Anul nou vine cu cinci nume noi la RCM Timișoara

rugby
RCM Timișoara s-a reunit la începutul acestei săptămâni, sub comanda lui Danie de Villiers, într-o formulă ce a suferit câteva modificări importante față de sezonul trecut. Campioana României a prezentat astăzi primele cinci achiziții, cu toții jucători din campionatul intern.

După ce primele despărțiri au fost anunțate încă de la finele anului trecut, RCM Timișoara a prezentat astăzi rezultatele campaniei de achiziții din această iarnă. Au sosit astfel trei jucători de la Farul Constanța (George Mătasă, 22 de ani, pilier; Cristian Cornei, 23 ani, taloneur și Andrei Mahu, 21 de ani, Linia a II-a), tânăra speranță Ionuț Mureșan (19 ani, Linia a II-a, de la U Cluj), precum și o mai veche cunoștință a rugby-ului timișorean, Marian Sabău, revenit după mai bine de șapte ani la echipă, de la Știința Petroșani.

„Le doresc succes tuturor, sper să se integreze cât mai bine în clubul nostru. Sunt convins că vor reuși acest lucru, iar la finalul anului, ne vom bucura împreună de câștigarea titlului și a Cupei României”, a declarat finanțatorul Dan Dinu, care a mai precizat că, în mare măsură, aceștia vor fi singurii jucători transferați de campioană în această pauză competițională.

Probleme cu Tuiatua

La reunirea echipei, ce a avut loc luni, a fost înregistrat un singur absent nemotivat. E vorba despre Ben Dominic Tuiatua, rugbyst revenit pe Bega în a doua parte a sezonului trecut. „El e sub contract cu clubul nostru pentru o perioadă de trei ani de zile. Astfel că anunțăm public faptul că vom trimite câte o înștiințare lui și federației neo-zeelandeze, în care vom anunța că dacă nu se prezintă la echipă, vom începe demersurile pentru suspendarea sa pe o perioadă de doi ani”, a precizat Dan Dinu.

Sistemul viitorului sezon rămâne neclar

FRR nu a stabilit încă structura pentru viitoarea ediție a Superligii și a Cupei României, precum și componența exactă a primului eșalon. Se oscilează între o variantă cu 8 echipe și una cu 9 echipe, pentru prima variantă fiind posibilă disputarea unui meci de baraj între Dinamo, ultima clasată din sezonul trecut, și Poli Agro Iași, cea de-a doua clasată din Divizia Națională. O noutate certă a viitoarei ediții a Superligii e formația Stejarul Buzău, promovată la pas din eșalonul secund, care i-a înregimentat deja pe ex-timișorenii Cristian Bianu și Florin Fântânaru.

Pentru formatul Superligii, se propune o variantă fără play-off. Astfel, primele două clasate de la finele sezonului regulat ar fi calificate direct în semifinale, pentru ca ocupante locurilor 3-6 să își dispute un baraj pentru stabilirea celorlalte două semifinaliste. În cazul Cupei României, se va adopta un sistem cu patru grupe zonale, cu jocuri tur-retur, iar primele două clasate din fiecare serie vor figura pe tabloul sferturilor de finală.

Discuțiile cele mai aprinse sunt legate însă de posibila limitare a jucătorilor străini, FRR dorind să scadă numărul acestora la 6 sau 8. „În cazul în care se va adopta această limitare, Timișoara va face un lobby puternic pentru excluderea acestei îngrădiri. Ne vom adresa instanțelor abilitate, vom face tot ce e posibil pentru a avea câștig de cauză. Adoptăm această poziție deoarece suntem de părere că nivelul rugby-ului a crescut din punct de vedere calitativ în ultimii doi ani, iar acest lucru se vede și în rezultatele echipei naționale. E nevoie în mod cert de un input, ce se poate realiza doar prin importarea unor jucători de certă valoare”, a mai spus Dan Dinu.

RCM Timișoara va continua pregătirile pe plan local, sub îndrumarea lui Danie de Villiers și a preparatorilor fizici Bogdan Almăjan și George Radu. Până în acest moment, nu se cunoaște numele viitorului antrenor secund, clubul purtând în continuare negocieri cu mai mulți tehniciei.

About Gabriel Toth