Data de 15 iunie coincide cu una dintre performanțele notabile ale handbalului mascului de pe Bega. În 1986, chiar în această zi, Politehnica Timișoara cucerea în premieră Cupa României, după o finală palpitantă cu Dinamo, disputată la Craiova.
Dacă în ceea ce privește titlurile de campioană, handbaliștii de la Poli se pot lăuda cu două triumfuri, în 1956 în 11 și în 1991 în 7, Cupa României n-a ajuns decât o singură dată în victoria clubului. 1986 a fost, cu siguranță, cel mai prolific an al „studenților” din perioada fostului regim. Trupa condusă de regretatul Constantin Jude, în care străluceau handbaliști cu renume mondial precum Folker sau Buligan, a cucerit medalia de bronz a Diviziei Naționale. Mult mai strălucitoare avea să fie medalia obținută în Cupă, acolo unde Poli s-a impus după un parcurs mai lung decât cel din sistemul actual al competiției.
Debutul în Cupă s-a produs la Târgu Jiu, acolo unde în perioada 4-6 aprilie a fost programată faza optimilor. Alb-violeții au învins la pas Universitatea Craiova, scor 27-20, însă apoi s-au chinuit cu Electromureș Tg. Mureș (30-29) și cu Știința Bacău (26-26). Un parcurs oscilant, care nu anunța nimic din ceea ce avea să urmeze.
În primul sfârșit de săptămână al lunii iunie, au fost programate semifinalele, la Târgu Mureș. Cel mai important meci a fost, de departe, cel cu Minaur Baia Mare, una dintre marile rivale ale Politehnicii din acea perioadă. În 1983, maramureșenii le-au smuls bănățenilor trofeul, însă Folker & co. și-au luat revanșa, ce-i drept, la „mustață”: 23-22. În cel de-al doilea meci, Poli a îndeplinit o simplă formalitate, în fața revelației Independența Carpați Mârșa, echipă de care au trecut cu 29-15.
Victoria finală, în Bănie
Duminică, 15 iunie 1986. Toți ochii erau ațintiți asupra Sălii Sporturilor din Craiova. Marea favorită – Dinamo, proaspăt încununata campioană națională. În fața alb-roșiilor, băieții lui Jude, recunoscuți ca fiind extrem de incomozi pentru orice adversar din campionatul intern. Alb-violeții au început furibund finala și au condus chiar și la 5 goluri diferență în minutul 22 (11-6). În finalul primei părți, tehnicianul dinamovist Ghiță Licu și-a pus la punct apărarea, astfel că la pauză ecartul poliștilor se redusese la numai o lungime (12-11). În partea secundă, cele două echipe au mers cap la cap, ambele aflându-se alternativ la conducere. Finalul a aparținut însă elevilor lui Constantin Jude, care s-au impus cu 23-20, privându-i astfel pe bucureșteni de bucuria eventului.
Alexandru Matei a fost principalul artizan al victoriei, prin cele 10 goluri marcate. Extrema stângă a Politehnicii a fost urmată, pe rând, de Folker – 4 goluri, Dobrescu – 3 goluri, Ionescu – 3 goluri, Ianto – 2 goluri și Popescu – 1 gol. Nu trebuie omisă nici prestația goalkeeperului Alexandru Buligan, cel care a închis practic poarta în repriza secundă, apărând și două aruncări de la 7 metri.
Iată numele celor care au adus primul trofeu la handbal în 7 din istoria Politehnicii:
Gunesch, Dan, Naghi, Mardare, Săftescu, Dobrescu, Buligan, Pleșca, Giurgea, Nagy, Banu, Folker, Urs, Caba, Gal, Ianto, Țibrea, Matei, Popa, Baranga, Ionescu, Bobocea, Basarabă. Antrenor: Constantin Jude
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.