Gheorghe Biea, încrezător în ascensiunea nepotului său: „Flavius ar putea boxa la anul pentru centura europeană”

DSCF0121
Gheorghe Biea trage linie după un an în care boxul timișorean nu a excelat în ceea ce privește numărul de medalii, dar s-a afirmat pe plan internațional. Flavius Chirilă, sportiv pe care îl pregătește la CS Banatul, a participat la Campionatele Europene de juniori de la Moscova, în vreme ce nepotul său, Flavius Biea, a înregistrat un parcurs remarcabil în primul an de profesionism.

Maestrul Gheorghe Biea speră ca 2014 să aducă mai multe performanțe sportivilor de la CS Banatul, care în acest an au renunțat la competițiile interne din cauza pregătirilor de la loturile naționale. Unul dintre tinerii care s-au remarcat în mod special în 2013 e Flavius Chirilă, vicecampion național de tineret și participant la Campionatele Europene de juniori de la Moscova, la categoria 66kg.

„Nu a fost un an prea bun, nu am prea participat la competițiile interne, deoarece am fost mai mult pe la lotul național. Să sperăm ca anul 2014 să fie mai bun”, a declarat Gheorghe Biea.

CS Banatul a continuat și în acest an tradiția întâlnirilor amicale cu sportivii de la BSV Freiburg, club la care activează ca antrenor Valeriu Codreanu, fost boxer la IAEM Timișoara, stabilit în orașul german din 1989. Mai întâi, pugiliștii timișoreni au participat la o gală organizată la Freiburg, după care nemții le-au întors vizita bănățenilor în luna septembrie. „În fiecare an vom face o gală împreună cu ei, ținem legătura strânsă cu ei. Sunt prieten foarte  bun cu antrenorul de acolo, așa că vom continua această tradiție. Orașele sunt și ele înfrățite, deci e normal să colaborăm”, a declarat Biea.

„Flavius poate deveni campion european”

Nepotul antrenorului de la CS Banatul, Flavius Biea, a făcut un pas uriaș în urmă cu un an, prin trecerea la profesioniști. Primul său meci l-a disputat pe 22 februarie, într-o gală susținută la Galați, unde l-a învins prin KO pe bulgarul Pavel Petkov după nici un minut de la primul gong. Au urmat alte patru victorii pentru sportivul format la Timișoara, cu turcii Goekhan Kata și Halil Erdogan, apoi cu Ionuț Trandafir și, la mijlocul lunii trecute, un nou KO în fața cehului Patrik Szamko.

15093_301264466683280_348063858_nFlavius Biea va disputa vinerea viitoare ultimul meci din acest an, la Hamburg, în fața polonezului Mariusz Biskupski, un pugilist în vârstă de 37 de ani, aflat în boxul profesionist din 2000.

„A avut un parcurs bun, nu are niciun meci pierdut, iar pe data de 20 decembrie are cel de-al șaselea său meci la profesioniști, cu un polonez. Ar fi trebuit să boxeze cu un sud-african, dar până la urmă așa a fost să fie. Eu sunt convins că într-un timp scurt poate face primul mare pas, acela de a deveni campion european. Cred că pentru centura europeană va putea lupta încă de la sfârșitul anului viitor”, a spus Gheorghe Biea despre parcursul nepotului său.

În vara acestui an, Flavius s-a pregătit în sala clubului Banatul, sub comanda unchiului său, fiind luat ca model de tinerii pugiliști timișoreni care visează să îi calce pe urme.

„E un model în sală, iar boxul se fură, cum se spune. Degeaba ții sportivii la antrenamente, dacă nu au după cine să copieze mișcări, dacă nu au de la cine să învețe. Pe lângă el, au crecut deja câțiva băieți care practică același stil de box ca și Flavius”, a mai spus Gheorghe Biea.

Flavius Biea va fi încurajat vineri, la Hamburg, de Mihai Leu, primul campion mondial român din boxul profesionist, care s-a declarat un admirator al pugilistului bănățean.

About Gabriel Toth