Cosmin Cioriciu a revenit după doi ani la RCM Timișoara, într-o postură nouă

cioriciuAntrenorul care a cucerit primul trofeu din era modernă a rugby-ului timișorean revine în organigrama clubului galben-albastru. Începând cu data de 1 august, RCM Timișoara l-a numit pe Cosmin Cioriciu în funcția de manager al academiei de copii și juniori, care își va lărgi activitatea, în speranța ca, în anii următori, prima echipă să fie alimientată cu jucători valoroși din propria pepinieră.

Cosmin Cioriciu e antrenorul de care se leagă prima reușită importantă din era modernă a rugby-ului timișorean. Din postura de antrenor principal, a cucerit Cupa României în 2011, după o finală disputată cu CSM Știința Baia Mare, la Alba Iulia. Acesta a continuat în club ca secund al lui Chester Williams, însă la finalul lui aprilie 2012 a fost pus pe liber, o măsură controversată la acea vreme. În ultimii doi ani, Cioriciu s-a dedicat meseriei de arbitru, iar de la începutul acestei luni a revenit la clubul pe care l-a servit atât ca jucător, cât și ca antrenor.

„Din 1 august, Cosmin Cioriciu s-a alăturat clubului timişorean, după cele două perioade de jucător şi antrenor. Cu el am câştigat primul trofeu important din ultimii ani, Cupa României, în 2011. El devine managerul academiei de juniori, iar scopul principal e crearea unei academii cu focus pe copiii cu potenţia din zona Banatului, dar şi din restul ţării. Vom creşte numărul de juniori şi am început deja parteneriate cu alte cluburi. Suntem în discuţii cu Paşcani, Tecuci, Gura Humorului şi CSȘ Bega Timişoara. Vrem să dublăm numărul de practicanţi ai rugby-ului în următorul an. De asemenea, vom prelua know-how şi de la Saracens și vom încerca să îl aplicăm pe ceea ce avem aici”, a declara vicepreședintele lui RCM Timișoara, Dușan Filipaș.

La rândul său, fostul jucător și antrenor al galben-albaștrilor se declară încântat de revenirea în club. “E o plăcere şi o onoare în acelaşi timp să lucrez din nou pentru cea mai bună echipă de rugby din ţară din ultimii doi ani. Urmărim să promovăm acest sport în rândul copiilor, să oferim o alternativă de educaţie în zonă. Vrem să promovăm cât mai mulţi sportivi către loturile naţionale, iar de la nivelul de 19 ani să producem un număr cât mai mare de jucători pentru echipa de seniori”, a spus Cioriciu.

Noul manager al academiei de rugby a dezvăluit că se vor realiza parteneriate între club și o serie de școli și grdinițe din Timișoara, dar și din împrejurimi, pentru introducerea în programul orelor de educație fizică a sportului cu balonul oval.

„Încercăm să introducem rugby-ul în şcoli, chiar de la nivelul învăţământului primar. Avem nevoie de aprobări de la Inspectoratul Școlar, conducerea clubului lucrează la acest lucru. Sperăm să putem interveni prin intermediul profesorilor de educație fizică şi să introducem rugby-tag-ul la ore”, explică Cioriciu.

Renunță temporar la arbitraj

Pe lângă rolul de manager al academiei, Cosmin Cioriciu se va ocupa și de pregătirea unei părți a sportivilor, urmând a-l asista pe Marian Marin la grupa U18 a clubului.

„Dificil e orice nivel de antrenor. La seniori, ai posibilitatea de a antrena jucători de mare calitate, care vin cu fantezie şi explozivitate. La juniori, ai posibilitatea de a vedea cum se dezvoltă individul, luându-l de la zero. Pe lângă propunerea de a manageria această academie, voi antrena la U18, alături de profesorul Marian Marin. Trebuie să facem un staff competitiv, pentru a face performanţă la toate nivelurile. Ceea ce a reuşit echipa de seniori, ne obligă”, spune Cioriciu.

Dedicat arbitrajului în ultimii doi ani, Cosimin Cioriciu va renunța temporar la rolul de oficial, el notificând deja Federația în acest sens.

„E o postură care vine în contradicţie cu ceea ce am făcut până acum. Am făcut o adresă către FRR, prin care am solicitat oprirea activităţii mele de arbitru pe perioada colaborării cu RCM Timişoara. În schimb, îmi voi folosi această experienţă în a forma un grup de jucători care să cunoască regulile şi spiritul jocului, lucru benefic la orice nivel”, a mai spus Cioriciu

About Gabriel Toth

Leave a Reply