Calculele dinaintea derby-ului: ASU Politehnica, superioară Ghirodei la majoritatea capitolelor

542210_515784351839365_28668796_n
Liga a IV-a Timiș își va atinge punctul de fierbere sâmbătă dimineață, atunci când e programat duelul primelor două clasate, CS Ghiroda și ASU Politehnica. Un meci cât un sezon, la capătul căruia alb-violeții au șansa de a „ucide” practic competiția, în vreme ce trupa lui Alin Miloș poate reveni cu șanse mari la promovare. Până la fluierul de start, să vedem ce spun cifrele despre cele două echipe.

Sâmbătă dimineață, la Ghiroda, își vor da întâlnire cele mai bune echipe ale Ligii a IV-a. O spune cât se poate de clar clasamentul, distanța dintre ASU Politehnica, Ghiroda și restul plutonului fiind deja una considerabilă. Statisticile acumulate de cele două pretendente la promovare întăresc însă această afirmație.

ASU Politehnica e deținătoarea mai multor recorduri în actuala stagiune. Prin cele patru reușite din meciul de duminică, cu Real Dragșina, alb-violeții au ajuns la cota 80 în ceea ce privește numărul de goluri marcate. O simplă împărțire, de clasa a II-a, ne spune că elevii lui Paul Codrea au marcat, în medie, exact 4 goluri pe meci, formând, de altfel, și cea mai productivă ofensivă a campionatului. De cealaltă parte, Ghiroda ocupă poziția secundă într-un clasament al atacturilor din Liga a IV-a, la destul de mare distanță, dar cu o zestre totuși remarcabilă: 66 de goluri, adică 3.3 în medie pe meci.

Cum stau apărările celor două rivale? Și la acest capitol, ASU Politehnica deține întâietatea, cu 12 goluri încasate în 20 de meciuri, adică 0.6 pe meci. Nu cu mult mai mult a încasat Ghiroda, care a scos mingea din propria poartă de 17 ori, deci în medie de 0.85 ori pe meci. Timișorenii mai au însă de partea lor un atu, formând echipa cu cele mai multe meciuri fără gol primit în acest campionat, 12, asta în vreme ce Ghiroda și-a menținut poarta intactă în 7 partide.

Ghiroda acasă vs. Politehnica în deplasare

În acest caz, avem un echilibru perfect, care mai ridică gradul de imprevizibilitate al partidei de sâmbătă. CS Ghiroda, singura echipă ce a câștigat toate punctele puse în joc în meciurile de pe teren propriu, va primi replica lui ASU Politehnica, singura formație ce a acumulat maximum de puncte în jocurile din deplasare.

Gruparea alb-violetă a pierdut singurele puncte din acest sezon pe teren propriu, în acel 1-1 cu Pobeda Dudeștii Vechi, din etapa a VII-a. De partea cealaltă, Ghiroda a irosit 7 puncte pe teren străin: 0-3 la ASU Politehnica, 1-1 la Progresul Gătaia și 2-2 la Șag, chiar runda trecută.

Dependența de golgheteri

Gazda derby-ului de sâmbătă a înscris, cum spuneam, 66 de goluri în actuala stagiune, o „zestre” la care și-au adus contribuția 11 jucători. De partea cealaltă, cele 80 de goluri înscrise până acum de alb-violeți sunt meritul a nu mai puțin de 17 fotbaliști.

Ghiroda dă, în acest moment, golgheterul campionatului. E vorba despre Ema Pătrașcu, acesta ajungând la 21 de goluri marcate, prin „dubla” din runda trecută, de la Șag. Cel mai prolific marcator al timișorenilor e Flavius Tulcan, atacantul sosit în vară de la Banatul Nerău scuturând plasa de 17 ori.

Cât de dependente sunt însă cele două echipe de proprii golgheteri? În mod evident, reușitele lui Pătrașcu au o pondere semnificativă din totalul reușitelor Ghirodei, 31.8%. În ceea ce-l privește pe Tulcan, acesta a asigurat 21.25% din „colecția” de goluri a liderului ASU Politehnica.

Ca un ultim amănunt interesant, ASU Politehnica e singura formație din campionat ce a înscris în toate partidele disputate până în prezent. Nici Ghiroda n-a fost departe de a se lăuda cu o asemenea performanță, trupa lui Alin Miloș terminând cu zero în dreptul golurilor marcate chiar meciul direct din tur, pierdut cu 0-3 pe „Știința”.

Partida dintre CS Ghiroda și ASU Politehnica se va disputa sâmbătă, de la ora 11, pe terenul vicecampioanei la zi a Ligii a IV-a Timiș.

About Gabriel Toth

Leave a Reply