Timișoreanul Cristi Pârghie, doar în Finala B la Campionatul Mondial de canotaj

970234_652371818107687_1127671523_n

Echipajul de patru rame fără cârmaci, din care face parte și timișoreanul Cristi-Ilie Pârghie, a ratat astăzi calificarea în finală. Ambarcațiunea românească a încheiat a patra în cea de-a doua semifinală, cu un timp mult îmbunătățit față de seriile de calificare, dar insuficient pentru a depăși Italia, Australia ori Marea Britanie.

În aceste zile, orașul sud-coreean Chungju e gazda Campionatelor Mondiale de canotaj, acolo unde Timișoara are un singur reprezentant. E vorba despre Cristi-Ilie Pârghie, sportiv în vârstă de 21 de ani, lansat la CSS Bega și care actualmente e legitimat la Steaua București. Bănățeanul concurează la proba sa de bază, cea de patru rame fără cârmaci, alături de Marius-Vasile Cozmiuc, George Pălămariu și Florin Curuea, fiind astfel refăcută componența echipajului ce participa vara trecută la Jocurile Olimpice de la Londra.

Cei patru români și-au început aventura coreeană duminică, în cea de-a doua serie preliminară, în care au ocupat locul al patrulea, cu timpul 6:08.06. Pârghie & co. au trecut apoi marți prin focurile recalificărilor, acolo unde au ocupat a treia poziție, în urma Croației și Serbiei, cu un timp mai bun decât în prima zi, 6:02.96, suficient pentru accederea în semifinale. Penultimul act s-a consumat astăzi, dar din păcate nu a adus biletele pentru marea finală. Echipajul din care a făcut parte și Cristi Pârghie a coborât sub 6 minute, înregistrând 5:57.72, dar a încheiat abia pe locul patru, în urma Italiei, Australiei și Marii Britanii. Pârghie, Cozmiuc, Pălămariu și Curuea mai au doar varianta Finalei B, în care vor lupta pentru locurile 6-12 ale ierarhiei finale.

Sportivul timișorean a obținut deja două rezultate de prestigiu în acest an în proba de patru rame fără cârmaci.  În luna iunie, Pîrghie a devenit vicecampion european la Sevilla, acolo unde ambarcațiunea românească a fost întrecută doar de cea a Olandei. Apoi, la finalul lunii iulie, timișoreanul a cucerit aurul la Campionatul Mondial de tineret desfășurat în Austria, la Linz.

About Gabriel Toth