Campionii de pe terenul mic: „Ne mândrim cu ce am realizat”


Trofeul Campionatului European la minifotbal se află la Timișoara. Cei cinci campioni continentali din orașul de pe Bega au vorbit despre performanța din weekend-ul trecut, de la Chișinău, acolo unde România a demonstrat pentru a treia oară la rând că e principala forță din fotbalul pe teren redus.

Cristian Popa, Nicu Costândana, Miroslav Nicolin, Ovidiu Vâlceanu, plus selecționerul Tiberiu Lajos. Ei sunt cei cinci timișoreni care au realizat, la finele săptămânii trecute, la Chișinău, o performanță la care alte sporturi de echipă din țară nici nu visează.

Dacă în fotbalul clasic avem Spania, ibericii adjudecându-și ultimele trei turnee finale, în minifotbal avem România. Tricolorii sunt, în acest moment, singurii care au câștigat Campionatul European la această disciplină. În 2010 s-au impus la Bratislava, în 2011 la Tulcea, iar în 2012 la Chișinău.

„Ne mândrim cu ce am realizat. Au fost 16 echipe naționale la acest Campionat European, multe cu tradiție în minifotbal, precum Anglia, Israel sau Cehia, dar am reușit să ne impunem. În meciul cu Moldova, din sferturi, am avut un moment de cumpănă, deoarece era prima oară când am fost conduși, dar băieții s-au mobilizat exemplar și s-au impus”, a declarat selecționerul Tiberiu Lajos, artizan al tuturor celor trei titluri europene ale României.

Timișoara l-a dat și pe căpitanul selecționatei de minifotbal. E vorba despre Cristian Popa, portarul vicecampioanei naționale Mav-Glissando. În vârstă de 27 de ani, „Popică” a început în fotbalul mare, evoluând la Timișul Șag, CFR Timișoara și Mama Mia Becicherecu Mic, iar apoi, după un periplu la futsal, a ales minifotbalul. Avocat de profesie, goalkeeperul naționalei a fost unul dintre factorii decisivi ai celui de-al treilea titlu continental al României.

„A fost un turneu puternic, cu echipe bine organizate. Surpriza a fost Muntenegru, care la prima participare la un astfel de turneu, a ajuns până în finală. Pentru noi e din ce în ce mai greu, pentru că fiecare echipă face tot posibilul ca să ne bată”, a declarat Popa.

Doi ripensiști, campioni europeni

Miroslav Nicolin și Nicu Costândana practică, din această vară, atât fotbalul clasic, cât și cel de pe teren redus. Deși amândoi au renunțat de mai multă vreme la terenul cu iarbă, au fost convinși să revină și să pună umărul la renașterea brandului Ripensia, echipă ce evoluează în Campionatul Municipal. „Minifotbalul mi se pare mult mai greu decât ceea ce se joacă pe terenul mare.  Intensitatea alergării, efortul depus, toate sunt la un nivel mai ridicat. Și o spun eu, care am jucat chiar la nivelul ligii secunde”, a declarat Costândana. „Organizarea și echipele sunt din ce în ce mai bune. Cred și eu că e o diferență între fotbalul de pe teren mic și cel de pe teren mare, deoarece aici efortul e mult mai susținut”, l-a completat colegul său de la Ripensia, Glissando și națională, Miroslav Nicolin.

Filmul finalei

1-0 Pantelimon a înscris de la marginea suprafeței de pedeapsă, printre picioarele portarului muntenegrean.

2-0 Combinație la „firul ierbii” a tricolorilor, finalizată de Vintilă, cu latul, din interiorul careului.

2-1 Vukovic l-a învins pe timișoreanul Cristi Popa, cu un șut de la distanță, în urma unei faze fixe.

About Gabriel Toth

Leave a Reply