CH Poli țintește a șaptea victorie consecutivă! Derby-ul Banatului se joacă mâine, la Timișoara

© Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

După îndeplinirea obiectivului primordial, calificarea în play-off-ul Ligii Naționale, handbaliștii de la CH Poli continuă să lupte pentru o clasare cât mai bună la finalul sezonului regular, ținta fiind acum poziția a patra. Timișorenii au înregistrat șase victorii consecutive în 2016 și o caută și pe cea de-a șaptea, mai ales că urmează o întâlnire în care orgoliile vor alimenta suplimentar pofta de joc a celor de pe parchet: derby-ul Banatului, cu HC Adrian Petrea Reșița.

Antrenorul lui CH Poli, Pero Milosevic, speră ca tribuna sălii „Constantin Jude” să se umple mâine după-amiază, la acest nou derby al Banatului, cu o reprezentantă a Reșiței ce încearcă să ducă mai departe tradiția CSM-ului, a UCMR-ului și, mai recent, a fostei CS Caraș-Severin.

„Este un derby al Banatului, cu două echipe ce putem spune că fac parte din play-off. Duminică vom juca împotriva unui club dintr-un oraş cu tradiţie importantă în handbal, cu spectatori care-şi sprijină jucătorii. Nu uit niciodată jocul nostru cu Constanţa, de anul trecut, de la Reşiţa, când au venit foarte mulţi spectatori să ne încurajeze. Există rivalitate, dar când am jucat contra unei alte echipe din afara Banatului am primit susţinere şi de la Reşiţa. Adrian Petrea este deja un bun antrenor şi va fi mai mult decât atât. Dacă mai luăm în calcul şi prezenţa lui Pîrîianu, unul dintre cei mai buni pivoţi din istoria handbalului românesc, cred că am spus deja două lucruri despre forţa acestei echipe. De aceea, trebuie să jucăm bine, mai ales în defensivă. Sperăm într-o sală plină, vor veni cu siguranţă şi spectatori de la Reşiţa, dar noi credem că actuala echipă a Timişoarei merită ca şi spectatorii din Timişoara să vină în număr mare să fie susţinută, pentru obţinerea unei noi victorii”, a declarat Milosevic.

CH Poli traversează cea mai bună formă din ultimii ani. Practic, într-un clasament pe anul 2016, alb-violeții ar fi lideri în Liga Națională, nicio altă echipă nereușind să înregistreze victorii pe linie de la reluarea campionatului.

„Punctele forte ale lui Poli sunt atmosfera bună mereu, disciplina tactică, spiritul de luptă şi mai ales apărarea foarte bună. Când jucăm defensiva aşa cum ştim noi, atunci suntem puternici, dar şi aici trebuie să ne gândim că nu ajunge, pentru că trebuie să şi marcăm goluri pentru a câştiga. E un sistem de joc, pe care-l punem la punct tot mai bine şi în ultima vreme vine şi publicul tot mai numeros, e foarte important pentru noi. Am spus-o şi când am venit aici, că-mi doresc să se umple sala prin rezultatele bune”, a mai spus Pero Milosevic.

Timișorenii nu sunt lipsiți nici înaintea acestei partide de probleme medicale. Pivotul Marko Pejovic, absent de mai multă vreme, e incomplet refăcut, dar va lua loc pe bancă la meciul de mâine, urmând a se apela la el doar dacă va fi necesar. În plus, portarul Zlatko Daskaloski a acuzat dureri la spate în ultimele zile, urmând a efectua un singur antrenament înaintea duelului cu reșițenii.

Palmaresul ultimilor ani, favorabil Reșiței

Timișoara și Reșița nu se întâlniseră decât sporadic pe prima scenă a handbalului românesc până în 2004, atunci când UCMR a izbutit promovarea. După un șir lung de rezultate negative înregistrate în meciurile de pe teren propriu în fața formației de pe Bârzava, aflară în plină ascensiune în a doua jumătate a deceniului trecut, în ultimii ani au apărut și succesele alb-violete în derby-ul bănățean.

În „era UCM”, Poli a obținut o singură victorie pe teren propriu în fața reșițenilor, și aceea la „masa verde”. La 3 martie 2008, cărășenii s-au impus cu 28-23 la Timișoara, dar poliștii au contestat folosirea lui Alexandru Vulpe, jucător născut în 1990, în condițiile în care regulamentul dădea drept de joc doar celor născuți până în 1989 inclusiv. Câteva zile mai târziu, comisiile Federației le-au dat dreptate alb-violeților, care au câștigat meciul cu 10-0.

Schimbarea denumirii, produsă în timpul sezonului 2010/2011, a dus și la stingerea treptată a echipei de handbal a Reșiței și, implicit, a rezultatelor din derby-ul Banatului. CS Caraș-Severin s-a înclinat la Timișoara în 2012, cu 21-18, și apoi în 2014, în turul barajului pentru locul 9, câștigat de alb-violeți cu 27-19.

CH Poli s-a întâlnit o singură dată, la sala „Constantin Jude”, cu actuala reprezentantă a orașului de pe Bârzava. În ediția trecută a Cupei României, alb-violeții au câștigat la pas duelul din optimi, 34-25, cărășenii activând pe atunci în eșalonul secund.

Iată rezultatele întregistrate la Timișoara între reprezentantele Banatului din 2004 încoace:

2014/2015 Poli – HC Adrian Petrea Reșița 34-25 (Cupa României)
2013/2014 Poli – CS Caraș-Severin 27-19 (barajul locurilor 9-10)
2013/2014 Poli – CS Caraș-Severin 22-23 (sezonul regular)
2012/2013 Poli – CS Caraș-Severin 21-18
2011/2012 Poli – CS Caraș-Severin 18-22
2010/2011 Poli – UCM Reșița 27-36
2009/2010 Poli – UCM Reșița 21-28
2008/2009 Poli – UCM Reșița 24-27
2007/2008 Poli – UCM Reșița 10-0 (masa verde)
2006/2007 Poli – UCM Reșița 25-25
2005/2006 Poli – UCM Reșița 26-30
2004/2005 Poli – UCM Reșița 32-32

Un nou episod al duelului Timișoara – Reșița la handbal masculin va avea loc mâine, de la ora 18, la sala „Constantin Jude”.

About Gabriel Toth

Leave a Reply