Un timișorean ar putea conduce prima echipă de Formula 1 cu origini românești

colin-kolles-exits-hrt
FIA analizează candidatura depusă de echipa Forza Rossa pentru un loc pe grila Campionatului Mondial de Formula 1. Noua „scuderie” are legături cu importatorul unic al unor mărci cunoscute de automobile în România, iar în fruntea acesteia ar urma să fie instalat un timișorean, Colin Kolles, personaj cunoscut grație experienței sale de manager în Marele Circ.

Colin Kolles (născut Călin Colesniuc) a văzut lumina zilei la Timișoara, la 13 decembrie 1967. A emigrat, alături de familia sa, în Germania, în anii ’80. S-a apropiat rapid de automobilism, grație tatălui său, un nume important în lumea raliului. Romeo Colesniuc a făcut parte, alături de Grigore Berenyi, din primul echipaj timișorean participant la o etapă a Campionatului Național, pe o Alfa Romeo. Apoi, în 1976, a cucerit primul titlu național de raliuri al Timișoarei, cu echipa ITA Timiș, din care mai făceau parte Mircea Chicin, Corneliu Ţiţ – căpitan, Virgil Bălaş, Gheorghe Nistor, Grigore Berenyi, Constantin Bercea, Lucian Drăgulescu și Helmuth Untch.

Colin a eșuat în tentativa de a deveni pilot. S-a axat pe școală, absolvind stomatologia în Germania, domeniu în care a profesat, vreme de 12 ani, într-un cabinet alături de mama sa. Din 2000, a reintrat în lumea sporturilor cu motor, însă dintr-o cu totul altă postură, cea de manager. A început cu Formula 3 și a continuat cu DTM (Campionatul German de Turisme). De Formula 1 s-a apropiat la mijlocul deceniului trecut, aflându-se în postura de Team-principal la scuderii precum Jordan, Midland, Spyker, Force India și Hispania Racing, echipă desființată anul trecut.

Timișoreanul în vârstă de 46 de ani e foarte aproape de a reveni în Marele Circ. Și nu oricum, ci în cadrul primei echipe cu o puternică influență românească din istoria Formulei 1. Potrivit agenției France Presse, Federația Internațională de Automobilism (FIA) analizează, în această perioadă, candidatura echipei Forza Rossa, pentru un loc pe grila Campionatului Mondial de Formula 1.

Noua echipă e legată de o firmă cu același nume care e unic importator Ferrari pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, iar din 2011, reprezintă cu titlu de exclusivitate marca britanică Lotus în România, Serbia, Muntenegru și Republica Moldova. Forza Rossa e deținută de soții Camelia și Ion Bazac, ultimul fost ministru al Sănătății, în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009, în guvernul condus de Emil Boc.

FIA a început, în luna decembrie a anului trecut, un proces de atragere a unor noi echipe spre Marele Circ, primul team acceptat fiind Haas Formula, patronat de omul de afaceri american Gene Has. În ultima perioadă, forul suprem al automobilismului mondial a primit mai multe cereri „de înalt standard”, Forza Rossa fiind cotată cu șanse mari de a accede pe tabloul Formulei 1.

About Gabriel Toth

Trackbacks

Leave a Reply