Va sparge gheața RCM Timișoara la Baia Mare? Deznodământul ultimelor 10 întâlniri din Maramureș

baia mare 2012

RCM Timișoara va încerca să demonstreze sâmbătă, la Baia Mare, că e într-adevăr principala candidată la titlul de campioană. În ultimii cinci ani, nimeni n-a mai câștigat în fieful maramureșenilor, deși în primăvară, galben-albaștrii au scăpat printre degete victoria. Să aruncăm o privire asupra istoricului duelurilor dintre băimăreni și timișoreni, cel puțin în ultimii ani.

Baia Mare nu are o tradiție atât de îndelungată în rugby precum Timișoara. Dacă în capitala Banatului se înființau primele echipe  imediat după război, în Maramureș sportul cu balonul oval și-a făcut apariția abia în 1977. Racemin Baia Mare, întâia grupare de rugby din județ, a promovat în elită după primul an de existență, iar din 1978 duelurile de pe prima scenă cu Universitatea Timișoara au devenit nelipsite.

În ultimii ani, timișorenii au plecat de cele mai multe ori învinși de la Baia Mare, iar până la venirea actualei conduceri, chiar la diferențe mari. În octombrie 2006, Remin Baia Mare primea vizita Universității Petrom Timișoara, într-un joc din seria a II-a a Diviziei Naționale. Gazdele s-au impus atunci cu 72-3, după un meci în care au marcat 12 eseuri: Pantaru – 3, Cîrțiu și Gavriloaia – câte 2, Dănilă, Botezatu, Hristache, Bălan și Roșca – câte unul. Timișorenii au punctat pe tabelă doar printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Lupescu.

În sezonul următor, cele două formații s-au reîntâlnit la Baia Mare, dar de această dată în faza play-off-ului, înregistrându-se o nouă victorie clară pentru amfitrioni, 59-0. În ediția 2008/2009, gruparea timișoreană s-a deplasat de două ori în Maramureș, deznodământul fiind de fiecare dată același. În sezonul regulat, Baia Mare s-a impus cu 53-0, pentru ca în play-off să câștige cu 68-9.

Să mai zăbovim puțin asupra acestui ultim meci, disputat la 22 august 2009. Băimărenii, tot cu Eugen Apjok pe bancă, au marcat 10 eseuri, prin Botezatu – 3, Ursache – 2, Dimofte, Pop, Cătună, Macovei și Eva – câte unul. Timișorenii au punctat doar prin Marian Marin, care a transformat trei lovituri de pedeapsă. Iată cum a arătat formația Timișoarei la acest joc:

Argintaru, Căpățână (63, Pânzaru), Dumitrescu – Tănase, Răileanu – Ciocea, Miu, Paraschiv (41, Bianu) – Zamfir, Marin – Neacșu, Borzaș (67, Bradu), Stamatin, Zaiba – Bizo (63, Cioriciu). Antrenor: Cosmin Cioriciu

Ediția 2010 a programat o singură întâlnire la Baia Mare, în faza play-off-ului, campioana en titre de atunci impunându-se cu 41-5. Aceasta avea să fie ultima întâlnire directă din „vechea eră” a rugby-ului timișorean. După încheierea respectivului campionat, Dan Dinu și-a început proiectul prin care Timișoara a redevenit, după două decenii, o adevărată forță a campionatului intern. RCM s-a prezentat așadar pe 28 mai 2011 la Baia Mare, cu un lot mult mai puternic față de disputele precedente și, chiar dacă rezultatul a fost mai strâns ca de obicei, galben-albaștrii au fost totuși departe de a le încurca socotelile maramureșenilor. S-a încheiat 45-12 în favoarea gazdelor, după un meci în care Baia Mare a punctat prin Macovei – 2, Dimofte, Nicașu, Botezatu și Cătună, în vreme ce oaspeții au culcat de două ori balonul în terenul de țintă advers, prin Ene și Calafeteanu.

RCM Timișoara arăta astfel în urmă cu doi ani și trei luni: Năcuță (70, Țăruș), Căpățână, Mariș (60, Pungea) – Drenceanu, Lazăr – Burcea, Vlădeanu (25, Miu), Vasile Rus – Calafeteanu (72, Ciocea), Conache (27, Fântânaru) – Bizo (38, Roșu), Stamatin, Cristian Ene (68, Iftodi), Zaiba – Fercu. Antrenor: Cosmin Cioriciu

Echipa Timișoarei a crescut însă rapid, iar în toamna acelui an, cele două grupări s-au întâlnit din nou la Baia Mare, în semifinalele Superligii. A fost o victorie strânsă, 24-22 pentru elevii lui Eugen Apjok, care se îndreptau spre ultimul titlu din seria de trei consecutive. În sezonul următor, timișorenii au pierdut cu 7-19 în sezonul regulat, iar apoi cu 9-24 în play-off, acest ultim joc nemaiavând o miză foarte ridicată.

Ultima întâlnire directă de pe stadionul „Lascăr Ghineț” s-a disputat în primăvara acestui an, mai precis pe 12 mai. Elevii lui Chester Williams au fost la doar câteva secunde distanță de o victorie istorică, având cinci puncte avans, 18-13, în minutele de final. Baia Mare a egalat însă în prelungiri, printr-un eseu al lui Ionuț Hristache, dar a ratat în cele din urmă victoria, Wiringi nereușind transformarea.

La meciul din primăvară, RCM Timișoara a aliniat formula Militaru, Căpățână, Pungea, Popârlan, Drenceanu, Burcea, Rus, Carpo, Shamkharadze, Umaga, Moala, Kinikinilau, Sola, Shennan, Conache. Au mai intrat Rose, Fercu, Khositashvili, Calafeteanu, Lazăr și Morrison.

Următorul episod al confruntărilor dintre CSM Știința Baia Mare și RCM Timișoara va „rula” sâmbătă, cu începere de la ora 18. Meciul va fi transmis pe TVR 3.

About Gabriel Toth