Timișoara pierde o prim-divizionară: Universitatea s-a înscris în A2

564045_483499881670066_359679186_n
E oficial. Timișorenii nu vor vedea volei de primă ligă din toamnă, asta deși echipa orașului și-a câștigat pe teren acest drept. Universitatea nu s-a înscris în Divizia A1, deși primise o păsuire de două săptămâni din partea FR Volei pentru a găsi fondurile necesare abordării unui sezon în elită.

Voleiul continuă să rămână la statutul de paria al sportului timișorean. Unica reprezentantă a orașului la nivel de seniori, Universitatea, a obținut în urmă cu trei săptămâni promovarea în primul eșalon al țării, în urma barajului susținut la Galați. Victoriile cu CSM Suceava sau Chimszed Cluj n-au fost însă suficiente. Locul printre primele 12 echipe ale țării a fost pierdut după trei săptămâni de frământări ale antrenorului Sorin Grădinaru, care a găsit înțelegere din partea Federației, pentru prelungirea în mod excepțional a termenului de înscriere, nu însă și din partea factorilor decizionali din Timișoara.

Promovarea echipei de volei a Universității a trecut total neobservată la nivelul autorităților locale, care au ridicat la rang de miracol echivalentul aceleiași performanțe realizate de o altă echipă, într-o altă ramură sportivă. Ceea ce poate nu știu aleșii locali e faptul că echipa de volei a promovat strict pe propriile ei forțe, cu un buget mai degrabă simbolic, cu jucători ce se împart între locul de muncă și fileu și cu un antrenor ce a fost nevoit să umple mai multe ramuri ale unei organigrame necesare, dar inexistente.

E curios cum și într-o perioadă de aparentă creștere a sportului timișorean, voleiul rămâne aruncat într-un colț de cameră, ca o jucărie stricată. Echipa masculină a Universității a rămas singura reprezentantă a acestui sport la nivel de seniori, după ce formația feminină a aceluiași club a fost închisă pe o perioadă nedeterminată încă din 2010. O situație ce poate n-ar fi un capăt de țară la Codlea sau Chiajna (fiecare tot cu câte o echipă de seniori), dar care în cazul unui oraș cu pretențiile Timișoarei e strigătoare la cer. Vorbim despre un municipiu care în alte vremuri cocheta constant cu podiumul național, atât la fete, cât și la băieți, și pentru echipele căruia au evoluat, de-a lungul anilor, sportivi cu prezențe și chiar medalii olimpice, precum Aurel Drăgan, Mihai Coste, Marius Căta-Chițiga sau Doina Moț. Mai mult decât atât, Timișoara a fost singurul oraș din afara capitalei participant la primele ediții ale Diviziei A de volei masculin (1949 – Electrica) și feminin (1950 – Progresul).

Universitatea Timișoara și antrenorul Sorin Grădinaru se întorc așadar în Divizia A2, acolo unde au fost uitați de oraș și de propria conducere din 2000 încoace, cu speranța unor vremuri mai bune. Prin înscrierea în eșalonul secund, formația bănățeană a evitat o soartă similară cu cea a echipei din Oradea, care anul trecut se înscrisese în A1, dar s-a retras înaintea startului de campionat, fiind astfel interzisă de la barajul de promovare în ediția 2012/2013.

About Gabriel Toth

Comments

  1. Andrei Achimescu says

    e pacat ca un oras ca timisoara nu gaseste(sau nu vrea sa gaseasca) fonduri minime pt sustinerea echipei de volei in prima liga.e bine totusi ca ne vom revedea cu colegii de la U si in sezonul viitor,meciurile cu ei au un farmec aparte!

Leave a Reply