Sărbătoare voleibalistică pe malul Timișului! CSM Lugoj, din nou vicecampioană balcanică

lugoj
Numai ce s-a încheiat cel mai important weekend din istoria voleiului lugojean. Și, fără riscul de a ne hazarda, am spune chiar cel mai important din istoria celui timișean. Sala „Ioan Kunst Ghermănescu” a găzduit ediția din acest an a Cupei Balcanice, o competiție ce a adus micuța localitate din vestul țării în prim planul lumii voleibalistice din sud-estul Europei. Chiar dacă fetele antrenate de Bogdan Paul nu continuă în cupele europene, pierzând net finala cu Beșiktaș, au reeditat cel puțin performanța din 2011, atunci când au cucerit medalia de argint, la Bursa.

Voleiul bănățean a respirat în acest weekend aer european. Chiar dacă nu a fost prima participare a unei formații din zonă în competiții continentale, s-a înregistrat totuși o premieră – prima întrecere internațională oficială organizată în această parte de țară. După o săptămână în care acoperișul șubred al sălii „Ioan Kunst Ghermănescu” a fost principala grijă a comitetului de organizare, Lugojul s-a prezentat în cele din urmă ireproșabil în fața unei competiții ce a reunit pe malul Timișului nume mari ale voleiului european.

În urmă cu doi ani, CSM Lugoj participa în premieră la Cupa Balcanică, ediția din acel an desfășurându-se la Bursa. Formația pregătită de Bogdan Paul reușea atunci o clasare pe locul secund, după ce a suferit un singur eșec, în fața formației organizatoare, Nilüfer Belediyespor. Chiar dacă întreaga suflare a voleiului lugojean a sperat la o medalie și mai strălucitoare în acest an, e o realizare și repetarea performanței din 2011. Beșiktaș Istanbul a demonstrat duminică seară că face parte dintr-o cu totul altă lume voleibalistică, bugetul formației turce fiind de trei ori mai mare decât cel al trupei bănățene.

Finală tranșată în 71 de minute

Beșiktaș a controlat autoritar ostilitățile la Lugoj, impunându-și ferm punctul de vedere încă din primul set. După 4-8 la primul time out tehnic și 11-16 la al doilea, formația pregătită de Bogdan Paul a înregistrat o cădere oprită doar de finalul actului. Cum antrenorul lugojencelor își consumase deja cele două pauze de odihnă permise de regulament, Diana Tătaru și compania au pierdut 10 puncte consecutive, cedând setul cu 11-25.

Cel de-al doilea act a fost mult mai echilibrat. După 5-8 la primul timp de odihnă tehnic, lugojencele au revenit spectaculos, s-au apropiat la 14-15, de la 8-14, iar apoi au condus în trei rânduri, dar de fiecare dată la un singur punct. Experiența turcoaicelor și-a spus cuvântul, nu s-au pierdut cu firea, întorcând rezultatul, iar apoi tranșând și acest set, cu 25-22.

În cel de-al treilea set, favoritele publicului n-au mai reușit să le pună probleme celor de la Beșiktaș. Impecabile pe serviciu, cu o preluare precisă și cu un punct de lovire al mingii extrem de înalt, de multe ori peste nivelul blocajului lugojean, turcoaicele au câștigat fără nicio emoție cel de-al treilea act, 25-14, tranșând astfel soarta finalei, la capătul a doar 71 de minute de joc.

CSM Lugoj: Ivana Radonjic, Diana Tătaru, Ionela Canea, Anca Pașca, Milica Tasic, Dana Lupescu, Laura Lungu (libero). Au mai jucat Milena Matic și Loredana Pașca.

Beșiktaș Istanbul: Marina Tumas,  Zeynep Seda Eryüz, Gabriela Koeva, Natalia Hanikoğlu, Selime Ilyasoğlu,  Dilek Nur Babat, Ança Naz Ihtiyaroglu (libero). Au mai jucat Dilek Kinik, Seda Turkkan și Ceyda Aktaş.

Bogdan Paul, realist după 0-3 cu Beșiktaș

Antrenorul formației lugojene, Bogdan Paul, a recunoscut superioritatea lui Beșiktaș la toate capitolele. Pornind de la aspectul financiar, continuând cu experiența și dexteritatea jucătoarelor și terminând cu lungimea băncii, trupa pregătită de experimentatul Adnan Kistak a oferit o adevărată lecție de volei în sala „I.K. Ghermănescu”.

„Beșiktaș a servit incredibil, ținând cont că e al doilea meci disputat în această sală, iar asta dovedește încă o dată valoarea sportivelor. Noi nu ne-am descurcat la fel de bine, am făcut și multe greșeli de primire a serviciului, iar acest lucru ne-a destabilizat. Ele au și trăgătoare foarte bune, care au reușit să rezolve multe situații de joc chiar și pe preluări proaste. Au și rezerve bune, au reușit să se stabilizeze după puținele situații dificile prin care au trecut. Acest lucru nu se poate întâmpla la noi, acestea sunt fetele pe care le avem, trebuie să plătim tribut că nu avem înlocuitoare pentru jucătoarele de bază. Sperăm să rămână toate sănătoase, iar campionatul să îl desfășurăm până la final fără accidentări”, a spus la final Bogdan Paul.

Beșiktaș Istanbul continuă așadar în Challenge Cup, acolo unde va da peste reprezentanta unui volei puternic, formația belgiană Charleroi. Lugojul se poate însă mândri că a pus județul Timiș pe harta voleiului european. Aproape de necrezut ce s-a petrecut în acest weekend la 60 de kilometri de Timișoara, un oraș cu tradiție în acest sport, dar care se complace de ani buni în anonimat.

Vom reveni mâine cu o amplă galerie foto, plus alte detalii și reacții de la Cupa Balcanică.

About Gabriel Toth