenul adiacent stadionului „Știința”. Au fost invitate concitadina Tehnometal, formația suedeză MP Stockholm și o selecțională a Berlinului de Vest. Alb-violeții au obținut victorii pe linie, adjudecându-și astfel prima ediție a întrecerii. A fost mai întâi 23-10 cu Tehnometal, marea rivală a Științei din anii 50-60, retrogradată între timp în eșalonul secund. Apoi, elevii regretatului Costică Jude treceau cu 29-16 de MP Stockholm, iar în a treia zi au dispus și de Berlinul de Vest, cu 30-21.

În acea perioadă, la Politehnica evoluau jucători precum Roland Gunesch, Gerd Stenzel, Eugen Ivan, „Țiți” Szabo, Franz Demian, Iosif Kovacs, Doru Oprescu, Ewald Fendler, Ilie Cârlan, Werner Schon sau frații Edwin și Hjalman Sauer.

În cartea 60 de ani alb-violeți – povestea continuă, e consemnată o amintire a antrenorului Constantin Jude, care spunea totul despre perioada respectivă: „Cu două formații vestice la start, turneul a fost urmărit cu mare atenție de cei care aveau grijă să nu care cumva să ni se întâmple ceva prin intermediul unor meciuri amicale de handbal. La banchetul oficial, care a încheiat cele 3 zile de meciuri, s-au aflat în incinta restaurantului Palace și câțiva autoinvitați, care, cu priviri agere și mereu treji (spre deosebire de delegațiile celor două echipe străine care au „ras” toată țuica) și-au dat seama că siguranța României nu este în pericol. Ei doar își făceau datoria, nu-i așa?”.

gunesch1983 Una dintre edițiile importante ale Cupei Politehnica a fost cea din 1983. Roland Gunesch (foto stânga), cel mai important jucător din istoria clubului alb-violet, se retrăgea oficial din activitatea de jucător. Născut la 25 martie 1944 la Sighișoara, a ajuns la echipa studenților timișoreni în 1964, pentru care avea să joace neîntrerupt timp de 19 ani! Cu această ocazie, a fost bătută în cuie una dintre cele mai puternice ediții ale Cupei Politehnica, desfășurată mai devreme decât de obicei, în intervalul 17-19 iunie.

În prima zi, Politehnica a trecut de maghiarii de la Ferencvaros, cu 30-26. Și a doua zi a adus o victorie pentru alb-violeți, 27-25 cu Selecționata Gruziei. În meciul decisiv, elevii lui Costică Jude au pierdut însă, 22-28, în fața naționalei României, aflată încă în mare vervă (în anul următor avea să cucerească ultima medalie olimpică, cea de bronz, la Los Angeles).

1999 În 1992, odată cu desființarea prin ordin ministerial a secției de handbal a Politehnicii, s-a întrerupt și șirul tradiționalei cupe de vară. Din 1999 însă, Cupa Politehnica a fost reînviată, iar de atunci se desfășoară neîntrerupt, înaintea fiecărui sezon, ca un prilej de prezentare a lotului. La această primă ediție din, să-i spunem, era modernă, au fost invitate Dinamo Pancevo și Proleter Zrenjanin, două formații sârbești cu care Poli avea să lege o strânsă relație de colaborare, și Steaua București, vicecampioană în acel an, 1999, în care titlul a ajuns pentru ultima oară la Minaur Baia Mare.

A fost 31-24 cu Dinamo Pancevo, 22-22 cu Proleter Zrenjanin și 23-29 cu Steaua București. Trebuie spus că în acel moment, Politehnica evolua în liga secundă, urmând a promova la capătul sezonului ce stătea să înceapă, după o luptă pasionantă cu Pandurii Târgu Jiu. Aceea avea să fie, de altfel, și ultima aventură a alb-violeților într-un eșalon inferior.

Andrei grasu, în meciul cu Pick Szeged (Foto: agenda)

2007 O ediție de gală a Cupei Politehnica a fost cea din 2007, organizată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înființarea secției de handbal din cadrul Institutului. Au fost invitate nume mari, obișnuite cu aerul tare al Ligii Campionilor. Spaniolii de la Portland San Antonio, foști câștigători ai cele mai importante întreceri continentale, au sosit la Timișoara prin intermediul fostului mare portar al lui Poli, Alexandru Buligan, aflat pe vremea aceea în staff-ul echipei iberice. Pe lista participantelor s-au mai alăturat Pick Szeged și Partizan Belgrad, adversari tradiționali în jocurile de verificare din ultima perioadă.

Festivitățile au început la Primărie, acolo unde patru dintre cei mai reprezentativi handbaliști din istoria clubului au fost distinși cu titlul de Cetățeni de Onoare ai Timișoarei. E vorba despre Hansi Moser, Roland Gunesch, Alexandru Folker și Alexandru Buligan. De asemenea, s-a organizat și un meci demonstrativ, între generația ce a adus Cupa României (1986) și cea care s-a încoronat campioană (1991).

Poli a început turneul cu Portland San Antonio, un nume, cum spuneam, uriaș în panoplia handbalului european. Timișorenii, pregătiți de Nedeljko Vuckovic, au condus în prima repriză chiar la trei goluri, la pauză scorul fiind egal, 12-12. În repriza a doua, experiența spaniolilor și-a spus însă pe deplin cuvântul, ibericii impunându-se la un ecart de 10 lungimi, 20-30. Pentru alb-violeți marcau atunci Sadoveac – 5, Grasu – 3, Cristescu – 3, Mirkovic – 3, Fenici – 2, Șimicu – 2, Țone – 1 și Varga – 1. Poli avea să piardă și cel de-al doilea joc, cu Pick Szeged, scor 23-27, dar a câștigat în ultima zi a turneului în fața sârbilor de la Partizan, 30-28. Trofeul le-a revenit maghiarilor de la Pick Szeged, care s-au impus după un meci pasionant în fața celor de la Portland, 24-23.

Ediție 100% românească

Cupa Politehnica, episodul 37, se va desfășura în această săptămână. Ca o noutate, ediția din acest an nu va alinia la start nicio formație de peste hotare. În schimb, elevii lui Constantin Ștefan își vor măsura forțele cu trei viitoare adversare din Liga Națională. E vorba despre Pandurii Târgu Jiu, Potaissa Turda și HC Odorhei.

Primul joc al alb-violeților va avea loc joi, de la ora 19.15, în compania echipei din Târgu Jiu, și va fi precedat de prezentarea lotului pentru sezonul 2013/2014. Un moment emoționant va avea loc sâmbătă, la ora 13, atunci când Politehnica va disputa ultimul joc al turneului, cu HC Odorhei. Cu această ocazie, doi dintre handbaliștii importanți ai ultimilor ani, Sorin Sărăndan și Adrian Cristescu, se vor retrage oficial din activitate.

Iată programul complet al Cupei Politehnica:

Joi, 29 august: HC Odorhei – Potaissa Turda (ora 17,15) şi CH Politehnica Timişoara – Pandurii Tg Jiu (ora 19,15)

Vineri, 30 august: HC Odorhei – Pandurii Tg Jiu (ora 18,00) şi CH Politehnica Timişoara – Potaissa Turda (ora 20,00)

Sâmbătă, 31 august: Potaissa Turda – Pandurii Tg Jiu (ora 11,00) şi CH Politehnica Timişoara – HC Odorhei (ora 13,00)

About Gabriel Toth

Leave a Reply