FOTO: Cine uită e complice! Eroii Revoluției, comemorați de Peluza Sud

DSCF0371
„Jos comunismul!” Lozinca pentru care, în urmă cu 24 de ani, se murea pe străzile Timișoarei. Două cuvinte care ascund o jumătate de veac de frustrare. 50 de ani de teroare, mișcri calculate, dirijate și centralizate. În decembrie 89, au curs litri de sânge pentru cel mai fundamental drept al omului – LIBERTATEA. Ca în fiecare an, Peluza Sud a cinstit memoria celor ce și-au sacrificat propria viață pentru acest ideal.

Aproximativ 400 de timișoreni – în marea lor majoritate membri ai Peluzei Sud – s-au strâns în această după-amiază în Piața Maria. În urmă cu 24 de ani, acolo s-a aprins scânteia Revoluției. De aici au pornit și ei, în tradiționalul marș de comemorare al eroilor căzuți pentru libertate, ajuns, iată la cea de-a opta ediție.

S-a mers pe un traseu ușor deviat față de anii trecuți: Catedrală – Piața Operei – str. Mărășești – Asociația „Memorialul Revoluției” (str. Oituz) – Cimitirul Eroilor.

„Cum spune și motto-ul marșului, <Cine uită e complice>. De aceea încercăm în fiecare an să păstrăm vie în memoria timișorenilor memoria eroilor căzuți atunci. Pentru mulți dintre cei prezenți, e cel mai important moment al anului și cea mai importantă acțiune organizată de suporterii timișoreni. Pe măsură ce ne îndepărtăm de 1989, poate e firesc să scadă numărul participanților, dar eu zic că nu e atât de important numărul, cât faptul ca toți cei prezenți să știe de ce au venit și să se afle cu sufletul aici. Nu putem împărți lumea care vine la acest marș în suporteri de fotbal și alte categorii. Oricine e bine primit, ni s-a alăturat în fiecare an și lume de pe stradă”, a declarat Sebastian Novovic, liderul Peluzei Sud.

About Gabriel Toth